Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Det är åter den tid på året då räddningsvästar är efterfrågade – vågar man köpa en begagnad väst?

28.5.2021 - Säkerhet

Sommarens drunkningsstatistik är ofta dyster och till exempel de flesta drunkningar som sker på sjön skulle kunna förhindras med ordentliga räddningsvästar. När man köper räddningsväst lönar det sig alltid att prova den först. Vid köp av begagnade västar ska man förlita sig på tillverkarens anvisningar och sina egna observationer samt kontrollera att västen är hel och funktionsduglig.

De flesta drunkningar i Finland sker under sommaren. Enligt Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf har de flesta som drunknat i sjötrafik varit utan räddningsväst. Sjötrafiklagen som trädde i kraft i juni förra året kräver att alla som åker med en motorbåt ska ha räddningsvästar av rätt storlek. Särskilt små båtentusiaster behöver många västar i takt med att de växer. Många funderar på att köpa begagnad väst men är de lika säkra som nya?

– Om västen är hel till det yttre och även grenbanden, fästen till banden, blixtlås eller fästningsmekanismer är hela och även visselpipan fungerar, vågar man nog sälja och köpa en begagnad väst. Oberoende om man köper en begagnad eller ny väst lönar det sig alltid att testa den och vänja sig vid hur man flyter med den, säger LokalTapiolas projektdirektör för säkerhet Antti Määttänen.

Kan västar bli för gamla?

Alla loppisar tar inte emot räddningsvästar för försäljning trots att det i lagen inte finns några krav på att meddela hur länge räddningsvästarna förvarats eller när de blir för gamla. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) som i Finland ansvarar för marknadsövervakningen av personlig skyddsutrustning för konsumenter påminner att man måste ge all information om produkten som är nödvändig för att produkten ska kunna användas säkert. Tillverkaren måste meddela om produkten har delar som kan bli för gamla.

– Om en produkt kan bli för gammal och det påverkar hur väl utrustningen skyddar, ska utrustningen och dess förpackning ha information om tillverkningsmånad och -år och om möjligt, information om när den blir för gammal, säger överinspektör Asta Koivisto vid Tukes.

Anvisningarna för produkten måste alltså nämna om till exempel lagring, rengöring eller något annat påverkar produktens användbarhet med åren. Utöver tillverkarens anvisningar lönar det sig att förlita sig på sina egna observationer och bondförnuft.

– Om man ser att en begagnad väst är i dåligt skick och att CE-märkningar och uppgifterna om viktklasser slitits bort, ska man inte sälja den vidare och framför allt inte köpa den. Bäst är det om de ursprungliga bruksanvisningarna finns kvar, säger Määttänen.

Vuxna visar exempel

Det är särskilt viktigt att lära barn att räddningsvästen hör till båtlivet. Därför är det viktigt att västen har rätt storlek och inte väger för mycket eller på annat sätt känns obekväm. Det är även viktigt att lära sig hur man klär på sig västen så att den sitter rätt. Till exempel grenbandet som kommer mellan benen ska användas för annars kan västen glida av om man faller i vattnet. Om barnet inte kan simma är det bra att klä på räddningsvästen redan när man kommer till stranden.

– Barn tar alltid exempel av vuxna och därmed är det viktigt att alla har räddningsvästen på i båten. Det finns många olika modeller av räddningsvästar och det lönar sig att prova vilka som sitter bäst på dig själv eller barnen så att det är smidigt och bekvämt att använda dem, säger Anne Hiltunen vid Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf.

Även sällskapsdjur behöver väst

När man åker båt är det även bra att klä en väst på sällskapsdjuret. Om hunden eller katten faller i vattnet kan det vara lättare att få upp den i båten med hjälp av västen. Det kan löna sig att vänja sällskapsdjuret vid västen när man är på land. För att västarna ska vara trygga borde de sitta bra på sällskapsdjuret och framför allt vara av rätt storlek så att de lämpar sig för djurets vikt.

– I djuraffärerna får man hjälp med att välja rätt typ av räddningsväst eller flytväst till djuret. De flesta djuraffärer har inget emot att man besöker affären med sällskapsdjuret för att prova produkten, säger Anu Kostamo som är specialist vid ersättningstjänsten för djurförsäkringar vid LokalTapiola.

Beakta det här om du planerar att köpa begagnad räddningsväst:

  • Kontrollera att västen är godkänd och hel. Det lönar sig att kontrollera skicket på västen varje år.
  • Godkända räddningsvästar- och kläder har ett CE-märke på insidan.
  • Västens yttre ska vara helt: sömmar, det yttre materialet, band och spännen samt andra separata delar ska vara hela.
  • Flytmaterialet ska vara helt och elastiskt.
  • När du underhåller uppblåsbara västar ska du även testa att fylla dem. De kan fyllas genom att blåsa luft i dem med munnen men då kan det bildas fukt i västarna. Som hjälp kan du använda till exempel en ballongpump.

Källa: Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf