Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Putoava veitsi voi viiltää syvältä –uskaltaako osakkeisiin tarttua?

9.1.2019 - Hannu Nummiaro

Viime vuoden loppu oli osakemarkkinoilla heikoin yli seitsemään vuoteen. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, miten osakemarkkinat ovat historiassa käyttäytyneet yhtäsuurten kurssipudotusten jälkeen. Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Osakemarkkinat ovat syöksyneet laskuun. Vuoden 2018 viimeinen neljännes oli heikoin yli seitsemään vuoteen. Useiden maiden osakeindeksit ovat tippuneet huipustaan yli 20 prosenttia, joka on yleisin määritelmä karhumarkkinalle.

Sijoittajat ovat peloissaan talouskasvun hidastumisesta, kiristyvästä rahapolitiikasta ja useista poliittisista riskeistä. Kun riskit realisoituvat, tai niiden realisoituminen näyttää todennäköisemmältä, niin markkinat mukautuvat uuteen maailmankuvaan.

Tarkastellaan historian avulla mitä tapahtuu, kun osakkeet lähtevät huipulta vähintään viiden prosentin laskuun. Osa laskuista on vain parin viikon korjausliikkeitä. Mutta pahimmillaan laskua riittää vuosia ennen kuin pohja löytyy.

Kuvassa 1 on havainnollistettu markkinoiden käyttäytymistä aina viiden prosenttiyksikön pudotuksen välein. Noin 60 prosenttia laskuista päättyy heti alkuunsa eli ennen kuin pudotusta ehtii tulla kymmenen prosenttia huipusta.

Kuva 1. Osakkeiden laskumarkkinoiden historiallinen eteneminen

Mutta sitten todennäköisyyden muuttuvat toisin päin. Jokaisessa pisteessä laskun jatkuminen on todennäköisempää kuin markkinoiden kääntyminen nousuun. Putoava veitsi voi viiltää syvältä, uskaltaako siihen tarttua?

Lyhyellä jänteellä osakemarkkinat ovat kasino. Seuraava viiden prosenttiyksikön rajapyykki voi tulla vastaan parissa päivässä. Pelon ottaessa vallan, se voi aina lisääntyä ennen kuin helpottaa. Mutta lyhytnäköinen todennäköisyyspeli pitää sijoittajan satamassa, jolloin myllerryksen luomat mahdollisuudet voivat lipua sivu suun. Kannattaakin nostaa katse pidemmälle, siirtyä pikkuhiljaa ostolaidalle ja luottaa ajallisen hajautuksen voimaan.

Toiseksi historia ei uusiudu, vaikka usein rimmaa. Monet sijoittajat peilaavat nykyhetkeä finanssikriisin kurimukseen. Pahimpien romahdusten tuijottelu johtaa helposti ylipessimismiin.

Kuvassa 2 osakelaskut on esitetty suuruusjärjestyksessä. Kuusi isointa laskua on ajoittunut taantuman aikaan USA:ssa. USA:n talous voi ajautua taantumaan, mutta 1930-luvun lama ei uusiudu. Rahapolitiikka on kartoittamattomilla vesillä, mutta uuden globaalin finanssikriisin ainekset eivät ole kasassa. Osakkeiden arvostuksen olivat nousseet ennen laskun alkua, mutta eivät lähellekään teknokuplan hurmiota. Öljykriisin kaltaista inflaatiopiikkiä ja korkojen nousua ei ole näkyvissä.

Kuva 2. Osakkeiden laskumarkkinat, taantumat ja nousu vuodessa pohjilta

Nyt on aloittajan markkinat. Monen pahin pelko on jo vältetty, et päätynyt ostamaan huipulla. Kun aloitat säännöllisen ja pitkäjänteisen kuukausisäästämisen tänään, niin muutamat ostot tulevat osumaan hyvin suotuisiin aikoihin. Mitä isompana karhu kömpii talviunille, sitä riehakkaampana härkä kirmaa kevätlaitumelle.

Hannu Nummiaro
Yksityistalouden ekonomisti

LähiTapiola Varainhoito