Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Mer vindruteskador än normalt i vinter – vårsolen avslöjar sprickor och smuts på vindrutan

17.4.2020 - Turvallisuus

När vårsolen skiner och snön smälter syns det traditionellt i försäkringsbolagen en topp i vindruteskador under mars-maj. Det ser inte ut att bli en skadetopp denna vår, även om det under vintern har varit mer stenskott än vanligt.

Efter vintern finns det på vägarna smuts, sand, stenar och lösa dubbar vilka orsakar sprickor när de träffar vindrutan. Ett harmlöst stenskott kan utvecklas till en stor spricka som söndrar hela vindrutan.

- Det har varit fler vindruteskador än normalt på många håll i vinter eftersom vägarna har varit fria från snön. Den traditionella toppen i vindruteskador på våren verkar utebli denna vår, eftersom coronakrisen har minskat trafikmängderna, säger LokalTapiolas chefspecialist inom trafiksäkerhet Markus Nieminen.

Ett litet stenskott kan lappas och repareras enkelt på service. När stenskottet utvecklas till en spricka kan man bli tvungen att byta hela rutan. Bilens märke och modell påverkar priset. Ju sällsyntare och mera tekniskt ett glas är desto dyrare blir reparationen. De billigaste vindrutorna kostar under 200 euro, men en teknisk vindruta på en ny bil kan kosta över 1 000 euro.

Glasskador kan förhindras genom det egna körsättet

Du kan påverka uppkomsten av glasskador genom att köra tryggare, dvs. genom att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd både framåt och bakåt. Ju kortare säkerhetsavståndet är desto mera sannolikt är det att en dubb eller en sten från bilen framför träffar rutan på din bil. I omkörningssituationer lönar det sig att köra tillbaka till den egna filen först när man ser den andra bilen i backspegeln.

- Vårsolen avslöjar inte bara sprickor utan också en smutsig vindruta. När solen skiner lågt kan en smutsig vindruta till och med vara en säkerhetsrisk. Nu är det rätt tid att rengöra insidan av vindrutan med microfiberduk och spolarvätska, ger Nieminen som tips.

Glasförsäkringar rekommenderas för nyare bilar

Markus Nieminen säger att LokalTapiola tar emot cirka 4 000 anmälan om skador på vindrutor per månad.

- Det lönar sig alltid att från fall till fall fundera på försäkringsskyddets omfattning med beaktande av den egna bilens pris och ålder. I nyare bilar, vilka kostar över 10 000 euro lönar det sig att överväga en omfattande kaskoförsäkring som även ersätter vindruteskador, säger Nieminen.

Om en glasförsäkring ingår i kaskon minskar inte bonusen för bilförsäkringen i LokalTapiola då vindrutan byts eller repareras. Glasförsäkring ingår i LokalTapiolas mest omfattande kaskoförsäkringar dvs. i Lyxkasko och Omfattande kasko. Glasförsäkringen ingår i kaskoförsäkringens totalpris och dess kostnad uppskattas till cirka 50 euro per år.

Om en glasförsäkring inte ingår i kaskon, ersätts reparationen som en kollisionsskada. Då påverkar ersättningen kaskoförsäkringens bonus. Vindrutan kan i regel utan någon separat skadeanmälan repareras hos LokalTapiolas samarbetsverkstäder och då skickar samarbetsverkstaden fakturan direkt till LokalTapiola.