Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Sällskapsdjur orsakar årligen bränder och farliga situationer – fäst uppmärksamhet vid dessa risker i ditt hem

25.8.2020 - Säkerhet

Enligt LokalTapiolas erfarenhet orsakar sällskapsdjur årligen ett tiotal bränder och andra farliga situationer i finska hem. De största riskerna är spisar som hundar och katter kopplar på samt ljus och golvlampor de fäller.

- Nationellt sett sker det varje år ett tiotal brandskador eller motsvarande risksituationer som sällskapsdjur orsakar. Ett typiskt skadefall är när en hund eller katt försöker nå mat som lämnats på spisen och kopplar i misstag på spisen och orsakar en brand. Sällskapsdjur orsakar betydande skador när de gnager på elledningar eller undersöker akvarier, säger Antti Määttänen som är chef för utvecklingen av tjänster för boendesäkerhet vid LokalTapiola.

Enligt Määttänen är skadefallen ovan mycket tråkiga eftersom de ofta sker när ägaren inte är hemma och därmed kan orsaka stor förstörelse. De är även alltid livsfarliga för sällskapsdjuret.

Oftast är dock skadorna sällskapsdjur orsakar av mindre omfattning, till exempel skador på möbler, föremål och elektrisk utrustning som sällskapsdjuret gnager på, föremål sällskapsdjuret fällt, klomärken på golvet samt lukt eller andra problem orsakade av avföring eller andra sekret.

Beakta dessa riskfyllda platser i ditt hem

För att undvika skador rekommenderar Määttänen att man stänger dörren till köket när man lämnar hemmet och kontrollerar att det inte finns saker som intresserar sällskapsdjuret eller är eldfarliga på eller nära spisen. Ljus och lampor som kan falla ska man släcka när man lämnar hemmet. Ett spisskydd är en praktisk säkerhetsanordning i hushåll med sällskapsdjur.

Samtidigt som man går igenom riskfyllda platser i hemmet lönar det sig även att kontrollera att brandvarnarna fungerar.

- Sällskapsdjuren kan inte beskyllas för olycksfall utan ansvaret ligger alltid hos ägaren. Det lönar sig även att hålla i minnet att hundar och katter ofta gjort invånarna uppmärksamma på till exempel en brand i hemmet. Ibland är det alltså sällskapsdjuren som är hjältar i farliga situationer, säger Määttänen.