Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Höststormen kan orsaka skador – läs tips om hur du kan skydda hemmet och stugan och vad du ska göra efter en stormskada

15.9.2020 - Säkerhet

Enligt väderleksrapporterna finns det risk att årets hittills kraftigaste storm sveper över Finland under de närmaste dagarna. Eftersom stugsäsongen fortfarande pågår är det skäl att förbereda sig för skador på fritidsbostäder samt vid sjöar och hav. Det lönar sig att ta bort lösa föremål från gården och förbereda sig på elavbrott.

Det förutspås att höstens första ordentliga storm kommer till Finland på onsdagen. Meteorologiska institutet varnar för kraftiga regn och vindar i landets södra och mellersta delar och även vid kustområdena kan vinden nå stormhastigheter i byarna under de närmaste dagarna.

- Det lönar sig att föra alla lösa föremål från gården in i förrådet eller fästa dem så att vinden inte kastar omkring dem. Nuförtiden orsakar även trampolinerna skador då vinden kan blåsa in dem på till exempel grannens gård eller i fönster. Det lönar sig även att sätta trädgårdsmöblerna i vinterförvar, säger ersättningsdirektör Marko Tolonen vid LokalTapiola Huvudstadsregionen.

Den kraftiga vinden kan fälla träd som söndrar byggnader eller fordon. I början av hösten finns det fortfarande löv i träden vilket kan öka stormarnas förstörande kraft då vinden har lättare att ta tag i träd med löv i.

- Om till exempel ett träd faller på huset eller blir och luta mot ett annat träd är det bra att kalla på hjälp. Det lönar sig att så fort som möjligt försöka förhindra ytterligare skador men inte på bekostnad av den egna eller andras säkerhet. Om ett träd som fallit skadat taket och det finns en risk att vatten tränger in i konstruktionerna kan man skydda konstruktionerna med en presenning förutsatt att det går att göra det på ett säkert sätt.

Förtöj båten ordentligt och kom ihåg stugan

Många har fortfarande båten i sjön för höstens båt- och stugutflykter. Höga vågor och regn kan orsaka skador som man kan försöka förebygga innan stormen slår till.

- Om möjligt lönar det sig att kontrollera att båten är ordentligt förtöjd. Hållbara rep och knopar hindrar båten från att slå mot bryggan eller stenar i stormen. Man kan även kontrollera att till exempel löv inte täppt till motorbåtens dräneringsöppningar och vid behov avlägsna allt skräp, säger Tolonen.

Om man har en stuga lönar det sig även att så fort som möjligt kontrollera om stormen orsakat skador på stugan.

- De flesta egendomsskadorna vid storm orsakas vanligtvis av fallande träd. Även vinden och regnvattnet orsakar en del skador. Om stormen slår till på ett område där träd kan falla på elledningar finns det en risk för långvariga strömavbrott. Då kan frysvarorna smälta och spänningsvariationer söndra elektronik och andra apparater, säger ersättningschef Jussi Korpelainen vid LokalTapiola.

Så här förebygger du stormskador hemma och på stugan:

 • Se till att vattnet strömmar som det ska i takrännorna och stuprännorna och att de inte är tilltäppta.
 • Håll byggnaden i skick och reparera genast eventuella skador.
 • Ta i förväg reda på hur du kan bryta strömmen och stänga av vattnet så att du kan agera snabbt om stormen slår till.
 • Fäll sådana träd på gården som kan skada huset om de faller.
 • För trädgårdsmöblerna och andra lösa föremål in i till exempel förrådet eller bind fast dem så att de inte blåser iväg.

Gör så här efter en stormskada:

 • Ta bilder på de skadade områdena före röjningen påbörjas. Ta bilder som ger en överblick av den försäkrade egendomen och närbilder på den skadade egendomen.
 • Öppna inte frysen i onödan vid elavbrott. Då håller sig livsmedlen i flera timmar.
 • Skydda byggnaden så fort som möjligt efter att du tagit bilderna. Avlägsna träd som fallit på, lutar mot eller håller på att falla på byggnaden. Begär vid behov hjälp av professionella trädröjare eller av räddningsverket.
 • Skydda ett skadat yttertak med presenningar så att vatten inte kommer in i byggnaden. Kom ihåg att använda ändamålsenlig skyddsutrustning när du utför reparationsarbeten.
 • Vid större skador måste du se till att försäkringsbolaget har möjlighet att granska skadan på plats.
 • Gör dig inte av med den skadade egendomen själv och kom ihåg att söka ersättning inom ett år efter att skadan inträffade.
 • Om du vill sköta ersättningsärenden på någon annans vägnar behöver du en fullmakt.

Anmäl en skada på nätet eller per telefon

Förbered dig på eventuella köer i kundtjänsten – vi rekommenderar att du anmäler skador via nättjänsten. Du kan anmäla en skada och söka ersättning här.

Numret till ersättningstjänsten i ditt regionbolag hittar du på LokalTapiolas webbplats genom att välja ditt postnummer.

Läs mera om vår hemförsäkring

Med en hemförsäkring behöver du inte ensam stå för skadan efter en brand, stöld eller vattenskada.
Läs mera om vår hemförsäkring!