Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Ekonomi12.9.2024

Julia ärvde överraskande en miljonförmögenhet redan i ung ålder – "Första tanken var, vad gott kan vi göra med dessa pengar"

När Julia ärvde sin pappas stora förmögenhet, kände hon och hennes make att det var viktigt att få hjälp av en specialist inom kapitalförvaltning. Med hjälp av kapitalförvaltaren hittade paret sätten att använda sin förmögenhet till saker som är viktiga för dem: hållbara investeringar och samhälleligt påverkande.Läs mer om vår tjänst

En ung kvinna sitter på en klippa.

Allt var främmande för Julia. Hennes pappa hade dött och lämnat henne en miljonförmögenhet i arv, som var bunden i olika investeringsinstrument: aktier, investeringsfonder, kapitalfonder och obligationer. Vad skulle hon göra med dem? Och vad skulle hon göra med sin pappas företag, inom en för henne främmande bransch?

Utöver sorgen måste hon tänka på vad det egentligen innebär att helt plötsligt ha pengar för resten av livet.

Med hållbarheten först

Julia hade förstås vetat att hennes pappa hade blivit förmögen genom företagsverksamheten och att hon någon gång skulle ärva förmögenheten. Att situationen kom så plötsligt och att Julia bara var trettio år var dock en överraskning. Lyckligtvis hade jag min man Tomi som stöd. Paret beslöt att Tomi skulle ta det största ansvaret för att reda ut de praktiska ärendena.

De kom snabbt fram till att de behövde professionell hjälp med kapitalförvaltningen. De gick igenom olika parter som erbjuder kapitalförvaltningstjänster. LokalTapiolas investeringskväll visade sig vara till nytta och där hittades en lämplig kapitalförvaltare. Tillsammans med hen lyckades Julia och Tomi göra upp en långsiktig plan för de kommande åren.

Tomi tänker tillbaka på situationen för två år sedan och säger att det var en stor lättnad när de hittade en lämplig samarbetspartner. Det går att sätta sig in i många ärenden själv, men för honom har det varit viktigt att ha en specialists syn på till exempel diversifiering: hur mycket man ska investera på aktiesidan eller hurudan geografisk diversifiering man ska föredra. Han tackar också den egna specialisten för hens tålamod, för det har inte alltid gått snabbt att fatta beslut om investeringar.

Framför allt kändes det som att de hade hittat en person som lyssnade och det var viktigt för dem. När Tomi gick igenom eventuella samarbetspartner inom kapitalförvaltning märkte han att fallet inte alltid var så för alla.

Det var självklart för Julia och Tomi att de med tillgångarna ville främja saker som de tycker är meningsfulla. För dem är speciellt djurens välbefinnande en sådan sak.

– Första tanken var, vad gott kan vi göra med dessa pengar. När de första pengarna kom in på kontot donerade jag direkt en större summa till ett djurhem som jag kände till, berättar Julia.

– När egendomen är stor, har man en annan frihet att välja. Jag förstår att om man investerar små belopp så gör man det främst med tanke på avkastning. Vi kan sätta hållbarheten först, säger Tomi.

När det gäller parets investeringsplan har hållbarheten inte bara betytt att investera i företag som följer principer för ansvarsfulla investeringar. När vi gick igenom investeringsobjekten uteslöt vi företag vars verksamhet var tvivelaktig till exempel på grund av den verksamhet de bedrev eller deras bransch.

Företaget som de ärvde behöll de som ett investeringsbolag. Att donera via företaget, vilket paret i fortsättningen vill göra regelbundet, är kostnadseffektivare. I planerna har bland annat ingått donationer till medicinsk forskning i anslutning till djurens hälsa. Att fungera som affärsängel för småföretag intresserar också dem som ett sätt att främja samhälleligt viktiga ärenden.

Samtidigt som Julia och Tomi satte sig in i kapitalförvaltning var de tvungna att utreda ärenden kring arvskifte och ärenden som gällde Julias pappas företag. Paret säger att till exempel att utreda ärenden med skattemyndigheten har varit arbetsamt.

– När man väljer en kapitalförvaltare ska det inte längre vara svårt. Det är då du behöver en person som frågar vad ni vill och ger lösningar, säger Tomi.

Ett stort arv ändrade vardagen

Förutom att paret har satt sig in i kapitalförvaltningen har de fört många diskussioner om hurudant liv de vill leva nu när det inte längre råder brist på pengar och det inte längre ens är nödvändigt med lönearbete.

Till en början hade de en besvärad känsla av att de inte förtjänade den ekonomiska friheten. Å andra sidan hade de inte heller kunnat påverka det själva.

Paret gjorde listor över saker som den nya ekonomiska situationen möjliggjorde. Först på tal kom inköp av en ny bil med lägre utsläpp och att renovera hemmet. Jag funderade också på att skaffa en tatuering och att göra ett litet kosmetiskt ingrepp för att korrigera utseendet, vilket jag hade funderat på. Paret vill dock undvika överdrift med pengarna.

De två bestämde tillsammans att Julia inte längre skulle arbeta. Tomi arbetar deltid. De kan nu använda den lediga tiden för samhällelig påverkan, vilket är viktigt för dem båda. Tomi säger att det nu verkar obegripligt att han för bara ett par år sedan alltid gick till jobbet vid åtta och var hela dagen på jobbet.

– Den största förändringen är att tvånget att göra något byttes till att vi får göra vad vi vill för att få till stånd det vi vill, säger Tomi.

Julia och Tomis namn har ändrats för att bevara integriteten.

Läs mer om LokalTapiolas Private Banking -tjänster.