Turvallisuusajattelu matkakumppanina tunturissa: Ennakoi. Suunnittele. Varaudu.
2.10.2018 - Jonna Lahtinen
Olen vuosittain tehnyt pidempiä erävaelluksia lähes parikymmentä vuotta. Monenlaisia sattumuksia on matkan varrella tullut vastaan, ja niistä on otettu opiksi.
Syyskuun alussa olin viikon itsekseni vaeltamassa pohjoisen Ruotsin ja Norjan jylhissä maisemissa. Reitin varrelle mahtui tuntureita ja vuoria, jäätiköitä, valtavia laaksoja, jokia ja niiden ylityksiä. Yksin liikuttaessa sinulla ei ole kaveria katsomassa perään tai pitämässä sinusta huolta, jolloin oman varautumisen ja ennakoinnin merkitys korostuu.
Vaelluksilla varmistan oikealla reitillä pysymisen kartan ja kompassin avulla. Keliolosuhteet muuttuvat nopeasti, ja kovan sumun tai lumisateen yllättäessä näkyvyys saattaa tippua muutamiin kymmeniin metreihin. Ihmiset tuntuvat luottavan nykyään ehkä liiaksikin erilaisiin teknisiin laitteisiin osaamatta perinteisiä suunnistus- tai merenkulkutaitoja. Laiterikon sattuessa sormi menee suuhun ja hätä tulee käteen. Tai unohdetaan kertoa kotiväelle, minne on tarkoitus mennä ja koska palata.
Majoittautuminen näillä reissuilla tapahtuu teltassa ja ruuanlaitto taivasalla. Koska erävaelluksilla mahdollisuutta varusteiden kuivattamiseen ei käytännössä tuulta ja aurinkoa lukuun ottamatta ole, on hyvällä ennakkovalmistautumisella keskeinen merkitys reissun onnistumisen ja turvallisuuden kannalta. Tästä syystä kyllästin kuorivaatteeni, teltan ja kengät sekä tarkistin niiden kunnon huolellisesti ennen lähtöäni. Kun perusasiat ovat kunnossa ja tarkistettu, saat keskittyä oleelliseen, luonnossa olemiseen.
Joka vuosi eteen on tullut jokin sellainen tilanne, asia tai sattumus, jota et ole edes voinut kuvitella tapahtuvan. Esimerkkinä kerrottakoon tapaus viime syksyltä. Olin uusinut vaelluskenkäni, koska halusin varmistaa niiden vedenpitävyyden. Kokemus on opettanut, että ajan myötä kenkien suojakalvo kuluu puhki tai rikkoutuu vaativassa maastossa. Kylmällä kelillä siinä saattaa piillä hypotermiavaara kävellessäsi viikon verran umpimärissä kengissä. Viime syksy kuitenkin yllätti minut. Olin ”ajanut sisään” uudet mononi ennen reissua, ja kaiken piti olla kunnossa. Kuitenkin vaelluksella, reitin kriittisessä kohdassa, kengästäni irtosi pohja! Valmistusvika, sanoi myyjä liikkeessä. Tämä oli asia, johon en ollut osannut varautua. Tänä syksynä tarkistinkin kenkien kunnon pohjaa myöten erityisen huolellisesti.
Kesä 2018 muistetaan erityisen kuivana. Pohjois-Ruotsissa riehuivat maastopalot. Moni puro ja järvi oli kuivunut. Puhtaan juomaveden saatavuus huolestutti ennen lähtöä. Näillä reissuilla vesi otetaan puroista ja koskista. Viimeisenä aamuna ennen starttia kävin vielä apteekissa hakemassa vedenpuhdistustabletteja, ihan vaan varmuudeksi. Olin varmistanut juomaveden saannin usealta eri taholta, mutta tästä huolimatta minulle tuli vahvasti tunne, että kuivan kesän seurauksena johonkin puronvarteen on saattanut tuupertua janoon menehtynyt eläin, kuten poro. Koska vettä virtaa puroissa niukalti tänä syksynä, on sen vähäisenkin juomaveden pilaantumisen riski tästä syystä suuri. Ja kuinka ollakaan, etiäiseni osoittautui todeksi. Ensimmäisenä aamuna tapasin saksalaisen miehen reittini alkuvaiheessa. Hän kertoi sairastuneensa edellä mainitusta syystä ja joutuneensa hakeutumaan sairaalahoitoon Norjan puolelle. Kuultuani hänen kertomukseksensa, olin hyvilläni siitä, että EA-laukkuuni kuului vedenpuhdistustableteista lähtien kaikki se tarvittava, jolla voisin varmistua vaellukseni turvallisuudesta.
Turvallisuusajatteluun kuuluu oikeiden ja turvallisten valintojen tekeminen. Se, että pysähdyt miettimään, ennen kuin toimit. Se, että tunnet itsesi ja omat riskisi, voimavarasi ja jaksamisesi auttavat sinua tunturin huipulle ja sieltä myös turvallisesti aikanaan kotiin. Ennakointi, suunnittelu ja varautuminen sekä omien kuin toistenkin kokemusten hyödyntäminen ja niistä oppiminen olivat aivan avainasemassa reissuni onnistumisen kannalta. Samat turvallisuusperiaatteet kuin luonnossa liikuttaessa pätevät pitkälti myös työssä ja vapaa-aikana. Mikä on sinulle tärkein syy tulla tänäänkin turvallisesti kotiin? Pidetään itsestämme ja toisistamme hyvää huolta. Onnellisia syyspäiviä meille kaikille!
Tietoa erilaisista riskeistä ja niiden hallinnasta saat LähiTapiolan RiskiHelpistä®
Jonna Lahtinen
Johtava Asiantuntija
LähiTapiola
"Turvallisuusajatteluun kuuluu oikeiden ja turvallisten valintojen tekeminen. Se, että pysähdyt miettimään, ennen kuin toimit. "
Menisipä taloudella huonommin, toivoo asuntosijoittaja
24.9.2018 | Talous
Asuntosijoittaja toivoo samaan aikaan sekä talouden vahvistumista että sen heikkenemistä. Taloustilanne on nyt asuntosijoittajalle optimaalinen.
Vierivä kivi ei sammaloidu
21.9.2018 | Terveys
Mitä Sinun syksyysi kuuluu?
Pieni viileys nenänpäässä ja puista putoilevat lehdet kertovat siitä, että kesä on kääntynyt syksyyn. Päättynyt kesä oli erityisen aurinkoinen ja lämmin. Huomaan ainakin omalla kohdallani, miten jopa loma tuntui poikkeuksellisen pitkältä tänä kesänä. Vaikka lomailin heinäkuussa, tuntui loma tavallaan alkaneen jo toukokuussa, kun ilmat lämpenivät. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin tuli vietettyä normaalia enemmän aikaa ulkona ja D-vitamiinivarastot pääsivät tehokkaasti täyttymään. Hyvillä mielin, akut latautuneena odotankin innolla mitä kaikkea syksy tuo tullessaan. Mitä sinun syksyysi kuuluu?
Finanssikriisin pitkät varjot –elvytysvaran lataaminen testaa talouden kestokyvyn
19.9.2018 | Talous