Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Kontrollera alltid brandvarnare och primärsläckningsutrustning när du hyr en semesterstuga

11.2.2020 - Säkerhet

Under sportlovet väljer många att hyra en stuga i Finland i stället för att åka utomlands och bo på hotell. Semester innebär avkoppling - annars är det ju ingen semester. Därför är det bra att fästa speciell uppmärksamhet på säkerhetsfrågorna i en främmande fastighet och omgivning så att inga oväntade situationer uppstår.

Enligt Olycksutredningscentralen ska hyresgivaren för en stuga eller semesterbostad se till att gästerna har tillräckliga uppgifter om tryggt boende och om hur man ska agera vid en olyckssituation dvs. alla nödvändiga säkerhetsanvisningar ska vara uppgjorda före uthyrningen. I ett hus som ska hyras ut ska bland annat finnas ett tillräckligt antal brandvarnare, en brandsläckare och en brandfilt. Man ska även känna till nödutgångarna och hur man tar sig ut vid en eventuell nödsituation.

- Brandsäkerheten för hyresstugorna har under de senaste åren visat sig vara bristfällig varför också myndigheterna har uppdaterat sina anvisningar. Det är ägaren som ska se till att anordningarna fungerar och som ska ge tillräckliga anvisningar, men det är också klart att var och en som till exempel hyr en stuga ska ta reda på säkerhetsfrågorna såsom var primärsläckningsutrustningen förvaras, berättar LokalTapiolas säkerhetschef Jussi Korpelainen.

Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) har gjort upp en lista på saker som det är skäl att kontrollera i samband med att man hyr en stuga och när man anländer till stugan.

När du hyr en stuga eller en semesterbostad, kom åtminstone ihåg dessa:

  • Ta i förväg reda på om det finns en brandvarnare och primärsläckningsutrustning i stugan, anvisningar för el- och gasapparater, anvisningar för eldstad, exakta adressuppgifter till stugan och en räddningsplan
  • Kontrollera att brandvarnarna fungerar Om du märker brister, kontakta genast den som bedriver verksamheten
  • Försäkra dig om att det finns fungerande brandsläckare i stugan och att alla närvarande kan använda dem
  • Var på din vakt med el- och gasapparater och säkerställ dig om att anordningarna och ledningarna är säkra
  • Var beredd på att rädda dig från en brand och se till att alla som bor i stugan vet hur de ska agera sig i en eventuell brandsituation.

Källa: SPEK

Reseförsäkring med på varje resa

Med en reseförsäkring i fickan är det bekymmerslöst att resa och njuta av semestern. I en nödsituation får du hjälp och råd på svenska från vår Larmtjänst 24/7.