Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suurin osa kodin tulipaloista syttyy omasta syystä – vain pari minuuttia aikaa toimia

25.11.2017 - Sami Sallinen

Tunnetko kotisi vaaranpaikat? Marraskuun lopussa pidettävä Paloturvallisuusviikon tavoitteena on parantaa suomalaisten paloturvallisuutta.

Paloturvallisuusviikko starttaa tänään lauantaina 25.11.2017 Päivä Paloasemalla -tapahtumalla, jossa LähiTapiola on jälleen kerran tapahtumaa koordinoivan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ainoa yritysyhteistyökumppani. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana peräti 363 paloasemaa ympäri maata.

Päivä Paloasemalla -tapahtumassa ollaan aivan perusliiketoimintamme ytimessä, sillä Suomessa syttyy vuosittain yli 10 000 tulipaloa, joista erilaisia rakennuspaloja on noin puolet. Tulipaloista aiheutuva korvausmeno on merkittävä ja niistä aiheutuva inhimilliset kärsimykset voivat olla valtavia.

Tämän vuoksi aihe on varsin ajankohtainen ja mielenkiintoinen niin Elämänturvayhtiön, kuin asiakkaidemmekin näkökulmasta. Asia kiinnostaa, sillä viime vuonna Päivä paloasemalla tapahtumaan osallistuvilla paloasemilla vieraili peräti 95 000 kävijää, ja tänä vuonna toivottavasti taas hieman aikaisempaa enemmän.

Tulipalo sattuu aina yllättäen ja palo voi kehittyä hämmästyttävän nopeasti. Tämän vuoden Paloturvallisuusviikon teema ”Sinä pelastat”, muistuttaa siitä tosiasiasta, että palokunnan paikalle saapuminen kestää ja sinulla on vain pari minuuttia aikaa toimia tulipalon sattuessa.

Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuutta. Jokaisen meistä tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Lähin apu olet sinä itse, sinä pelastat!

Aiheen vakavuudesta huolimatta Päivä paloasemalla on hauska koko perheen tapahtuma, jossa pääsee paitsi tutustumaan paikallisen paloaseman toimintaan, myös oppimaan tärkeitä taitoja viiden eri toiminnallisen rastin kautta. Yksi rasteista on LähiTapiolan oma, Kodin vaaranpaikat -rasti, jossa annetaan perustietämystä kodin vaaranpaikoista. LähiTapiolan rasti tulee tarpeeseen, sillä suomalaiset ovat syystä tai toisesta melkoisen onnettomuusaltista kansaa.

Tunnetko sinä oman kotisi vaaranpaikat? Tiesitkö, että suurin osa Suomen miltei 3000:sta vuosittaisesta kotona tapahtuvasta tulipalosta syttyy ihmisen itse aiheuttamana, yleensä joko huolimattomuudella tai välinpitämättömyydellä? Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaran paikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna, kaikki varsin ajankohtaisia näin loppuvuodesta.

Paloturvallisuusviikko on hyvä syy ottaa tulipalon vaarat puheeksi myös perheen pienimpien kanssa. Voin vakuuttaa, että yhteinen palovaroittimien testaus ja pelastautumisharjoitus pimeästä asunnosta voi olla unohtumaton elämys koko perheelle.

Nähdään paloasemalla!

Sami Sallinen
Riskienhallintapäällikkö
LähiTapiola