Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kohti uusia ennätyksiä?

16.1.2020 - Talous

Onko taas tulossa yksi riskillisten sijoitustuotteiden huippuvuosi? LähiTapiola Varainhoidon korkojohtaja Peter Castren kirjoittaa, että korot ovat avainasemassa riskisijoittajankin onnistuneen vuoden takaamisessa.

Uusi vuosi on koittanut sijoittajille ja näkymät ovat haastavat kuten oli tilanne esimerkiksi vuosi sitten. Viime vuosi oli kuitenkin yleisesti ottaen erittäin hyvä sijoittajille ja samantapaiset edellytykset ovat nytkin markkinoilla. Varsinkin kombinaatio kohtuullinen tuloskehitys ja ennätyksellisen alhaiset korot ovat omiaan tukemaan riskillisiä sijoituksia.

Nollakorot tai jopa negatiiviset talletuskorot eivät houkuta sijoittajia, jotka tarvitsevat tuottoa. On mentävä muualle – samalla peesataan muita sijoittajia, jotta ei jäädä liikaa jälkeen mahdollisista kurssivoitoista.

Kyseessä ei ole sopulilauma. Mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että kiitosta ei välttämättä tule, jos rohkeasti menee toiseen suuntaan kuin muut periaatteessa hyvistä syistä, jotka kuitenkin mitätöidään varsinkin keskuspankkien nollapolitiikan johdosta. Tämän ovat varsinkin tunteneet nahoissaan ns. macro hedge -rahastot, joista monet tunnetutkin ovat saaneet kunnolla näpeilleen tai jopa joutuneet laittamaan lapun luukulle, kun vanhat talouden lainalaisuudet eivät ole toimineet.

Jotkut vertaavatkin some:n FOMO -ilmiöön kuvataakseen sijoittajien käyttäytymistä.

Voiko USA:n presidentinvaalit kääntää suunnan?

Mikä sitten saisi sijoittajakunnan pakenemaan riskisijoituksista? 10 vuoden takainen romahdus johtui pitkälti pankkisektorin pulmista – pienet pääomat ja riskipitoiset strukturoidut sijoituskohteet – jotka eivät edusta tämän päivän pankkimaailmaa.

(Geo)poliittiset riskit (Brexit, Trump, Kiina, Italia) ovat pitkään olleet sijoittajien peikkona mutta eivät ole toteutuneet ja sijoittajat ovat tyypillisesti huolestuneet niistä hyvin lyhyen aikaa. Tämä vuosi on alkanut pamauksella Iranin suunnalla, mutta jos tämä ei äidy täydeksi sodaksi, joka iskisi öljyn hintaan voimakkaasti, sijoittajat luultavasti katsovat muualle.

Yhdysvaltain vaalit ovat harvoin olleet taloutta ohjaavia ja tuskin tämän vuoden presidentinvaalit ovat sitä myöskään. Tosin hyvin vasemmistolainen demokraattipresidentti voisi saada sijoittajan aamukahvit väärään kurkkuun vaalien jälkeisenä päivänä.

Maailmantalous on kohtuullisessa kunnossa ja tuskin romahtaa aivan pian, mutta tässä on apuna tietysti historiallisen alhaiset korot. Jos korot jostain syystä lähtisivät nousuun, taloudelle tulisi käsijarru päälle. Maailma on velkaantunut ja yritykset ovat nauttineet ilmaisesta rahasta –korkeammat korot laittaisivat laskelmat uusiksi ja myös riskisijoitusten houkuttelevuus joutuisi uuteen valoon. Korot ovat siis avainasemassa, jotta sijoittajien kissanpäivät jatkuisivat.

Toisaalta, jos jokin edellä mainittu poliittinen riski (tai muu odottamaton tapahtuma) odotusten vastaisesti kuitenkin laittaisi maailmantalouden keinuntaan niin keskuspankkien työkalupakki – johon viime vuosina on voimakkaasti luotettu – alkaa varsinkin Euroopassa olla tyhjä. Korkoja on vaikea laskea näiltä tasoilta, koska EKP:n sisällä vastustus yhä alemmille koroille on kasvanut ja myös pankkisektorin businessmalli rapautuisi lisää. Sitä paitsi markkina tällä hetkellä hinnoittelee hyvin vähän riskejä joten, jos jokin niistä toteutuu, korjausliike voi olla voimakas.

Maailman sijoitusmarkkinat ovat viime vuosina oppineet, että korjausliikkeet ovat varsin lyhytaikaisia ja alhaiset / nolla korot ohjaavat rahavirrat takaisin riskisijoituksiin varsin pian.

Jos korot kuitenkin liikahtavat ylöspäin tai sijoittajille tulee edes epäilys siitä, että keskuspankit eivät sittenkään pelasta markkinoita kaikilta riskeiltä, tämä oppi voi osoittautua vääräksi.

Peter Castren
korkojohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää