Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Hösten stoppar inte fästingarna – det är bra att komma ihåg att skydda sällskapsdjuret och göra en fästingkoll, även då vädret blir svalare

16.8.2021 - Hälsa

Även om vi går mot hösten, så betyder det inte automatiskt att fästingsäsongen är över. Enligt forskaren kan fästingar röra sig på vissa ställen ännu i november om vädret är mycket milt och fuktigt. Nuförtiden finns fästingar även i stadsområden och inte bara i naturen. LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen får regelbundet förfrågningar om behandlingen av bett. I slutet av artikeln finns råd om hur man tar loss en fästing.

När somrarna blir längre och vintrarna blir kortare och varmare, gynnar det fästingarna. Ju vanligare och aktivare fästingarna är, desto oftare stöter människor och sällskapsdjur på dem. LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen får varje vecka frågor om fästingar, ibland t.o.m. dagligen.

- Hos veterinären börjar fästingsäsongen nuförtiden i mars och fortsätter åtminstone till oktober. Vanligen frågar hundägare om råd hur de ska ta bort en fästing eller är oroliga över svullnad eller rodnad som orsakats av bett. Naturligtvis är fästningar också obehagliga för utekatter, berättar DjurHjälpens veterinär Eva Kaisti.

Under coronaperioden har många familjer skaffat ett nytt sällskapsdjur. Hos försäkringsbolaget har synts att speciellt populariteten för hundar har ökat. I många hem förbereder man sig nu på första hösten med ett sällskapsdjur.

- Det lönar sig att fortsätta med den dagliga fästingkollen, om djuret rör sig ute. Till all lycka stöter vi sällan på allvarligare fästingburna sjukdomar, såsom borrelia eller anaplasmos, men det är bra att komma ihåg att dessa inte ansluter sig till själva akuta bettet och att de kan vara svåra att upptäcka senare på grund av att symptomen yppar sig på så många olika sätt. Hittar du en fästing på sällskapsdjuret ska du ta loss den så fort som möjligt, säger Kaisti.

Man kan förebygga fästingburna sjukdomar också med hjälp av olika läkemedel och med fästingmedel. Enligt Kaisti ska man överväga att vid behov ännu använda dem i september-oktober. Veterinärvårdsförsäkring är inte avsedd att ersätta förebyggande vård, såsom fästingmediciner, men vid behov ersätter försäkringen till exempel vård av en sjukdom som orsakas av ett bett.

Forskaren: för fästingar kan räcka även fem grader

Fästingar finns nu över hela Finland och på många ställen allt tidigare på våren och senare på hösten. I norra Finland hittas ett livskraftigt bestånd till exempel i Rovaniemi, och även ännu längre norrut kan fästingarna spridas med människor och djur, berättar professor Ilari Sääksjärvi på biodiversitetsenheten vid Åbo Universitet.

- För sällskapsdjurägare är det bra att komma ihåg att fästingar numera också finns i grönområden i städerna och inte bara i skogen och i buskage. Sommarens hetta och torka fick många fästingar att krypa ner i marken, men i och med höstregnen kan de igen bli aktivare. Fästingar trivs inte i kruttorr terräng men när vädret blir fuktigare kan de igen komma fram ur växtbeståndet för att lura på värddjuret, säger Sääksjärvi.

Enligt Sääksjärvi kan enskilda fästingar röra sig i förvånansvärt svalt väder.

- Tumregeln är att det sannolikt förekommer vissa fästingarter om det är fem grader eller varmare. I de mest gynnsamma områdena, såsom i skärgården, kan fästingsäsongen alltså sträcka sig ända från februari till november om vintern har varit mycket mild och regnig. Då är fästingarna naturligtvis mindre aktiva, men man kan ännu träffa på dem även på senhösten, säger Sääksjärvi.
Enligt forskaren anses klimatförändringen vara en av orsakerna till att fästingen sprider sig till ett allt större område och blir allt vanligare. De milda och snöfattiga vintrarna gynnar både fästingarna och deras värddjur.

Getingar blir aggressivare på sensommaren

Enligt veterinär Eva Kaisti syns det hos distansmottagningen att olika insekter och steklar retar sällskapsdjuren lite under olika tider på året. I början av sommaren kontaktas veterinärerna vanligen om knott- och myggbett, när det i slutet av sommaren igen gäller geting- och bistick. Fästingtemat fortsätter nuförtiden hela sommarsäsongen. Åren är ändå inte likadana eftersom vädret varierar.

- På sensommaren har vi behandlat många getingstick. Situationen kommer sannolikt ännu att förvärras i augusti eftersom getingarna ofta är argare och aggressivare på hösten. Så var försiktig med ditt sällskapsdjur om det finns getingar i närheten, säger Kaisti.

Sällskapsdjurägare kan förbereda sig på olika bett och insektsstick genom att ha antihistaminer, hydrokortisonsalva, desinfektionsmedel och kortisontabletter i medicinskåpet. Kortisontabletter kan ses som första hjälp om sticket får sällskapsdjurets luftvägar att svälla, men de ska inte ges utan anvisningar av en veterinär.

Veterinärens råd: såhär kan du ta bort en fästing från sällskapsdjuret

  • Gör dagligen en fästingkoll på en hund eller katt som rör sig ute. Om du märker att en fästing sitter fast på huden, försök att ta bort den så snabbt som möjligt, men försiktigt. Använd till exempel en fästingpincett eller -ögla, så får du loss fästingen hel och säker.
  • Placera pincetten eller öglan direkt mot sällskapsdjurets hud, dvs. mellan huden och fästingens huvud. Du kan göra en liten roterande rörelse. Då släpper ofta fästingen sitt grepp. Det skulle vara viktigt att få loss fästingen hel, så att bakterier såsom borrelia inte kan sprida sig till djuret.
  • Att ta bort en fästing med fingrarna misslyckas ofta. Om du pressar på fästingens kropp, kan den spy och utsöndra sjukdomsalstrare i sällskapsdjuret. Sätt inte heller alkohol, olja eller is på fästingen, så att den inte ska spy.
  • Efter att fästingen har avlägsnats ska du med jämna mellanrum desinficera bettet och följa situationen. Kontakta en veterinär om bettet blir allvarligt irriterat och situationen inte förbättras inom fem dagar.

Som djurförsäkringskund hos LokalTapiola kan du i sjukdoms- och olycksfallssituationer också vända dig till en distansveterinär. I tjänsten DjurHjälpen dejourerar veterinären dagligen klockan 7–23. Vid behov hänvisas sällskapsdjuret till närmaste klinik. Du har tillgång till DjurHjälpen när din hund eller katt har en veterinärvårdsförsäkring i LokalTapiola. Läs mer här.

Läs även: Semesterresa med sällskapsdjur? Undvik dessa risker på stugan och i naturen

Bekanta dig med våra djurförsäkringar

En djurförsäkring garanterar att din hund, katt eller häst får bästa möjliga vård om den insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också ersätta skador som ett djur orsakar utomstående.

Läs mer och be om en offert