Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Maailman ykköseksi kasvuyrityksissä

29.5.2017 - Tom Liljeström

Uusia palveluja tuovat yritykset ovat saamassa seuraavan kasvuvaihteen päälle. Yritysten kasvua on tähän mennessä rajoittanut lähinnä riskipääoman puute. Suomella on kaikki eväät rakentaa hyvä kotipesä tulevaisuuden kasvuyrityksille, kun kasvuyritysten rahoitushanat saadaan auki.

Maailman vakain valtio. Maailman turvallisin valtio. Maailman paras peruskoulutus. Maailman lukutaitoisin maa. Suomi on maailman kärkeä niin monilla mittareilla, että vähän ujompaa ja jurompaa jo hirvittäisi.

Uusia palveluja tuovista kasvuyrityksistä puhuttaessa emme kuitenkaan loista listojen kärkisijoilla, vaikka monet vahvuuksistamme tukevat suoraan myös yritysten menestystä. Perinteiset työmarkkinajäykkyydet eivät ole keskeisiä ongelmia kasvuyrityksissä, joissa henkilöstö usein on mukana omistamassa yritystä.

Yritysten kasvua on rajoittanut etenkin riskipääoman puute. Pankkisektorin kasvavat vakavaraisuusvaatimukset eivät kannusta riskirahoitukseen, päinvastoin. Tällä hetkellä kiinteistövakuus on varmin tapa yritykselle saada lainaa. Uusia palveluja kehittävälle kasvuyritykselle kiinteistöinvestointi on kuitenkin useimmiten turha, pääomaa sitova ja toimintaa kahlitseva.

Uudistuminen tarvitsee polttoaineekseen kasvun nälän ja innovaatioiden lisäksi riskihalukasta pääomaa. Tämä tarkoittaa suoraa osakesijoitusta start-upeihin tai kasvuvaiheessa oleviin yrityksiin. Yksityishenkilöitä varten on tullut erilaisia markkinapaikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa kasvuyrityksiin ja instituutioilla on usein omat yhteyskanavat rahoitusta hakeviin yrityksiin.

Suomen markkinoille on tullut myös lisää kasvuyrityksiin sijoittavia pääomasijoitusrahastoja. Nämä eivät kuitenkaan ole vielä pystyneet vastaamaan kovaan kysyntään. Tulevaisuudessa myös LähiTapiola tulee kantamaan kortensa kekoon ja ryhtyy rahoittamaan suomalaisia kasvuyrityksiä. Ensimmäiset liikkeemme tulemme tekemään jo tämän vuoden aikana.

Yhdessä näistä erilaisista rahoituskanavista voi muodostua lähivuosina Suomen tärkein kasvumoottori yritysten rahoitukseen. Oma toiveeni on lähivuosina nähdä Suomen nousevan myös yrittämistä ja kasvuyritysten rahoitusta tarkastelevissa kansainvälisissä vertailuissa mitalisijoille.

Tom Liljeström, toimitusjohtaja, LähiTapiola Varainhoito Oy