Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vieläkö keskuspankkien juhlatarjoilua riittää? Yrityslainasijoittaja kiittää, mutta hieman jo pelottaa

1.8.2019 - Antti Komulainen

Yrityslainoissa alkuvuosi on ollut erityisen hyvä, kiitos keskuspankkien elvytyksen ja yritysten terveen kehityksen. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Antti Komulainen kertoo, miksi yrityslainasijoittajaa jo hieman hirvittää

Sijoitusmarkkinoilla eletään melko poikkeuksellisia aikoja ja tämä koskee myös yrityslainamarkkinoita. Lainojen tuottovaateet ovat laskeneet monin paikoin kaikkien aikojen alhaisimmille tasoille samaan aikaan, kun ilmassa on lukuisia tekijöitä, joiden suhteen sijoittajan olisi hyvä olla varuillaan.

Potentiaalisia hermoilun aiheita markkinoilla on useita. Britannian irtautuminen EU:sta niin sanotun hard-Brexitin kautta vaikuttaa yhä todennäköisemmältä. USA:n ja Kiinan tullikiista on edelleen avoinna. Iranin jännitteet kasvavat ja Italia jatkaa kikkailuaan suhteessa EU:n budjettisääntöihin. Puhumattakaan siitä, että suurimmissa talouksissa suhdannehuippu vaikuttaisi olevan takana ja yritysten toimintaympäristö on muuttumassa haastavammaksi.

Kiitos alkuvuoden huikean hyvästä kehityksestä ja tuottovaateiden painumisesta menee keskuspankeille. Ne ovat jälleen kerran kaivaneet boolikulhot esille ja laittaneet sanaa liikkeelle tulossa olevista juhlista. Tämä on saanut aikaan huumaavan tunnelman, vaikka tarkkaa tietoa juhlien ohjelmasta ei vielä ole tiedossa. Odotus markkinoilla on kuitenkin vahva – elvytystä on tulossa.

Näinkö helppoa se on? Kun kasvu hyytyy ja epävarmuus nostaa päätään, aloitetaan vaan elvytys ja huolet kaikkoavat.

Niinhän se on rempseissä juhlissakin – kun tunnelma nuukahtaa ja seurue alkaa näyttää hyytymisen merkkejä, kaivaa joku uuden pullon kuohuvaa ja uusi nousu koittaa. Mutta siinä missä juhlien on aikanaan loputtava ja väsymys iskee päälle, voi elvytyshuumaakin seurata arjen karuus. Keskuspankkien ennennäkemättömien suurten hankkeiden tapauksessa kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä seuraukset tulevat olemaan.

Elvytys kerää myös kritiikkiä

Ennätysmäisestä elvytyksestä ja sen siunauksellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Kasvavaa kritiikkiä esiintyy sitä kohtaan, että elvytyksen vaikutukset näkyvät lähinnä eri omaisuuslajien arvon nousuna ja vaikutukset laajempia kansanryhmiä hyödyttävään talouskasvuun ovat jääneet vähäisemmiksi.

Euroopan tapauksessa tulee kuitenkin muistaa, että mittavan elvytyksen vaihtoehtona olisi hyvinkin voinut olla euroalueen hallitsematon hajoaminen. Se olisi johtanut hyvin vaarallisille vesille.

Tällaisessa todellisuudessa nyt sitten elämme. Yrityslainasijoittaja ottaa luonnollisesti ilolla vastaan uutiset, joiden mukaan EKP mahdollisesti aloittaa uudelleen yrityslainojen nettomääräisten ostojen ohjelman.

Samanaikaisesti yrityslainasijoittaja on rahoittajana hyvillään, kun yritysten taseet ovat keskimäärin Euroopassa pysyneet hyvässä kunnossa, vaikka rahoitusta on yrityksille tarjolla erittäin helposti ja halvalla. Kuitenkin mielessä kaikuu aikoinaan kuultu vertaus, jonka mukaan sijoittaminen tässä ympäristössä vertautuu viljelyyn tulivuoren rinteellä: tuotto on hyvää, mutta hieman pelottaa.

Antti Komulainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää