Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Minkä roolin EKP ottaa ilmastonmuutoksen torjunnassa? Strategiatyö antaa keskuspankille mahdollisuuden pohtia vastuullisuutta

23.1.2020 - Antti Komulainen

Euroopan keskuspankki miettii rooliaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Antti Komulainen kertoo, mitä strategiamuutos voisi tarkoittaa EKP:n lainaosto-ohjelmassa.

Sitkeästi alamaissa pysytellyt inflaatio ja talouden pehmeät näkymät saivat Euroopan keskuspankin aloittamaan uudelleen arvopaperien osto-ohjelman marraskuun alussa, eli vain 11 kuukautta edellisen ohjelman päättymisen jälkeen.

Kooltaan ohjelma jäi hieman pienemmäksi kuin ennakkoon oli odotettu. EKP lupasi kuitenkin jatkaa ostoja niin kauan, että inflaatiossa päästään sen asettamalle tavoitetasolle lähelle kahta prosenttia. Aikataulun avoimuus merkitsee pitkäaikaista tukea euroalueen joukkolainoille, mukaan lukien yrityslainat.

Uuden ohjelman yhteydessä on keskusteltu siitä, pitäisikö EKP:n ottaa ostoissa käyttöön vastuullisuuteen liittyviä kriteereitä. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin ’likaisten’ toimialojen sulkemista osto-ohjelman ulkopuolelle tai niin sanottujen green bondien suosimista.

Tähän mennessä EKP:lla ei ole ollut tällaista linjausta, vaan sille ovat kelvanneet yhtä hyvin öljy-yhtiöiden kuin tuulivoimaoperaattoreiden lainat. Käytyyn keskusteluun ovat kuitenkin osallistuneet myös keskuspankin edustajat. Yhtenäistä linjaa asiassa ei ole vielä saavutettu, sillä asiaan liittyy erinäisiä käytännön haasteita. Tuore pääjohtaja Christine Lagarde on joka tapauksessa eri yhteyksissä sanonut, että Euroopan keskuspankilla voi ja tulee olla rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Tilaisuus roolin määrittelylle avautuu nyt, kun EKP aloittaa strategian uudistamiseen tähtäävän tarkastelutyön. Keskuspankki on aiheellisesti havahtunut siihen, että nykyinen vuonna 2003 määritelty hintakehitykseen sidottu strategia ei oikein toimi, koska pankki ei ole kyennyt tavoitetta saavuttamaan kuin hetkittäin ja on tälläkin hetkellä kaukana tavoitteesta. Aikaa strategiatyölle on annettu vuoden loppuun asti, joten luvassa voi olla merkittäviäkin muutoksia.

Samanaikaisesti EU:lla on käynnissä suuria hankkeita (mm. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma), jotka sitovat sekä yhtiöt että sijoittajat selvästi aiempaa kunnianhimoisempaan taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Olisikin ihme, mikäli vastuullisuus ei heijastuisi EKP:n strategiassa ja sitä kautta toiminnassa jollain tavoin jo lähitulevaisuudessa.

Vastuullisuuden merkitys kasvaa

Euroopan keskuspankki liittyisi tässä asiassa laajaan rintamaan. Hyvin moni seikka viittaa siihen, että rahoitusmarkkinoilla viime vuosina käynnissä ollut muutos, vastuullisuuden merkityksen kasvu, kiihtyy entisestään.

Me LähiTapiolassa otamme tämän ilolla vastaan, sillä vastuullisuus on ollut sijoitustoimintamme keskiössä jo yli 10 vuotta. Muutoksen synnyttämät uudet liiketoiminta-alueet ja siinä mukana olevat yritykset tarjoavat loistavia sijoituskohteita.

Samalla jokainen meistä voi iloita asiasta myös maapallon asukkaana. Mikäli ilmaston kannalta kestävien ja syntyneitä ongelmia korjaavien ratkaisuiden kehittäminen on ollut rahasta kiinni, olemme päivä päivältä lähempänä tilannetta, jossa voimme nähdä toivoa elinkelpoisten olosuhteiden säilymisestä ihmiskunnalle myös pitkälle tulevaisuuteen.

salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää