Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Bitcoin on rahoitusinnovaationa epävakaammalla pohjalla – ”Ironisesti menestys lienee sen suurin uhka”

29.12.2017 - Hannu Nummiaro

Bitcoin on innovaatio sekä rahoituksen että teknologian saralla. Moniin käyttötarkoituksiin sovellettavissa oleva lohkoketju on nousemassa kiintotähdeksi. Itse Bitcoinin kohtalona lienee olla kääpiötähti, kirjoittaa LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kolmiosaisen Bitcoin-asiantuntijasarjansa ensimmäisessä osassa.

Bitcoin on sekä rahoitus- että teknologinen innovaatio samassa paketissa. Se on luotu globaaliksi maksuvälineeksi, joka on valtioista ja pankeista riippumaton, avoin kaikille teknologisesti valveentuneille, murtamaton ja anonyymi. Rinnakkaisvaluuttoja on ollut käytössä maailman sivu, mutta globaali digitaalinen muoto on ennennäkemätön.

Innovaatioilla on oma sielunelämänsä. Alkuun syntyy teknologinen oivallus, joka Bitcoinin tapauksessa on salausmenetelmien soveltaminen lohkoketjuksi kutsutussa tietokantarakenteessa. Innovaation käyttö leviää kehittäjien lisäksi innokkaimpien ja valveutuneimpien keskuuteen, hyväksi havaittuna ennakkoluulottomien ja viimein vastahakoisten änkyröidenkin käyttöön. Alkuun vaan ei tiedetä, kuinka käyttökelpoiseksi innovaatio lopulta osoittautuu. Se voi olla pannukakku tai vain välivaihe kohti uusia sovelluksia.

Kun alkuvaiheen epätietoisuuteen lisätään houkutteleva tarina, joka Bitcoinin tapauksessa on valtioiden peukaloinnilta piilotteleva globaali ja anonyymi digiraha, niin innovaation tulevaisuuden odotukset voivat nousta pilviin. Innovaatiosta vakuuttuneet ostavat nouseviin kursseihin.

Mukaan heräävät spekulatiiviset sijoittajat ja mediahuomio lisää kierroksia. Joukkohysteria on valmis, alkuperäisen innovaation käytettävyydellä ei enää ole paljoakaan väliä. Mukaan on pakko päästä, ettei naapuri pääse yksin rikastumaan. Aina löytyy vielä hitaampi ja hölmömpi, jolle voi myydä, jos arvo alkaa huolettaa. En yllättyisi, jos Bitcoinin odotusten ja euforian huipuksi osoittautuisi joulukuu 2017.

Teknologisena innovaationa kiintotähdeksi?

Innovaatioilla on lieveilmiönsä. Bitcoinin tapauksessa ne ovat anonyymiyden houkuttelemat käyttötarkoitukset, energiankulutus ja mahdollisen kuplan puhkeamisen musertavat piensijoittajat. Bitcoin yleistyi nopeasti hämäräpuuhien välineenä, kuten huumekaupassa ja rahan pesussa. Kirjanpitomenetelmänä toimivan lohkoketjun rakennuksen on arvioitu kuluttavan yhtä paljon energiaa kuin Irlanti. Viranomaiset ovat varoittaneet kuluttajia kryptovaluuttojen vaaroista sijoituskohteena sekä niiden ympärillä pyörivistä huijauksista.

Lohkoketjut esittelevä teknologinen innovaatio on sovellettavissa moniin käyttötarkoituksiin, joissa seurataan omistajuuden matkaa digitaalisesti. Kun lisäksi kryptovaluutan julkisen ja siten energiasyöpön tietokantarakenteen voi korvata luotettujen tahojen ylläpitämäksi, niin lohkoketjujen käyttömahdollisuudet tuntuvat rajattomilta.

Tulevaisuuden sovellukset voivat liittyä yleisemmin digitalisaatioon, keinoälyyn, älykkäisiin sopimuksiin ja esineiden internettiin. Teknologisena innovaationa Bitcoinin esittelemä lohkoketju on muodostumassa kiintotähdeksi.

”Rahoitusinnovaationa epävakaammalla pohjalla”

Toisaalta rahoitusinnovaationa Bitcoin on epävakaammalla pohjalla. Sen käyttökapasiteetti on nykymuodossaan rajallinen ja arvo epävakaa. Ironisesti Bitcoinin menestys lienee sen suurin uhka.

Samanaikaisesti kun pankit pakotetaan asentamaan turvakaiteita, niin tutkan alla Bitcoin lentää ohi äänivallit murtuen. Sääntelyn kiristyminen, esimerkiksi kryptovaluuttojen välitystoiminnassa on mielestäni vain ajankysymys. Rahoitusinnovaationa Bitcoin voi nykyisestä huumasta huolimatta osoittautua tähdenlennoksi.

Bitcoin on käyttäjiensä jatkuvasti kehittämä, joten se voi kehittyä vastaamaan nykyisiin isoihin odotuksiin. Toisaalta sillä on jo kilpailijana useita satoja muita kryptovaluuttoja, jotka voivat ajaa tylysti ohitse. Pidemmälle katsottaessa keskuspankit voivat ottaa käyttöön nykyisen laillisen maksuvälineen myös digitaalisen rahan muodossa.

Todennäköisimmin Bitcoinista ei koskaan tule muodostumaan globaalin rahoitusjärjestelmän kiintotähteä, mutta se voi myös välttää tähdenlennon kohtalon ja jäädä valuuttataivaan kääpiötähdeksi, jolla on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa.