Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Onko Sinkkujen päivä tarpeen? Alepäivät iskevät ihmisten heikkoihin kohtiin

28.11.2019 - Talous

Kaupan eri alennuspäivät houkuttelevat kansaa ostoksille. LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Tuomo Mikolanniemi epäilee, että monen kuluttajan kulutushuuma vaihtuu pettymykseen.

Eihän tässä ole mitään järkeä sadattelin, kun näin uutisen kiinalaisen verkkokauppa Alibaban menestyksekkäästä myynnistä sinkkujen päivänä. Onko näitä kulutusjuhlia pakko taikoa tyhjästä?

Alibaban sinkkujen päivän myynti oli noin 30 miljardia euroa. Se on enemmän kuin verkkokauppa Amazonin koko kolmannen vuosineljänneksi kokonaismyynti – varsinaiset hullut päivät.

Sinkkujen päivästä ei vielä ole Suomessa tullut iso kauppapäivä, mutta tällä viikolla meillekin tarjoillaan mahdollisuus haalia kaapit täyteen halpaa tavaraa, kun Black Friday -alennukset valtaavat verkkokaupat ja kivijalan. Valitettavan todennäköistä on, että moni katuu ostoksiaan.
Kulutusjuhlien tarpeettomuus kärjistyy siihen, että rahat palavat heräteostoksiin, jotka jäljestä päin aiheuttavat mielipahaa. Varsinkin nuorten ikäryhmässä moni tuntee syyllisyyttä tai katuu ostoksiaan.

LähiTapiolan teettämässä Arjen katsaus –kyselyssä selvisi, että nuorimmilla ikäryhmillä ostosten aiheuttama mielipaha on keskimääräistä yleisempää.

Kyselyn nuorimmasta ikäryhmästä 65 prosenttia vastasi tunteneensa ostoksistaan syyllisyyttä tai katumusta. Lisäksi shoppailu näyttää vastausten perusteella aiheuttavan enemmän katumusta niille, joilla oma taloudellinen tilanne on muutenkin tiukalla.

Alennuskampanjat iskevät ihmismielen heikkouksiin ja harkintakyky lentää ikkunasta, kun mainos tarjoaa 30 prosenttia alennusta. Voisiko heräteostoksen vastamyrkkynä toimia rahojen ’tuhlaaminen’ uuteen säästökohteeseen?

Tee itsellesi palvelus ja kevennä tilisi katetta aloittamalla jokin uusi säästämismuoto. Jos samalla laitat käyntiin kuukausittaisen säästäminen, voit tyytyväisenä taputtaa itseäsi olalle aina, kun raha katoaa tililtä. Sitä ei tarvitse jälkeenpäin katua.

Tuomo Mikolanniemi
asiantuntija
LähiTapiola Henkiyhtiö