Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

En älg överraskade Riikka på motorvägen - "Jag är förvånad över att jag steg ur bilen levande"

19.10.2020 - Säkerhet

Riikka Kivioja från Ylöjärvi råkade ut för en allvarlig älgkollision på motorvägen i september. Kraften på kollisionen gjorde att älgen slungades över biltaket och taket revs upp. Riikka överlevde den våldsamma kollisionen med lindriga skador, även om hon med sina egna ord var närmare döden än någonsin.

Riikka Kivioja var på väg hem med sin hund en måndagskväll sista veckan i september. När hastigheten var 120 kilometer i timmen på motorvägen kom en älg som ur tomma intet. Hon tänker tillbaka på den nattliga händelsen och vill berätta sin historia.

- Jag hann bromsa och väja en aning, jag duckade och väntade på slaget och hann tänka, ska jag dö nu, berättar Riikka.

- Jag ser en älg flyga rakt mot mig. Plötsligt är det mörkt, jag är vid medvetande, men något varmt och blött rinner på huvudet. Blod.

Riikka inser snabbt att bilen varken har vindruta eller tak. Hon försöker lyfta den söndriga vindrutan för att få loss sin telefon från ställningen på instrumentbrädan. Borta. Det finns glas överallt. Hon hittar inte telefonen och kan inte ringa efter hjälp.

- Jag går ur bilen och gråter. Jag ser ingen någonstans. Till och med Helsingfors motorväg är tom på grund av corona. Älgens skrål hörs från vänstra sidan av bilen. Den försöker tydligen stiga upp, men slutligen tystnar även den.

En nattlig hjälpare

Riikka hann vänta i mörkret i ungefär tio minuter tills hon ser billyktorna på en långtradare närma sig. Långtradarchauffören ser Riikka som viftar med armarna och stannar. Den utländska chauffören talar lite finska och räcker fram sin telefon där nödnumret finns färdigt.

- Jag berättade för nödcentralen vad som hade hänt och nämnde att jag har en hund i bakluckan. Hunden var till all lycka oskadd.

- Jag visste inte var jag var, utan antog att jag var i Hyvinge. Nödcentralen berättade att jag var i Riihimäki. Det finns inga lampor eller kännetecken vid platsen, men chauffören berättade att han just passerat bageriet Ullan Pakari. Hjälp skickas.

Långtradarchauffören hjälper Riikka att hitta telefonen. Chauffören lägger på varningsblinker på Riikkas bil och står kvar som sällskap tills Riikka säger att hon klarar sig nog tills hjälpen anländer. Chauffören säkerställer sig om att en ambulans är på väg. Ja, ja den kommer nog, åk bara.

- Efter att långtradaren åkt, kör två personbilar förbi mig. Med full fart, utan att sakta in, utan att stanna. Jag har funderat på, om jag inte skulle ha varit vid medvetande och kunnat ta mig ur bilen, skulle någon ha stannat? När skulle jag ha fått hjälp? Skulle någon till sist ha kört på min bil, dödat mig och hunden?

Riikka ringer sin man när hon väntar på ambulansen och meddelar chefen att hon inte vet när hon kommer till jobbet. Hon skickar också ett meddelande till sitt ressällskap, som hon hade åkt med mindre än en timme tidigare, att nu hände detta, men jag lever. Hon ringer också sin mormor för att se till att mormor får höra om olyckan direkt från henne.

kuva vahingoittuneesta autosta

Olyckan fick mig att tänka på hur värdefullt livet är

- Genom ett under överlevde jag och med tanke på omständigheterna utan större skador, även om älgen i hård fart slungades i min famn och mitt ansikte och tog ny riktning från ratten samt tog taket med sig. Jag hittar fortfarande glasskärvor och älghår på min kropp. Jag har smärtor, men jag lever.

- Händelsen fick mig ännu mer att tänka på livets snabba vändningar. Vad som helst kan hända, även för dig och mig.

Riikka säger att hon har trott att hon skulle hinna reagera om hon råkar ut för en älgkollision, att hon skulle hinna väja.

- Man hinner inte. Man hinner tänka, men inte tillräckligt för att reagera.

I olyckan utlöstes inte krockkuddarna. Det kan bero på att först rutan och sedan taket tog emot den största stöten.

- Jag vill dela med mig av min berättelse eftersom jag vill att ni ska tänka och komma ihåg att en älg kan vara där den inte borde vara. Ett viltstängsel garanterar inte heller allt, för en älg kan också komma ut på vägen vid en korsning, en ramp eller förbi ett viltstaket. Ju högre fart, desto större är risken att bli allvarligt skadad.

- Jag borde inte ha kunnat stiga ur den där bilen, inte levande, än mindre med så små skador, men jag steg ur bilen på egna ben. Jag värdesätter igen mitt liv lite mer än tidigare eftersom det kan vara slut på en sekund när du minst anar det.

Riikka återhämtar sig som bäst från de skador hon fick i kollisionen. Jag fick inga egentliga frakturer i kollisionen, men jag har värk och smärtor bland annat på grund av nyckelbenet som gick ur led.

Riikka Kivoja vill dela med sig av sin berättelse om älgkollisionen så att andra vägtrafikanter ska förstå risken som finns på vägarna. Kollisioner med hjortdjur inträffar särskilt under höstmånaderna, när kvällarna och mornarna blir mörkare och många djur är i rörelse. Enligt Statistikcentralen skadas mer än hundra människor i älgolyckor varje år och också människoliv förloras.

Här kan du läsa, hur du ska agera när en älgolycka inträffar eller hur du kan hjälpa till på en olycksplats.