Miksi en saa eläkesäästää?

16.5.2019 - Tuomo Mikolanniemi

LähiTapiola LokalTapiola

Millaista eläkettä voisit saada kymmenien vuosien päästä? LähiTapiola Henkivakuutusyhtiön asiantuntijan Tuomo Mikolanniemen mielestä vapaaehtoisesta eläkesäästämisestä on tehty turhan hankalaa. Lue, mitä Mikolanniemi tekisi.

Laitoin Linkedin-päivitykseeni kuvakaappauksen työeläkearvioistani. Työkaveri ennätti heti kommentoimaan, että arvioitu 2 869 €/kk eläkkeeni on aika hyvä, kun sitä vertaa suomalaisten keskimääräiseen eläkkeeseen (1 680 €/kk).

Arvioitu eläke näyttää muhkealta, mutta onko se yhtä ruhtinaallinen 33 vuoden päästä, kun minulla on oikeus sitä nostaa?

Pohjiin vajonneen syntyvyyden ja synkentyneen väestöennusteen myötä keskustelu lakisääteisen eläkkeen tulevaisuudesta on kääntynyt siihen, onko meillä taas edessä eläkejärjestelmän remontti, vaikka edellinen vasta saatiin maaliin?

Eläkealan ammattilaiset varoittavat tekemästä hätiköityjä johtopäätöksiä. Mutta samalla he kehottavat vakavaan pohdintaan mahdollisista keinoista, joilla synkentyneet ennusteet eläkejärjestelmän rahoituksesta saadaan tasapainotettua. Eläkkeiden leikkaaminen on yksi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on maltillisesti korottaa eläkemaksuja. Tai sitten pitää tapahtua jotain muuta, joka kääntää ennusteet uuteen asentoon.

Joka tapauksessa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta täytyy käydä reilua keskustelua. Tänään syntyvä lapsi siirtyy eläkejärjestelmämme rahoittajan rooliin reilun parinkymmenen vuoden päästä ja pääsee nauttimaan omasta eläkkeestään noin seitsemänkymmenen vuoden päästä.

Koen epäoikeudenmukaiseksi, että vanhemmilla ikäpolvilla oli hyvän lakisääteisen eläketurvan lisäksi tarjolla toimivat vapaaehtoiset eläkevakuutukset. Ne ovat käytännössä loppuneet verolainsäädännön muutosten myötä, vaikka tarve omaan eläkeaikaan varautumiselle tuntuu vain kasvaneen.

Haluaisin, että vapaaehtoinen eläkevakuuttaminen palaisi takaisin kartalle ja sille annettaisi selkeä rooli lakisääteisen eläkkeen täydentäjänä.

Laskin omalle eläkearviolleni kuvitteellisen nykyarvon, joka on noin 1 500 euroa* kuukaudessa. Sen päälle toivon saavani itse säästettyä eläkeajan tuloa jostain.

*Nykyarvolaskelman oletukset: aika 33 vuotta; korko 2 prosenttia; eläkearvio 2 869 euroa.

Tuomo Mikolanniemi

Asiantuntija

LähiTapiola Henkivakuutusyhtiö