Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Konkarisijoittaja Seppo Saarion muutos

6.2.2020 - Talous

Osakesijoittaminen Suomessa on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä. Konkarisijoittaja Seppo Saarionkin sijoitussalkussa on tapahtunut isoja muutoksia. LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström muistuttaa, että myös piensijoittajat ovat hyötyneet muutoksista.

Lauantain (25.1.2020) Hesarissa oli hyvä juttu sijoittaja Seppo Saariosta. Ehkä parhaiten hänet tunnetaan kirjasta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”, josta on otettu toistakymmentä painosta.

Seppo Saario kirjoitti ensimmäisen version vuonna 1973. Sen jälkeen moni asia on muuttunut.

Kirjan kirjoittamisen aikaan sijoituskohteina oli vajaat 50 suomalaista pörssiyhtiötä, ja ulkomaille sijoittaminen vähintäänkin hankalaa. Valuuttaa ei saanut vaihtaa vapaasti. Osakkeet olivat fyysisiä papereita, ja säilyttämisen järjestäminen kallista ja työlästä. Viimeisenä niittinä oli se, että valuuttaa ei saanut vaihtaa vapaasti. Käytännössä nämä tekijät näkyivät niin, että osakesijoitus oli sama kuin sijoittaminen kotimaisiin yhtiöihin. Niiden seuraaminenkin oli kätevää, koska kaikki oli suomen kielellä.

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuudet olivat pienet. Tutustumalla yhtiöihin saattoi hyvin havaita yhtiön tulevaisuuteen ja pörssikurssiin vaikuttavia seikkoja, joita ei julkisesti tarvinnut raportoida.
Yritysanalyysin olemus oli saada lisää tietoa niukan julkaistun materiaalin lisäksi. Varsinkin pienemmissä yhtiöissä analyytikot kävivät harvakseltaan, koska näiden yhtiöiden osakkeilla ei juuri käyty kauppaa. Taitava ja ahkera yritysten seuraaja sai siitä etumatkaa.

Tänä päivänä klikkauksen päässä on luokkaa kolme tuhatta yhtiötä, ja vielä useampi rahasto. Yhtiöiden on kerrottava tekemisensä julkisesti, eikä yritystä tapaaville saa kertoa julkaisematonta tietoa.

Salkunhoitajan työ on muuttunut vaativammaksi. Yhtiön tunteminen ei riitä, vaan on oltava hyvä käsitys toimialan trendeistä ja asiakaskäyttäytymisen muutoksista. Lisäksi keskuspankkien tekemiset saattavat heilauttaa pörssikursseja reippaastikin.

Asiakkaan kannalta tilanne on helpottunut. Tämän näkyy myös Seppo Saarion salkussa. Suora sijoittaminen yhtiöihin ylläpitää mielenkiintoa oppia ja seurata yhtiöitä. Helpommalla pääsee sijoittamalla valmiisiin ratkaisuihin, kuten Saariokin tekee.

Tom Liljeström
toimitusjohtaja
LähiTapiola Varainhoito