Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

S-gruppen köper LokalTapiola-gruppens andel i S-Banken

30.6.2021 - Ekonomi

SOK och S-gruppens regionandelslag köper LokalTapiola-gruppens andel i S-Banken. S-Banken och LokalTapiola omorganiserar samtidigt sitt samarbete i fonderna. S-gruppens ägarkunder får även i fortsättningen Bonus för LokalTapiolas försäkringar.

LokalTapiola Skadeförsäkring, LokalTapiola Livbolag och LokalTapiola regionbolagen säljer alla sina aktier i S-Banken till Centrallaget för Handelslagen i Finland (SOK) och till regionandelslagen som ingår i S-gruppen. Samtidigt säljer Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo sina aktier till S-gruppen. Bolagen äger för närvarande en fjärdedel av S-Banken.

Parterna har beslutat att inte offentliggöra köpesumman.

-S-Banken har vuxit till en bank med heltäckande tjänster och den har en central roll i S-gruppens strategi. I fortsättningen strävar vi efter att arbeta ännu tätare ihop och utveckla ännu bättre tjänster för våra ägarkunder. S-gruppen har förbundit sig starkt till att skydda tillväxten för sin bank och att ständigt öka de fördelar som ägarkunderna får, säger Jari Annala som är styrelseordförande för S-Banken.

De planerade arrangemangen förtydligar samarbetet mellan LokalTapiola-gruppen och S-Banken.

-I LokalTapiola-gruppens nya strategi betonas en kraftig satsning på ekonomiska tjänster. Vi vill ytterligare stärka våra nuvarande och nya ägarkunders livstrygghet även vad gäller ekonomisk beredskap och placering. I och med fondarrangemanget kan vi i framtiden allt mera satsa på utvecklingen av vår egen fondaffärsverksamhet. Som grupper fortsätter vi med det strategiska samarbetet och för försäkringspremierna fås även i fortsättningen S-gruppens Bonus, säger LokalTapiolas chefdirektör Juha Koponen.

Ändringar i fondsamarbetet

I samband med den affär som publiceras idag kommer S-Banken och I samband med den affär som publiceras idag kommer S-Banken och LokalTapiola att omorganisera sitt samarbete i fonderna. Fondsamarbetet mellan bolagen upphör. Administrationen av LokalTapiola-fonderna överförs under slutet av år 2021 till Seligson & Co som ägs av LokalTapiola. FIM Kapitalförvaltning Ab som ingår i S-Banken-koncernen administrerar LokalTapiola-fonderna nuförtiden. Inga ändringar i verksamheten för S-Bankens egna fonder.

-I framtiden kan vi ännu bättre koncentrera oss på att betjäna S-Bankens fondkunder som är fler än en kvartsmiljon, säger S-Bankens verkställande direktör Pekka Ylihurula.

-Efter fondöverföringarna ökar kapitalet i de fonder som administreras av Seligson & Co till nästan 7 miljarder euro, vilket gör oss till ett av de största fondhusen i Finlan, säger LokalTapiola Kapitalförvaltnings verkställande direktör Samu Anttila.

Företagsaffären och de planerade ändringarna i fondsamarbetet kräver ännu myndigheternas godkännande.

Ändringarna kräver inga åtgärder av kunderna. Placerarna i LokalTapiola-fonderna kommer att i god tid personligen informeras om eventuella ändringar i de tjänster som gäller dem.

Bekanta dig med våra tjänster för placerande och sparande

Som vår kund kan du placera dina pengar i objekt vi själv tror på och placerar i. Det internationella ratingföretaget Lipper valde oss till Nordens bästa kapitalförvaltare år 2020 i kategorin små bolag.

Läs mera