Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Viekö arjen kiire läsnäolon taidon? Muutama tärkeä oppi edistää hyvinvointia

20.5.2018 - Terveys

Pysähtymällä voimme oppia kuuntelemaan kehomme signaaleja – mitä ne kertovat meille terveydestämme ja hyvinvoinnistamme, kirjoittaa LähiTapiolan kehityspäällikkö Noora Niemi.

Edellisessä blogitekstissäni kirjoitin siitä, ettemme ole robotteja – tunteet, inhimillisyys ja armollisuus kuuluvat työelämään. Moni asia vaikuttaa työhyvinvointiin, kuten esimerkiksi se, että ihminen kokee itsensä tärkeäksi osaksi työyhteisöään ja saa tehdä työtä, jonka kokee merkitykselliseksi.

Meillä on luontainen tarve ja halu tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenämme. Mutta kuulemmeko, näemmekö ja hyväksymmekö myös itsemme? Jos nyt astuisit peilin eteen, katsoisiko sinua lempeä ystävä vai armoton piiskuri?

Osallistuin tällä viikolla LähiTapiolan järjestämään Elämänturva-iltaan, jossa oli ajatuksia herättäviä puheenvuoroja terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Vaikka terveydestä ja hyvinvoinnista on enemmän tutkittua tietoa kuin koskaan, arjen keskellä hyvinvointiteot voivat tuntua silti vaikeilta.

Mitä sinulle kuuluu ja mihin olet matkalla?

Milloin viimeksi pysähdyit tietoisesti miettimään, mitä sinulle kuuluu ja mihin olet matkalla? Jos et muista, älä soimaa itseäsi. On ymmärrettävää, että etenkin ruuhkavuosina päivät, viikot ja kuukaudet kuluvat nopeammin kuin ehkä ehdimme huomaamaan. Tiedän omasta kokemuksesta, ettei pysähtyminen ole aina helppoa, mutta sen opettelu kannattaa.

Pysähtymällä voimme oppia kuuntelemaan kehomme signaaleja – mitä ne kertovat meille terveydestämme ja hyvinvoinnistamme. Kun opimme huomaamaan hiljaisetkin signaalit, opimme tuntemaan paremmin myös omat rajamme. Siten osaamme kohdistaa sen hetkiset voimavaramme oikeisiin asioihin. Kun tunnemme itsemme ja sen, mikä meille todella on tärkeää, on helpompi toimia arvojemme mukaan ja tämä osaltaan edistää hyvinvointia ja onnellisuutta.

Opi hyväksymään ja arvostamaan itseäsi

Lehdet, mainokset ja netti keskustelupalstoineen ovat täynnä kuvia ja mielipiteitä siitä, millaisia meidän pitäisi olla. Vaikka myönnän, että kivat vaatteet, kampaajalla käynti ja tavoitepainoon pääseminen tuottavat iloa, pysyvämpi onnellisuus tulee silti jostain muusta.

Se tulee siitä, että minulla on hyvä olla itseni kanssa. Itsemme hyväksyminen auttaa suhtautumaan asioihin tasapainoisemmin, jolloin emme aseta itsellemme kohtuuttomia odotuksia ja ajaudu äärimmäisyyksiin, kuten pakonomaiseen kuntoiluun, ruokavalioon tai laihduttamiseen.

Kun meillä on hyvä olo itsemme kanssa, on yleensä myös muilla parempi olla läheisyydessämme. Tämä ei ole yhdentekevää, sillä elämämme on täynnä erilaisia ihmissuhteita ja vuorovaikutusta muiden kanssa.

Oikeaa läsnäoloa ei korvaa mikään

On hyvä välillä pysähtyä miettimään, minkä varaan on rakentanut oman identiteettinsä – jonkin pysyvän vai sellaisen minkä voin menettää, kuten työ tai omaisuus?

Psykoterapeutti Maaret Kallio sanoi Elämänturva-illassa sanat ”laskeudu läsnäoloon”. Jäin miettimään sanojen syvällisempää merkitystä. Siitähän kaikessa pohjimmiltaan on kyse: läsnäolosta hetkessä tietoisena itsestään ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa sen sijaan, että antaisimme elämän lipua ohitsemme.

Osoitetaan arvostuksemme itseämme kohtaan pitämällä itsestämme hyvää huolta. Niillä pienillä teoilla. Päivittäin.

Noora Niemi
Kehityspäällikkö
LähiTapiola