Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Nyårsaftonen kan vara en svår tid för sällskapsdjuren – med hjälp av dessa veterinärtips klarar sig hunden eller katten bättre timme för timme

28.12.2020 - Hälsa

Fyrverkerierna under nyårsfirandet skrämmer många hundar och katter. Varje år försvinner hundar och katter för att de är rädda för fyrverkerier. Även om man inte kan förhindra att raketer skjuts, kan man förbereda sig och hjälpa sällskapsdjuren att klara sig bättre under nyårsfirandet.

Fyrverkerier får officiellt avfyras 31.12. klockan 18.00 – 1.1. klockan 02.00, men det är viktigt för sällskapsdjurägarna att komma ihåg att smällandet ofta börjar redan kvällen före. Låt inte hunden springa fritt, säkerställ att halsbandet eller selen är tillräckligt spända. Om katten kan sköta sina behov i kattoaletten, släpp inte ut den när smällandet redan har börjat.

- Jag har påmint många hundägare om att hundens halsband eller sele inte är trygga, om något skulle skrämma hunden och den skulle börja backa och rycka sig lös. Mellan hunden och halsbandet eller selen ska rymmas pek- och långfingret. Dvs. maximalt två centimeter räcker bra säger veterinären Eva Kaisti i LokalTapiolas DjurHjälpen.

- Åtminstone under nyårsafton lönar det sig att fördela rasterna så att hunden får vara ute på en lång länk under den ljusa tiden. Den sista lite längre länken vid klockan 16 och en kortare kissrunda vid klockan 21. Då borde hunden klara sig till morgonen, fortsätter Kaisti.

Feromoni och näringstillskott som säljs på apoteket kan hjälpa mot kattens eller hundens lindriga rädsla. Det lönar sig att börja ta dessa redan under julhelgen.

Gör bostaden tilltalande för den rädda patienten

Kaisti ger rådet att man ska göra bostaden så trygg som möjligt för sällskapsdjuret. Dra för gardinerna, ha på musik eller tv och höj ljudet lite mot kvällen. Gör en bekväm och skyddad bädd åt ditt sällskapsdjur, t.ex. en egen grotta under soffbordet. Se till att ha godbitar hemma till sällskapsdjuret, t.ex. tuggben. Att gnaga lugnar hunden, men hunden blir också törstig av tuggbenen och då behöver den även kissa. Därför lönar det sig att ge tuggbenen senare under kvällen, t.ex. klockan 23. Undvik att belöna med godis i sådana här stunder, när det smäller och hunden är rädd, så att den inte tror att den belönas för rädslan.

- Ta det lugnt. Visa att smällar hör till normala livet, ignorera dem och ta det lugnt. Tala med lugn röst, smek och ge massage. Du ska aldrig lämna en rädd hund ensam hemma med sin rädsla. Varken med eller utan lugnande medel, säger Kaisti.

Om katten eller hunden verkligen är rädd ska du kanske åka till stugan eller till någon annan lugn plats. Nära flygplatser får man inte skjuta raketer och enligt Kaisti är hotellen vid flygplatserna populära bland sällskapsdjurfamiljer på nyårsafton.

Om det inte är möjligt att åka bort från stadens oväsen och hunden verkligen är rädd, lönar det sig att i tid skaffa lugnande mediciner av en veterinär.

- Jag har gett lugnande medicin invärtes till min hund, som är dödsrädd för alla höga ljud. Dosen bör ges i tillräckligt god tid innan hundens adrenalinnivå är för hög för att den lugnande medicinen ska fungera på önskat sätt. Man kan till exempel ge ett gel som innehåller lugnande medel varannan timme högst 5 gånger. Till min egen hund gav jag enligt bipacksedeln en dos cirka klockan 16.30, 19.30 och 22.30. Det lönar sig att diskutera ärendet med veterinären i tid. En distansveterinär får inte ordinera receptmediciner, säger Kaisti.

LokalTapiolas DjurHjälpen betjänar dygnet runt varje dag under året klockan 7–23. Du har tillgång till distansveterinärtjänsten utan självrisk, om hunden eller katten har en veterinärvårdsförsäkring i LokalTapiola. Läs mer om vår distansveterinärtjänst här.

Bekanta dig med våra djurförsäkringar

En djurförsäkring garanterar att din hund, katt eller häst får bästa möjliga vård om den insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också ersätta skador som ett djur orsakar utomstående.