Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

I dessa ärenden kontaktar man läkare mest - "förkylningar, olycksfall, öroninflammationer och smärtor i ryggslutet är vanligast”

8.11.2019 - Terveys

På basis av LokalTapiolas försäkringsuppgifter söker man sig till en distansläkarmottagning av samma skäl som till en traditionell läkarmottagning. En förkylning och dess symptom är den vanligaste orsaken till att uppsöka läkare. Dessutom hör olika olycksfall, öroninflammationer hos barn och smärtor i ryggslutet till de fem mest vanliga orsakerna.

En analys av mer än 100 000 försäkringskunder som kontaktat distansläkartjänsten HälsoHjälpen visar att akuta insjuknanden betonas bland orsakerna till att man uppsökt läkare.

- Orsakerna till att man söker sig till en distansläkarmottagning är samma som orsakerna till att besöka en traditionell läkarmottagning. De vanligaste orsakerna är akuta infektioner i övre andningsorganen dvs. förkylningar, olycksfall, öroninflammationer hos barn och smärtor i ryggslutet. Dessa teman syns under hela året även om det varierar lite enligt årstid, berättar Essi Kainonen, som är läkare och operativ direktör för LokalTapiolas distansläkartjänst HälsoHjälpen.

Olika sjukdomar betonas hos barn och vuxna, men en förkylning och dess symtom är oberoende av ålder den vanligaste orsaken till att kontakta en läkare.

- En förkylning är av tradition en av de vanligaste orsakerna till att uppsöka läkare. När det gäller förkylningar vill man i regel ha vårdanvisningar och undrar över om man kan gå till jobbet eller föra ett sjukt barn till dagis. Vid långvarig förkylning är det dessutom skäl att kartlägga oroande tecken som till exempel kan tyda på lunginflammation eller andra följdsjukdomar, säger Kainonen.

- Nu när influensasäsongen närmar sig uppmanar jag också till att förnya influensavaccinet. Som läkare ser jag allvarliga följdsjukdomar till följd av influensan och skulle vilja påminna att en stor del av människorna och deras närstående har betydande hälsonyttor av vaccinet. På grund av förändrade sjukdomsstammar ska vaccinet tas varje år på nytt, påminner Kainonen.

Öroninflammationer hos barn är vid sidan av förkylningar den vanligaste orsaken till att uppsöka läkare. Läs mer om förkylningar hos barn och behandling av öroninflammation: ”Tio förkylningar per år är vanligt för ett barn”.

Den moderna livsstilen belastar kroppen

Enligt undersökningar har de flesta människor smärtor i ryggslutet åtminstone någon gång i livet.

- Den moderna livsstilen där man sitter mycket och rör sig lite är orsaken till smärtorna i ryggslutet. Man uppsöker läkare när ”ryggskott” och smärtor förhindrar en till exempel att åka till jobbet. Smärtor i ryggslutet kan ofta lindras genom rätt motion och inflammationshämmande mediciner. Vid långvariga smärtor i ryggslutet eller smärta som strålar ut i lemmar är det viktigt att säkerställa sig om att det inte i bakgrunden finns en allvarligare situation som kräver vård såsom nervrotsblockad eller ryggradsreuma, säger Kainonen.

Lika vanliga skäl för att uppsöka läkare är olika olycksfall orsakade av motion eller halkningar och fall. Vanliga skador är stukade vrister och handledsfrakturer.

- Olycksfallsförsäkringar är vanliga och människorna kan söka vård med hjälp av dem. Vid olycksfall ser vi till att kunden genast får korrekta akutvårdsanvisningar och vid behov hänvisas kunden direkt för fortsatta undersökningar till den bästa specialisten till exempel till en läkare som specialiserat sig på skador i axlarna eller i benen, berättar Kainonen.

I tjänsten HälsoHjälpen som LokalTapiola erbjuder sina privatförsäkringskunder betjänas kunderna av Mehiläinens sjukvårdare och läkare på distans varje dag från morgon till kväll via en mobilapplikation.

Försäkringskundernas TOP10 orsaker för att besöka en distansläkare:

1) infektioner i övre andningsvägarna
2) skador i nedre extremiteten
3) öroninflammationer
4) smärtor i ryggslutet
5) skador i övre extremiteten
6) magsjuka och magsmärtor
7) ögoninflammationer
8) bihåleinflammationer
9) allergiska symptom
10) muskel- och ledsymptom

HälsoHjälpen hjälper dig varje dag