Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kovempia kierroksia talouteen

15.8.2019 - Talous

Euroopalle ja Suomelle ennustetaan hiipuvaa talouskasvua ja kituliaita vuosia. Mistä talouteen saadaan kovempia kierroksia ja millä hinnalla?

”Jatketaan valtioiden budjettialijäämiä, ja rahoitetaan se keskuspankin painamalla rahalla”. Näin räväkästi Ray Dalio, Bridgewater-vipurahasaton perustaja, laukoi kesäkuisessa Forbes-lehdessä. Bridgewater-vipurahasto on lajissaan maailman suurin, joten ihan turha kaveri ei ollut äänessä. Taustalla on huoli talouskasvun jatkumisesta. Ensin keskuspankit tukivat talouskasvua alentamalla korkoja. Kun se ei riittänyt, siirryttiin rahan painamiseen. Kun kotitaloudet ja yritykset eivät lähes nollakorollakaan ota riittävästi lisää lainaa talouskasvun takaamiseksi, on keksittävä uutta. Tätä taustaa vasten Dalio ehdottaa talouskasvun ylläpitämistä pysyvillä budjettialijäämillä.

Täysin erilaisen polun esittää John Mauldin, tunnetun ”Thoughts from the Frontline” -talousjulkaisun tekijä. Mauldin esittää kombinaatiota, jossa arvonlisäveron korottaminen yhdistetään tuloverotuksen alentamiseen, ja siten talouskasvua vaarantamatta tasaisesti vähennetään valtioiden velkaisuutta. Mauldin esittää, että välttämättömyystarvikkeet, kuten ruoka ja asumiseen liittyvät kulut eivät olisi mukana arvonlisäverossa, jotta kulutuspohja olisi mahdollisimman laaja. Uhkana arvonlisäveropohjaiseen malliin on se, että lisävero kuitenkin vähentäisi kulutusta. Tästä voisi syntyä vaikeasti hallittava kierre: laskeva kulutus johtaa laskeviin tuloksiin yrityksissä. Tämä johtaa työpaikkojen vähentämiseen, jolloin valtion verotulot laskevat, ja kotitalouksien on vaikeampi hoitaa velkojaan.

Rakentavan ratkaisumallin löytyminen alkaa tosiasioiden tunnustamisesta. Tällä hetkellä valtioiden alijäämien nopea pienentäminen voisi tuoda vaikeasti hallittavan äkkijarrutuksen talouteen. Poliittista realismia lienee alijäämäisten budjettien aikakauden jatkuminen. Olennaista on, mihin alijäämät kohdistetaan. Maksetaanko velalla vain juoksevia menoja vai panostetaanko voimakkaasti uuden luomiseen ja kasvun puitteiden parantamiseen?

Suomessa on historiallisesti osattu panostaa uudistuvan talouden luomiseen. Parhaita päätöksiä ovat olleet valtiojohtoiset riskisijoitukset osaamisen kasvattamiseen, kuten pakollinen peruskoulu ja laajat jatkokoulutusmahdollisuudet. Valtion on parempi kohdistaa panoksensa kasvun puitteiden luomiseen juuri esimerkiksi koulutuksen muodossa, kuin yrittää poimia tulevia voittajia yritysten joukosta. Markkinoilta löytyy kyllä rahaa riskisijoittamiseen – varsinkin nyt.

Myös tänään tarvitaan ennakkoluulottomia panostuksia muun muassa uusien alojen kouluttamiseen ja työperäiseen osaamisintensiiviseen maahanmuuttoon. Koulutusjärjestelmän jatkuva uudistaminen tulevaisuuden tarpeisiin ei ole helppoa ja huolena on, pysymmekö muutoksessa mukana. Itsenäinen Suomi on ollut huikea menestystarina, joka on rakentunut oppimiseen ja uudistumiseen. Tätä ei saa päästää katkolle.

Tom Liljeström
Toimitusjohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää