Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Hundfeber i luften? Läs dessa tips före du skaffar en valp

7.10.2020 - Hälsa

Hunden är en härlig lurvig familjemedlem som finns i allt fler hem i Finland. Ett sällskapsdjur är också ett långsiktigt åtagande som kräver både tid, pengar och uppfostringssatsning av ägaren. Tillsammans med en expert sammanställde vi en lista på saker som det lönar sig att tänka på före man köper en valp och som hjälper dig att ta reda på vilken hund som skulle passa i ditt hem.

Finländarna är ett djurälskande folk och den exceptionella tiden under coronaepidemin har lett till att allt fler överväger att skaffa en hund. Som bäst blir sällskapsdjuret en nära familjemedlem i många år, men ett beslut om att ta en valp ska inte fattas lätt. Veterinär Eva Kaisti i LokalTapiolas tjänst DjurHjälpen berättar, att många som tagit en hund är förvånade över hur mycket tid som krävs för att träna valpen, över det nära samboendet och de eventuella svårigheterna.

- Hundar i Finland saknar sällan materia och mat, men träningen och viljan att lära sig att förstå sitt sällskapsdjur är också viktigt i skötseln av hunden. Speciellt under det första året lönar det sig att satsa på att uppfostra valpen. När du lär dig att förstå din hunds "språk", beteenden och tecken är det lättare att i tid också upptäcka t.ex. hälsoproblem eller att ta itu med beteendeproblem.

Fyra personers barnfamiljen Kaisti tog en dvärgtaxvalp på hösten. Det är veterinärens tredje hund i ordningen. Efter att familjen har haft en stor ras bestämde de sig för att välja en liten hund som till exempel skulle kunna tas med på resor.

- Jag hoppas att hunden lever till 18 år, så vi valde ett långsiktigt alternativ. För tillfället är vardagen fartfylld med barnen och valpen, men för oss kom det inte som någon överraskning så därför klarar vi det.

Vi gjorde upp en lista över saker som det lönar sig att tänka på, om man funderar på att skaffa en hund.

Lär först känna dig själv – vilken typ av hem kommer hunden till?

Det viktigaste är att först bli du med dig själv. Var ser du dig själv eller din familj om 3, 5 eller 10 år – skulle en hund fortfarande ha plats i ert liv? Är du eller andra familjemedlemmar villiga att dagligen tillbringa tid med sällskapsdjuret – kan ni även förbinda er till hunden vid överraskande sjukdom eller under dåliga dagar?

Hunden är närvarande i vardagen både under bra och dåliga stunder, så det är värt att i förväg tänka på att det säkert finns plats för den i hemmet och i hjärtat.

Lär känna raserna – vilken typ av hund skulle passa i ditt hem?

En vill ha en renrasig hund, en annan gillar blandraser, den tredje vill ge en rescuehund en ny start. Anledningen till att skaffa ett sällskapsdjur kan vara vilken som helst, samlevnaden blir lättare när hundens lynne och egenskaper passar ägarens livsstil och livssituation.

När du väljer ras lönar det sig till exempel att beakta hundens storlek, energi och behov av motion och skötsel. Är du själv en utomhusmänniska och vill hålla på och träna med hunden eller trivs du bättre hemma och i staden? Ta reda på om olika hundraser, till exempel genom att fråga bekanta och hundintresserade, genom att lära känna uppfödare och dra nytta av information på webben, i böcker och tidningar.

Läs mer: Tänker du skaffa en hund? Beakta detta när du väljer ras

Motionera själv eller rasta en kompis hund

Ett sätt att testa om du skulle passa som sällskapsdjurägare är att pröva på hur en hundägares vardag skulle kunna vara. Om du skulle pröva på att vakna lite tidigare under ett par veckor och gå ut på en länk varje morgon och kväll i hundens takt? Om vänner eller släktingar har hundar, kan du erbjuda dig att att rasta dem regelbundet eller att sköta dem till exempel under en semesterresa. Att bekanta sig med en hunds vardag är en bra mätare på hundfeber – det kan till exempel vara till hjälp att ta reda på hur ivriga barnen sist och slutligen är att sköta ett sällskapsdjur.

Uppfostran tar tid – är du redo?

En hund lär sig inte vanor, om inte någon lär ut dem. Veterinären Kaisti betonar att det lönar sig för ägaren, särskilt under det första året, att hela tiden vara aktsam och belöna hunden för önskat beteende. Hon rekommenderar att man skaffar en bok om hunduppfostran och går på valpkurs. Tiden och träningen tillsammans med hunden skapar en fungerande kontakt mellan hunden och människan.

Det är också viktigt för valpen att lära sig att fungera i olika miljöer och med andra hundar. Klarar du av att vara beslutsam, sträng och bestämd i början, även om en söt pälsboll inte alltid uppför sig på önskat sätt.

Finns det en hjälpande hand om det behövs?

Det är också bra att fundera på, vem som tar hand om hunden när du inte är hemma hela dagen. Finns det någon i grannskapet som kan rasta hunden eller kan någon vän eller släkting ta hand om hunden? En hund kan inte lämnas ensam under långa perioder, så det är bra att på förhand fundera på hur du ska göra under semester- eller arbetsresor eller om du blir sängliggande på grund av en förkylning. Ett stödnätverk är till hjälp vid hundskötsel.

Fundera i förväg på skötselansvaret

Barn vill ofta ha en hund, men vem ansvarar för sällskapsdjuret när barnen börjar tillbringa allt mer tid med sina hobbyer och kompisar eller när ungdomarna flyttar hemifrån? Vill du som förälder ta fullt ansvar för hundskötseln eller flyger hunden ur boet samtidigt som ungdomarna? En hund kan mycket väl leva över tio år, så det lönar sig att prata om vardagliga önskningar realistiskt och på lång sikt: hur ser framtiden ut för ett ungt par, en barnfamilj eller en pensionär?

- Vi pratade i förväg med barnen om vem som har huvudansvaret för valpen och om hur var och en ska delta till exempel i hundträningen och socialiserade hundträffar. Vi gjorde tillsammans med barnen en regelaffisch, som rytmiserar familjens vardag och ger var och en roll i hundskötseln, säger Kaisti.

Utgifterna kan överraska – det lönar sig att förbereda sig

En hund kan tas om hand på många olika sätt och man kan även lägga stora summor på hobbyer, men åtminstone mat, basutrustning och vaccinationer måste man se till att skaffa åt den. I LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning uppskattar sällskapsdjurägare att det i genomsnitt kostar mer än hundra euro per månad att ha en hund.

Läs mer: Vad kostar det att skaffa hund? En hund innebär en långvarig relation och den ska inte köpas av en plötslig impuls

En hund kan också innebära oväntade utgifter. En olycka eller en sjukdom kan leda till plötsliga veterinärkostnader eller hunden kan av misstag orsaka skada på någon annan. Förutom att spara kan du förbereda dig på dessa överraskande utgifter med en försäkring.

Gör hemmet redo för hunden

Valpen innebär en helt ny vardag, det är självklart. Utöver överväldigande värme och lek kommer det troligtvis också att vara rörigt och finnas gnagade strumpor och möbler. Undvik sprickor i kärleken genom att förbereda hemmet för hunden.

- Med små barn och en valp är det verkligen farofyllt. Vi föräldrar önskar att leksaker och kläder inte lämnas kvar på golvet, dörrarna inte lämnas öppna eller att det skriks och springs. Naturligtvis fungerar inte vardagen alltid så, så för en tid måste de vuxna bara leva med hjärtat i halsgropen, skrattar Kaisti.

Du kan teckna LokalTapiolas Hundförsäkring redan för en valp som är fem veckor gammal. Till försäkringen kan du till exempel välja skydd för veterinärkostnader, skydd vid skador som ditt sällskapsdjur orsakar eller skydd för förlust av sällskapsdjur. I den nya hundförsäkringen har maximiersättningen för veterinärkostnader höjts: du kan välja bland tre alternativ det som passar dig. Som djurförsäkringskund hos LokalTapiola har du tillgång till distansveterinärtjänsterna i DjurHjälpen. Läs mer om vår hundförsäkring.

Bekanta dig med våra djurförsäkringar

En djurförsäkring garanterar att din hund, katt eller häst får bästa möjliga vård om den insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall. Försäkringen kan också ersätta skador som ett djur orsakar utomstående.

Läs mer och be om en offert