Sari drabbades av cancer i ung ålder – ”Lyckligtvis hade jag inte förväntat mig att få egna barn”

5.12.2019 - Terveys

LähiTapiola Lokaltapiola

Sari insjuknade i cancer som 25 åring. En allvarlig sjukdom påverkar omfattande livet och ekonomin. Saris sjukdom fick också henne att tänka över livet på nytt och att lämna många gamla vanor bakom sig.

Sari tänker tillbaka på den dag för sex år sedan när hon fick höra att hon insjuknat i en allvarlig cancerform.

- Allting började med att jag fick hög feber på jobbet. Jag gick till en allmänläkare, som skickade mig till akutmottagningen på grund av svaren på mina blodprov. Hela dagen undersöktes jag på förlossningsavdelningen bland mammor som skulle föda, säger Sari.

På akuten framgick det att det var fråga om en allvarligare sak. På bilderna hittades en stor massa i buken. Då diskuterades att man kan bli tvungen att ta bort livmodern och äggstockarna.

- Jag hade redan som barn bestämt mig för att jag inte ville ha biologiska barn. Jag sa ganska snabbt att de kunde ta bort allt som behövdes. Så till den delen upplevde jag ingen stor förlust.

Enligt Sari hade hon tur. Redan en vecka efter cancerdiagnosen blev hon opererad när en operationstid blivit avbokad. Operationen lyckades bra och man fick bort största delen av tumören.

De tuffa behandlingarna fick mig att kännas som om jag var i en dimma

Efter operationen tillbringade Sari nästan två veckor på sjukhuset för att återhämta sig. Det var ensamt att vara bland åldringar.

- Det tog en månad för såren att läka och sedan fortsatte vården med kraftiga gifter. Efter sex månader med cellgifter kände jag att om behandlingarna fortsätter så kommer jag att försvinna ut i luften i ett dammoln. Då tänkte jag att jag aldrig kommer att genomgå en cellgiftbehandling igen även om jag skulle bli sjuk.

Nu, vid 31 års ålder, säger Sari att hon tillfrisknat från sjukdomen och att cancern inte har återkommit. Hon störs av det motstridiga i läkarens anvisningar och hälsovårdspraxisen.

- Jag var under uppföljning i fem år på grund av min sjukdom. Den har nu avslutats, men läkarna rekommenderade att jag fortsätter gå på undersökningar en gång om året.

- När du inte längre är under uppföljning, blir erfarenheten från hälsovården annorlunda, när du ska besöka en allmänläkare. Det verkar som att det krävs att jag hittar på symptom för att få komma till grundläggande undersökningar inom den offentliga sektorn, även om många cancerformer inte ens visar sig så tydligt. Inom den privata sidan skulle motsvarande undersökningar hos en specialistläkare kosta hundratals euro per gång, och det har jag inte råd med.

Det fanns inga extra pengar för att uppfylla drömmar

Sari var tvungen att vara borta från arbetet i ungefär ett halvt år medan behandlingarna pågick.

- Jag fick sjukdagpenning. Jag var dock inte så hemskt intresserat av penningärenden då. Den första tanken var att bli frisk från sjukdomen.

Enligt Sari var betalningstaket för vården inom den offentliga sektorn då cirka 600 euro per år. Den summa som gick åt till vårdkostnader kändes ganska rimlig. Hon klarade sig i vardagen med sjukdagpenningen, men det skulle inte ha suttit illa med lite extra pengar.

- Det fanns inga extra pengar. Om jag skulle ha velat göra något roligt, skulle det ha krävt att jag hade egna besparingar eller någon annan inkomstkälla, säger Sari.

- När jag inte hade pengar minns jag att jag drömde om att det skulle kunna finnas en fond, varifrån personer som insjuknat allvarligt skulle få pengar för att uppfylla sina drömmar. Om jag hade haft pengar skulle jag ha rest, ätit god mat och njutit av musiken. Under sjukdomstiden och behandlingarna var det trevligt att omge sig med sådana tankar. Sådant saknade jag.

LähiTapiola Lokaltapiola

Slutade spekulera

Efter sjukdomstiden återvände Sari till jobbet som tidigare, men hon märkte att hon hade förändrats.

- Jag återvände till samma vardag som tidigare. Denna tid är dimmig för mig eftersom jag under vårdtiden inte kunde koncentrera mig på annat än att ta mig genom behandlingarna. Först därefter var det dags att tänka på framtiden. Uppfattningen om mitt liv började falla sönder.
Sari började allt mera tänka på vad hon använder sin tid för och hur det påverkar hennes välbefinnande. Efter alla funderingar lämnade Sari sitt jobb.

- Det jobbet bidrog inte till mitt välbefinnande och jag bytte jobb. Sjukdomen fick mig att tänka på mitt välbefinnande på ett nytt sätt. Jag gör hellre ett sådant arbete som får mig att må bra.

Efter sjukdomen började Sari ta hand om sitt välbefinnande och började bland annat äta bättre.

- Jag började göra allt mera saker som intresserar mig. Jag har skapat starka rutiner, nu sover jag åtta timmar per natt, gör saker som främjar mitt välbefinnande under åtta timmar - att jobba kan ingå i detta - och under åtta timmar, gör jag något helt annat.

Enligt Saris egna ord fick den allvarliga sjukdomen henne att sluta spekulera.

- Tidigare skulle jag ha tänkt på saker och ting längre och funderat på om jag ska göra eller inte göra. Istället för att fundera har jag börjat göra saker som är viktiga för mig. Nu ritar jag varje dag och har börjat studera till ett nytt yrke. På grund av sjukdomen försenades inledandet av mina studier. Jag söker nu till en utbildning i en skola som det är svårt att komma in till.

- Om jag skulle dö, så är det viktigast, att jag har använt min tid till det som är viktigt för mig.

LähiTapiola LokalTapiola

Vakavan sairauden turva

Oletko koskaan miettinyt miten vakava sairastuminen vaikuttaa omaan ja perheesi arkeen? Varmista, että sairastuminen ei sotke talouttasi ja arki voi jatkua toimeentulon osalta mahdollisimman normaalina.

Lue lisää