Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Få erkänner att de shoppar för mycket - skamkänslor är vanliga hos fantastshoppare

26.11.2019 - Talous

Mer än hälften av finländarna berättar att de shoppar minst en gång om året. Kvinnor shoppar oftare än män, men skillnaderna är inte stora. Däremot finns det överraskande skillnader mellan olika åldersgrupper

Julen är en av årets största shoppingsäsonger och den viktigaste shoppingmånaden för många finländare. Black Friday som är känd från Amerika och som inleder julhandeln har också nått Finland. Readagen lockar människor att shoppa. Under Black Friday är försäljningen i Finland mångdubbel jämfört med en vanlig fredag.

För alla är shopping inte bara begränsad till julen. Man shoppar flera gånger om året. För vissa finländare är shopping en flykt från vardagen och vissa kan till och med ha skamkänslor över sitt shoppande.
LokalTapiola frågade finländarna hur ofta de shoppar dvs. köper saker som just nu inte är nödvändiga för deras hushåll. Av över tusen respondenter svarade var femte att de shoppar minst en gång om året. Var fjärde shoppar en gång i månaden.

Av kvinnorna svarade var fjärde att de shoppar minst en gång i halvåret, medan 18 procent av männen svarade att de gjorde det. Däremot var det 17 procent av kvinnorna och 15 procent av männen som shoppade en gång i månaden.

- Det är lätt att sköta shoppandet på papper. Inkomsterna avgör hur mycket pengar man har att använda. För att uppnå största möjliga välbefinnande, identifierar man de viktigaste behoven och fyller kundvagnen så förnuftigt som möjligt, säger LokalTapiolas privathushållsekonom Hannu Nummiaro

-I praktiken kan det dock gå i en helt annan riktning. De verkliga behoven få ge vika för hasardspel, droger och krimskrams. Ett förnuftigt omdöme kan förvandlas till impulsköp, som ännu efter att pengarna tagit slut finansieras med konsumentkrediter. Slutresultatet kan vara illamående med köpbakfylla.


Det överraskande är att det finns stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Efter medelåldern bli shoppandet ovanligare än vid yngre ålder. Rentav var tredje i åldern 25-34 svarade att de shoppar minst en gång i månaden. Av 35-44 åringarna gör var femte det. Däremot var det bara nio procent av 45-54 åringarna som berättade att de shoppar månatligen. Av pensionärerna shoppade bara sju procent månatligen.

Det är bara shoppingfantaster som har shoppingproblem

Merparten av finländarna säger att de använder högst 500 euro per år på shoppande. Färre än var sjätte av dem som svarade använder över tusen euro per år.

Respondenternas inkomstnivåer och hushållets storlek inverkar tydligt på de eurobelopp som används för shopping.

39 procent av de välbärgade berättade att de använder mer än 500 euro per år på shopping, medan bara sju procent, av dem som hela tiden måste pruta, gör det . Även en persons singelhushåll använder mindre pengar på shopping än ett familjehushåll.

För de flesta finländare orsakar shopping inte ekonomiska problem eller andra samvetskval. Men det finns de som har shoppingproblem.

Av dem som shoppar minst en gång om året har var tredje (35 %) ekonomiska problem, mest till följd av shoppandet. Shoppingen orsakade då och då eller ofta problem för 14 %.

12 procent av shopparna svarade att de åtminstone tidvis känner skuld, skam och ånger över sina inköp. 13 procent av dem som svarade flydde tidvis vardagsproblemen genom att shoppa. Kvinnorna förhåller sig mera känslosamma till sina inköp än männen.

Däremot är olika samvetskval betydligt vanligare hos dem som spenderar mer än tusen euro per år på shopping.

-Det är bra att lära sig att identifiera känslor om pengar. Snåljåpen blir nervös om denne blir tvungen att spendera en extra slant. För vissa bränner pengarna i fickan och man lugnar sig först när pengarna har använts upp, säger Nummiaro.

- Att sköta sin ekonomi sammanhänger dubbelriktat med en mera omfattande livshantering. Shoppingbeteendet kan till exempel återspegla smärtpunkterna i de sociala förhållanden och i parförhållandet varvid man söker efter en kortvarig tillfredsställelse. Men att behandla vardagsproblemen med hjärnkemi för belåtenhet kan i huvudet leda till ånger, skam och att man döljer inköpen. Man kan tillfälligt dölja skuldsättningen genom att ta nya lån, men livshanteringen försvåras ytterligare.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning gjordes av Kantar TNS. Frågorna besvarades av sammanlagt 1 034 finländare i åldern 15-74 år. Förfrågan gjordes i september 2019. Felmarginalen för undersökningsresultaten är +/- 3,1 procentenheter.

Bekanta dig med våra tjänster för placerande och sparande

Som vår kund kan du placera dina pengar i objekt vi själv tror på och placerar i. Det internationella ratingföretaget Lipper valde oss till Nordens bästa kapitalförvaltare år 2020 i kategorin små bolag.

Läs mera