Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

LokalTapiola startar skrotningskampanj – målet är att minska utsläppen och öka trafiksäkerheten

7.6.2021 - Säkerhet

romutusextra kampanjan kuva

LokalTapiola startar en skrotningskampanj för att skrota 1 000 gamla bilar. Skrotningsstödet för att skaffa en nyare bil med lägre utsläpp är 500 euro. Kampanjen RomutusExtra ger många bilister en möjlighet att minska utsläppen och öka trafiksäkerheten.

- Statens populära skrotningskampanj är ett bra bevis på hur det går att bidra till ett nyare bilbestånd och att stöda handeln med nya bilar. Många finländare har dock inte möjlighet att byta till en helt ny bil. Att byta en gammal bil till en nyare bil med lägre utsläpp är dock en konkret gärning som gynnar miljön och ökar trafiksäkerheten. Därför vill vi erbjuda stödet till så många som möjligt, säger vice verkställande direktör Hannu Heliö vid LokalTapiola Finans.

Medelåldern på personbilarna i Finland har stigit på 2010-talet. Finländarna kör med i medeltal 13 år gamla bilar och medelåldern på bilar som skrotas är över 21 år. Ett nyare bilbestånd ökar trafiksäkerheten då säkerhetstekniken i bilarna utvecklats väsentligt på 2000-talet.

- Vi skrotar tusen gamla bilar och stöder skaffandet av nyare bilar med lägre utsläpp. Det här är en ny betydande öppning av oss där slutresultatet gynnar alla som rör sig på vägarna och hela samhället. Vi följer noggrant med vilken effekt vår kampanj har och publicerar resultaten på ett transparent sätt, säger Tapani Alaviiri som är direktör med ansvar för biltjänster och trafiksäkerhet vid LokalTapiola.

Alaviiri säger att man i stället för skrotning borde tala om återvinning eftersom många bildelar återvinns och används på nytt.

Tusen gamla bilar skrotas

Skrotningskampanjen ordnas av LokalTapiola, Turva, LokalTapiola Finans och bilaffärerna som samarbetar med LokalTapiola Finans. Tillsammans ger de 1 000 personer som byter bil ett skrotningsstöd på 500 euro när personen byter sin bil till en nyare bil med mindre utsläpp och den gamla bilen skrotas. Stödet kräver att bilen finansieras av LokalTapiola Finans och att bilförsäkringen tecknas i LokalTapiola eller Turva. Utsläppen från alla bilar som försäkras och finansieras av LokalTapiola-gruppen kompenseras utan tilläggsavgift. En kund kan få en förmånssedel oberoende av antalet bilar som skrotas eller köps.

Förmånen kan sökas på webbplatsen Autotie.fi (endast på finska) som även innehåller reglerna för kampanjen. Många landsomfattande bilaffärer och stora lokala aktörer är med i kampanjen.

LokalTapiola Finans har sedan år 2019 utan tilläggsavgift kompenserat utsläppen från alla bilar som bolaget finansierat och som försäkrats med bolagsgruppens försäkringar. Läs mer.