Karavanarna ger tummen upp: Rokua nationalpark är ett fantastiskt ställe!

17.7.2019 - Säkerhet

LähiTapiola LokalTapiola

Sabina och Henri och familjens två döttrar Lise och Felicia reser runt i Finland under två veckor med husbil. De bekantar sig med olika delar av hemlandet och berättar om sina upplevelser längs resan. Nu blev de förtjusta i landskapet och tjänsterna i Rokua samt tillbringade några trevliga dagar i Uleåborg.

Läs artikelseriens första del här, andra delen här och del tre här.

Dag fem: Fredag

Sabina tittade ut genom husbilsdörren på morgonen och gjorde en snabbanalys. Tio grader och regn. Henris önskan att ta en terrängcykelrunda på morgonen ser inte ut att förverkligas idag heller. Däremot tackade Sabina sig själv för att hon hade packat med handskar och även andra varma kläder åt flickorna.

Felicia och Henri gick för att meta, men det nappade inte. Vid lunchtid packade de bilen och familjen styrde kosan mot Kajana. Även om de inte hade någon fiskelycka så hittade de som tur var en familjeförpackning med Saimen forell på ABC Juuka.

- Den stekte vi i pannan och åt tillsammans i bilen. Stämningen var en aning nedstämd och spänd. Alla var trötta och det dåliga vädret började ta på krafterna. Det går ju inte att förneka att vädret påverkar humöret och det är ju ganska trist att resa runt när det hela tiden är kallt. Men maten smakade ändå bra, berättar Henri.

Men plötsligt var allt annorlunda igen. Henri var inte längre arg, Sabina surade inte och flickorna slutade slåss. Orsaken var också klar.

LähiTapiola LokalTapiola

- Plötsligt började solen skina och även temperaturen steg till 17 grader. Övernattningsplanerna i Vuokatti ändrades till ett stopp. Vi njöt av utsikten och hoppade in i bilen. Resmålet var Rokua nationalpark. Det var Sabinas idé att vi skulle åka dit, berättar Henri.

Henri som är född i Uleåborg har varit på konfirmationsläger i Rokua så stället är bekant för honom. Sabina för sin del valde platsen enbart på basis av sin uppfattning. Under resan googlade Sabina och märkte att Rokua Health & Spa Hotel erbjuder möjlighet att övernatta på parkeringsplatsen. I paketet ingår parkering, el, frukost och spabesök.

- Ett alldeles fantastiskt ställe och för vår familj kändes det som ett ännu bättre ställe än Koli. Det fanns inte mycket folk och vimmel och vi behövde faktiskt inte köa för att njuta av utsikten, berättar Sabina.

Och nu fick även Henri åka på sin efterlängtade cykelrunda. Kvällen var varm och solen sken.

LähiTapiola LokalTapiola

- Denna kväll belönade nog mig! Av en slump åkte jag till samma område där jag hade varit på läger och försjönk i nostalgiska tankar. Jag cyklade längs fina sandstigar och beundrade små insjöar. Jag kom inte ihåg att Rokua var ett så här fint ställe.

Dag sex: Lördag

Hotellfrukosten kändes som lyx och vi tog oss tid att njuta av den. Det var trevligt att äta någon annanstans än i bilen.

- Frukosten var mångsidig och vi behövde inte laga den själv, skrattar Henri.

LähiTapiola LokalTapiola
Nu lät vi inte det kyliga vädret störa oss utan beslöt att det gäller bara att klä sig rätt. Nära hotellet vid ett träsk hittade vi Pihkas trickbana som är ypperlig för barn.

- Den är snyggt byggd runt träsket. Flickorna var ivriga att få klättra. Vi gick även längs en verkligt välplanerad naturstig. Henri var och åkte rullskridskor under tiden, berättar Sabina.

- Från hotellet gick en asfalterad väg så det var lätt att åka rullskridskor. Utsikten var bländande. Det kändes som om jag skulle ha åkt rullskridskor mitt i skogen även om jag åkte längs en asfalterad väg, berättar Henri.

Efter korvgrillningen for även Sabina ut på en cykeltur. Det var första gången hon åkte terrängcykel så det kändes lite osäkert.

- Men jag cyklade ändå fyra kilometer. Jag är kanske lite feg så jag cyklade lugnt. Men det är säkert en gren som måste tränas och så småningom blir man modigare.

Eftermiddagen spenderade vi i spaet, där det bara fanns en handfull människor.

- Och det passade oss bra. Ibland kändes det som om vi skulle ha haft hela stället bara för oss själva. Spaet var verkligen snyggt och det fanns bassänger för många smaker, berättar Henri.

Under kvällen körde vi till Uleåborg till Henris barndomshem. Mamma skickade ett meddelande: ska jag koka korv- eller maletköttsoppa? Och när vi inte genast såg meddelandet, hade mamma hunnit koka båda sopporna.

- Flickorna tömde sina tallrikar i ett huj, skrattar Henri.

Dag sju: Söndag

LähiTapiola LokalTapiola

På morgonen städade vi bilen och tvättade. Vi sov inomhus i Henris föräldrars hus dvs. vi hade gott om plats.

- Även om det är trevligt att sova i alkoven i husbilen, kändes det skönt att emellanåt få sova inne i ett hus, konstaterar Henri.

Reseplaneraren Sabina hade igen googlat och hittat en Barnbuss alltså en elcykel med cykelvagn för barn hos Scandic Oulu City.

LähiTapiola LokalTapiola

- Henri cyklade framför med flickorna och jag kom bakom med en normal cykel. Det var trevligt att vi fick min cykel avgiftsfritt. Även cykelhjälmarna ingick i samma paket. Vi såg mycket av Uleåborg när vi även åkte längs småvägar. Det störde inte heller att det var kallt eftersom vi höll oss varma då vi cyklade, berättar Sabina.

Även Henri kände att han såg sin gamla hemstad med nya ögon.

- Uleåborg är ju känd som en stad som är planerad för cyklister.

Det fina Nallikari visade sig inte från sin bästa sida på grund av hård vind och kyla. Det fanns inte en enda person på stranden.

- Men jag kan nog tänka mig att stället är ett paradis när vädret är bättre. Också stugorna som hyrs ut såg trevliga ut, konstaterar Sabina.

På torget åt vi pannkakor i Pannkakshuset och därefter glass som flickorna tyckte var ”världens största glassar”. När vi satt på pation framför huvudbiblioteket började även solen skina.

LähiTapiola LokalTapiola

Det var trevligt att åka tillbaka till Henris barndomshem. Där väntade en varm bastu.

Dag åtta: Måndag

På morgonen träffade vi Henris barndomsvän och dennes familj i Ainolaparken. Barnen skulle ha trivts hela dagen i parken.

- Min vän och jag funderade att det nog inte i Finland finns ett annat så här fint ställe med lekpark för barn. Vi konstaterade även att det var trevligt att träffas i Uleåborg när vi inte tycks ha tid att träffas i Esbo även om vi bor nära varandra, funderade Henri.

- På Lasarettön åt vi en smaklig lunch på restaurang Virta och sedan beundrade vi Uleåborg energiverks stora damm och laxtrapporna.

LähiTapiola LokalTapiola

Karavanarlivet påminner om det vanliga vardagslivet på det sättet att man hela tiden ändå måste städa och hålla ordning. När barnen sov middag hos Henris föräldrar, städade de vuxna.

- Vi laddade ström i bilen, bäddade sängarna och ställde cyklarna på sina platser.

Resan fortsatte längs den gamla strandvägen mot Brahestad. Dagens sista mål var sandstranden i Kalajoki.

Under resan funderade vi på karavanarlivets lagar. Hur orkar Sabina hälsa på alltså lyfta handen åt alla karavanare som vi möter?

- Vi har märkt att de som kör med hyrbil inte håller fast vid denna tradition men de som kör med egen bil hälsar däremot alltid, funderar Sabina.

Våra resenärer anlände till Kalajoki runt halv åttatiden.

Läs mera om vår hemförsäkring

Med en hemförsäkring behöver du inte ensam stå för skadan efter en brand, stöld eller vattenskada.
Läs mera om vår hemförsäkring!