Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Gör sällskapsdjuret synligt med reflex eller lampor – ett mörkt koppel kan leda till olyckor i mörkret

14.1.2021 - Säkerhet

Under den mörka tiden och i skenet av endast gatubelysningen kan det vara svårt att upptäcka andra. När man rastar hunden lönar det sig att utrusta både hunden och sig själv med lampor eller reflex. Ett mörkt koppel kan i värsta fall leda till olyckor. Visste du att även hästar måste nuförtiden ha belysning framåt och bakåt när de rör sig i mörkret i trafiken?

I vintermörkret kan det vara mycket svårt att upptäcka en hund med mörk päls i trafiken om hunden eller personen som rastar hunden inte har lampor eller reflex. Det kan hända att bilisten eller cyklisten upptäcker hunden och fotgängaren i ett mycket sent skede vilket ökar risken för en kollision.

- Det lönar sig att satsa på att både hunden och människans syns bra när det är mörkt för att undvika onödiga olyckor. Ofta ser man personer som utrustat hunden med en bra reflex eller lampa medan personen själv saknar båda. Det lönar sig dock att satsa på synlighet i båda ändorna av kopplet eftersom andra kan ha mycket svårt att upptäcka mörka skepnader när det skymmer, säger veterinär Eva Kaisti vid LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen.

Enligt Kaisti kan särskilt flexikoppel vara farliga när det är mörkt.

- Snöret i flexikoppel är ofta mörkt och tunt. Om man låter snöret löpa långt ut och sällskapsdjuret gå på andra sidan av vägen kan till exempel en cyklist som dyker upp bakifrån ha svårt att upptäcka snöret. Då kan det bli problem att hinna få djuret bredvid sig och undvika en kollision. Det bästa är om även kopplet har reflex och att både sällskapsdjuret och personen som rastar djuret syns i mörkret.

Är du säker att reflexen verkligen reflekterar? Testa med en ficklampa

Djuraffärer säljer många olika typer av produkter med reflex. När man väljer halsband eller sele lönar det sig att kontrollera att de har bra reflex eller köpa separat reflex eller lampa som går att fästa på djuret eller utrustningen. Både sällskapsdjuret och människan kan ha en reflexväst.

- Själv gillar jag att använda pannlampa när jag rastar min hund i mörkret eftersom lampan syns på långt håll och samtidigt ser jag bra var hunden rör sig och att den inte äter något olämpligt från marken. Reflex och lampor är ett lätt och billigt sätt att öka sällskapsdjurets säkerhet när man rör sig utomhus, säger Kaisti.

Om hunden har tjock päls lönar det sig att säkerställa att reflexen eller lampan inte döljs av pälsen. Det är även bra att kontrollera att reflexen syns från alla håll när det är mörkt. Vill man vara på den säkra sidan använder man både reflex och lampa eftersom en lampa går att upptäcka redan på långt håll och en reflex reflekterar belysningen från en cykel eller bil som närmar sig.

När man köper nya eller använder gamla reflekterande produkter lönar det sig att försäkra sig om att reflexen verkligen fungerar. Reflekteringen kan variera beroende på produkten och materialet slits med tiden. Ett lätt sätt att testa reflexen är att lysa på den med till exempel en ficklampa: lys på reflexen från ögonhöjd på några meters avstånd och sedan på cirka tio meters avstånd och kontrollera att den reflekterar ordentligt från olika lägen.

Även hästar måste ha belysning i mörker

Även hästar måste synas i mörker. Enligt den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft förra året ska ett ekipage ha belysning framåt och bakåt när det rör sig i trafiken i mörker, i likhet med till exempel en cyklist.

  • Ett ekipage är jämställt med ett fordon i trafiken. Därmed ska en ryttare som rider eller leder en häst på vägen i huvudsak följa de trafikmärken och -regler som gäller när man framför ett fordon i trafiken.
  • Vid skymning och mörker ska ekipaget ha vit eller vitgul belysning framåt och röd belysning bakåt.
  • Enligt Trafikskyddet kan belysningen exempelvis fästas på ryttarens hjälm, stigbygeln eller hästens svans. Med reflex kan man ytterligare förbättra hästarnas och ryttarnas synlighet.

Källa: Finlex, Trafikskyddet

Med LokalTapiolas djurförsäkring skyddar du din hund, katt eller häst. Du kan även fråga om försäkring för andra sällskapsdjur såsom papegojor, kräldjur eller minigrisar. Om du försäkrat hunden eller katten med LokalTapiolas veterinärvårdsförsäkring har du även tillgång till DjurHjälpens distansveterinärtjänst.

Bekanta dig med våra djurförsäkringar

En djurförsäkring garanterar att din hund, katt eller häst får bästa möjliga vård om den insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också ersätta skador som ett djur orsakar utomstående.