Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Töissä tylsistyminen on tabu, joka pitäisi rikkoa – "Työteho laskee ja virheiden todennäköisyys kasvaa"

22.2.2018 - Elämänturva

Saako kesken työpäivän käydä Facebookissa? Entä ottaa pienet torkut? Elämänturvabloggaaja Esa Juntunen peräänkuuluttaa työelämän tabujen rikkomista ja korostaa tylsyyden tärkeyttä.

Sokkipaljastus: saatan joskus kesken työpäivän sulkea silmäni ja yrittää nukkua hetken ennen kuin jatkan töitä. Jossain kohtaa päivää saatan katsoa myös NHL-lempiseurani viime yön ottelun kohokohdat. Saatanpa joskus myös vilkaista Facebookia! Välillä toki on työpäiviä, jolloin en muista tehdä muuta kuin töitä, mutta tämä ei ole millään tavalla hyvä asia. Ilman taukoja työteho laskee ja virheiden todennäköisyys kasvaa.

Jokaista meistä on joskus väsyttänyt töissä. Kuinka moni meistä on miettinyt, että nukkuminen kesken työpäivän on edes vaihtoehto? Jos suljet silmäsi töissä edes hetkeksi, voit saada ihmetteleviä katseita ja joku saattaa kyseenalaistaa jopa koko työmoraalisi. Kokemusta on. Tämä siitä huolimatta, että tutkimukset ovat yksimielisiä siitä, että töissä nukkuminen kannattaa ja nostaa työn tehokkuutta. Työkulttuurissamme on edelleen jäänteitä jostain antiikkisesta ja siitä, että koko ajan pitäisi näyttää tekevänsä töitä. Ihan sama kuinka tehokkaasti, kunhan teet niitä – tai ainakin näytät tekevän.

"Ihmiset stressaantuivat töiden puutteesta"

Tästä johtuen myös töissä tylsistyminen on tabu. Liikaa työtä ja töihin hautautumista pidetään edelleen hyveenä. Hyvän työntekijän merkki on se, että hän tekee koko ajan töitä. Ja mieluusti myös yli kahdeksan tuntia päivässä. Muistan aikanaan, kun työskentelin LähiTapiolan korvauspalveluissa ja korvattavien vahinkojen varasto tyhjeni nollaan. Ihmiset stressasivat siitä, ettei töitä ollut. Ihmeteltiin, että mitä nyt voi tehdä, kun ei voinut tehdä töitä.

Ihmiset stressaantuivat töiden puutteesta. Kaikki tiesivät, että tilanne johtui kausivaihtelusta, mutta silti tilanteesta ei osattu nauttia. Oikeastihan tilanne, jossa ei ole ”oikeita töitä”, on tilaisuus, jota ei saisi jättää käyttämättä. Ei ole parempaa tilannetta parantaa työyhteisön fiilistä ja toimintatapoja kuin silloin kun valtava työlasti ei hengitä koko ajan niskaan.

Jokaisella meistä on ollut myös joskus työkaveri, joka on aidosti laiska tai huono työntekijä. Mitä asialle on tehty? Usein ihmiset vain sadattelevat itsekseen tai selän takana kollegoiden kanssa. Parhaassa tapauksessa asia saatetaan jopa ottaa esimiehen kanssa puheeksi, jotta asialle tehdään jotain.

Ryhmäpaine luo haastetta tabujen rikkomiselle

Mutta entä kun esimies tekee virheitä tai on yksinkertaisesti huono esimies? Liian usein ihmiset tyytyvät tilanteeseen ja tulevat hampaat irvessä töihin joka päivä. Suomalaisiin on yleisesti iskostettu herran pelko ja hierarkiaa kunnioitetaan. Liian harvoin uskalletaan antaa palautetta esimiehen toiminnasta hänen omalle esimiehelleen.

Virheisiin, laiskuuteen ja koko työyhteisöä häiritseviin työkavereihin ja esimiehiin puututaan työelämässä liian harvoin, koska pelätään hankalan työkaverin leimaa tai pahimmassa tapauksessa potkuja. Mikäli kukaan ei kuitenkaan uskalla puuttua virheisiin arjen työssä tai esimiestyössä, murenee työmoraali työyhteisössä pysyvästi.

Suurin haaste tabuissa on niihin liittyvä ryhmäpaine. Tabujen rikkominen on sitä helpompaa, mitä korkeammalta organisaatiosta tabuja rikotaan. Tätä ei voi korostaa liikaa. Tabuja pystyy kuitenkin rikkomaan kuka tahansa, kenellä on rohkeutta. Pysähdyt hetkeksi kyseenalaistamaan vanhoja tapoja ja tottumuksen sijasta teet sen, mikä on loogista, oikein sekä hyväksi sinulle ja työympäristöllesi pitkällä aikavälillä. Palkintona tabujen rikkomisesta odottaa tyytyväisempi, oikeudenmukaisempi ja tehokkaampi työyhteisö meille kaikille.

Esa Juntunen
Asiantuntija, korvauspalvelut
LähiTapiola

LähiTapiolan elämänturvabloggaajat kirjoittavat terveyden, talouden ja turvallisuuden ympärille kietoutuvista teemoista omista lähtökohdistaan ja oman arkensa innoittamana. Kirjoitusten aiheet vaihtelevat hyvinvoinnista työssä jaksamiseen ja vaikkapa sijoittamiseen, ja niiden tarkoituksena on herättää lukijoissa ajatuksia ja tarjota uusia tapoja arjen käsittelemiseen.