Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

”Sparandet ger en trygghetskänsla” - Såhär blev nöjesshopparen Liisa en sparare

11.12.2020 - Ekonomi

Liisa slösade tidigare alla sina pengar på skor och kläder. Sedan blev det stopp och Liisa blev månadssparare. Se hur Liisa ändrade sitt liv.

- Jag använder pengar ganska spontant. Pengarna går till både det ena och det andra. Nuförtiden sparar jag varje månad.

Såhär berättar Liisa, tjänstespecialist från Helsingfors. Idag är Liisa en nöjd månadssparare men för cirka 10 år sedan var Liisas förhållande till pengar helt motsatt. Pengarna gick till skor, kläder, festande och lite hit och dit.

- Tidigare shoppade jag väldigt mycket. Det blev aldrig något kvar att spara. Mest slösade jag på skor. Som bäst hade jag säkert ett par hundra skopar, berättar Liisa.

- Shoppandet fick mig att känna mig väl till mods men gav mig också morkis efteråt.

Det ständiga köpandet slutade med att Liisa fick dålig ekonomi. Liisa berättar att hon som mest hade tre kreditkort och använde kreditgränserna till fullo. Hon räknade aldrig egentligen hur mycket pengar hon lade på kläder och skor. ”Flera tusen euro per år, kan till och med vara 6 000 euro per år”, uppskattar Liisa.

Även vännerna började säga till om Liisas shoppande men inte hjälpte det heller. Då kom väckningen.

Liisa säger att hon inte exakt minns när hon vaknade till. Tanken smög sig på så småningom. Hon blev helt enkelt trött på det eviga shoppandet och bristen på pengar. Till slut kastade jag två kreditkort och lämnade med bara ett. Också skulderna måste hon bli kvitt.

- I något skede började jag tänka att jag inte vill fortsätta såhär. Jag vill inte varje månad betala kreditkortsskulder och sedan slösa lika mycket pengar igen. Jag beslöt mig för att betala bort alla skulder. Jag avslutade kreditkorten och betalade slutfakturorna i månadsrater.

Man blir allergisk mot skulder och penningbristen ger ångest

En nonchalant användning av pengar hör till ungdomen men enligt Liisa stressar det att alltid ha brist på pengar och stora kreditkortsfakturor. Till all lycka så fick jag hjälp av mina föräldrar. ”Men nog skäms man över att behöva låna pengar av sina föräldrar”, säger Liisa.

Liisa berättar att hon hade svår ångest över sin penningsituation. Hon säger att hon också blev allergisk mot skulder. Om jag nu har en kreditkortsskuld, så måste jag genast betala bort den. ”Jag vill inte längre ha skulder någonstans”, funderar Liisa.

Enligt Liisa går det inte i en handvändning att få slut på shoppandet och att ta sig ur penningbristen. Även om man är medveten om problemen så är det svårt att ta itu med dem.

- När mina inkomster steg var det också lättare att börja fixa allt. Och kanske blev jag också ”vuxen”. För att få ordning på mina problem blev jag tvungen att lämna bort nästan allt shoppande. Det hjälpte också att mina arbetsdagar blev längre. Då hade jag inte tid att slösa pengar. Det var också till stor hjälp att besparingar började insamlas. Det kändes så bra att jag hellre ville ”shoppa” fonder än skor.

Såhär blev jag månadssparare

Tanken att börja spara smög sig på nästan lika obemärkt som att sluta nöjesshoppa. Först bekantade hon sig med fondsparande men till en början var det oregelbundet. Redan små sparbelopp tog hon snabbt ut ur fonden. Det var först beslutet om att börja månadsspara regelbundet som ändrade allt.

- Jag automatiserade sparandet så att jag varje lönedag satte in en viss summa i fonden. På det sättet glömde jag egentligen hela saken och saknade inte pengarna, säger Liisa.

- När jag efter en tid märkte att summan jag sparat redan hade växt till tusen euro i fonden, var känslan ofattbar. Jag fastnade på något sätt vid sparandet och ville bara öka sparbeloppet ytterligare. Och då ville jag inte längre ta ut pengar ur fonden.

Liisas besparingar har under åren växt till flera tusen euro och fortsättningsvis lägger hon undan en måttlig summa varje månad. Hon säger att hon inte sparar till något speciellt. Förstås drömmer hon om en större bostad och en häst men de är bara drömmar. Det finns också andra finansieringsalternativ för bostad än bara besparingar.

- För mig är det i dag viktigt att veta att jag klarar mig ekonomiskt även om något värre skulle inträffa. Känslan av att jag klarar mig ger mig trygghet.

Liisa anser att sparandet idag ger henne mera förnöjelse än shoppandet. ”Sparandet känns mera bestående”, säger Liisa. Om den yngre Liisa nu skulle möta den äldre Liisa på gatan, skulle den äldre Liisa ge henne rådet att stanna upp.

- Jag skulle be den yngre Liisa att stanna upp och tänka efter. Du skulle nog också kunna spara lite. Du behöver inte ta studielån för att köpa skor. Använd pengarna förnuftigare ger Liisa som råd.

- Att pengarna används förnuftigt är nuförtiden viktigt för mig. Även om jag ännu ibland använder pengar bekymmerslöst är det viktigt för mig att varje månad spara en del av pengarna och att besparingar samlas. Om jag nu skulle få fundera över på nytt vart jag som tjugoåring skulle ha lagt mina pengar i stället för på skor skulle jag ha sparat på ett bostadssparkonto.

Liisas tips för den som överväger sparande:

  1. Identifiera dina inrotade penningvanor. Gå igenom din penninganvändning till exempel på kontoutdraget. Vart går pengarna och fundera över om allt har gått till nödvändiga saker.
  2. Fråga om råd av dina närmaste och vännerna. Om du märker att du har problem med användningen av pengarna ska du tala med någon om det. Du kan också söka hjälp från utomstående, om det är lättare att prata med en utomstående.
  3. Gör sparandet automatiskt. Det är lättare att spara om man på lönedagen sparar en viss summa utanför brukskontot. Sparandet sker obemärkt och frestelsen att använda besparingarna minskar.
  4. Fundera på vad som på riktigt är viktigt för dig. Fundera över vilka saker som motiverar dig att spara. Vill du uppnå något eller vill du få sinnesro för sämre tider.


Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää