Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Ny skog, sjö eller nytt hav varje morgon – på husbilsresa genom somriga Finland

8.7.2019 - Hälsa

Hur går en barnfamiljs sommarlov som karavanare? Det får vi veta när Sabina och Henri samt familjens två döttrar Lise och Felicia berättar om deras upplevelser under en två veckor lång husbilsresa i Finland. Välkommen med!

- När jag vaknar på morgonen under de två följande veckorna hoppas jag att jag får se en skog, en sjö eller havet. Redan under mina karavanarresor i barndomen tyckte jag att det var skönt att varje dag uppleva någonting nytt och få se hisnande vackra platser runtom i Finland. Att resa mellan många olika platser var förtrollande redan då, säger Sabina.

Denna gång har hon med sig sin man Henri och familjens barn Lise och Felicia. Det är extra speciellt att bonusfamiljens första gemensamma resa är en bilresa, eftersom det var just i en bil som Sabina och Henri träffades.

- Vi deltog båda i en säkerhetsdag som organiserades av LokalTapiola och ett annat företag och i slutet av dagen skulle man öva att köra. Vi satt tillsammans i bilen två timmar och hade mycket att tala om. När jag steg ut ur bilen tänkte jag att det skulle vara trevligt att träffas på nytt, berättar Sabina.

- Ett halvt år senare råkade vi träffas på belysningsavdelningen i Ikea och funderade på var vi hade träffats tidigare. Vi pratade mer över en kopp kaffe och på den vägen är det.

Att packa är en konstform

Att packa för en resa på två veckor kräver tankeverksamhet, koncentration och erfarenhet. Det finns mycket man måste komma ihåg.

- Som barn behövde jag inte bry mig om vad vi skulle ha med på resan. Först nu har jag insett varför vår familj föredrog Tupperware.

- Jag har bekantat mig med olika karavanargrupper i sociala medier och till exempel fått goda råd i grupperna Lapselliset karavaanarit och Karavaanarit.

Jag skulle till exempel inte ha tänkt på att det lönar sig ta med sig lite rep så att man kan torka sina simkläder. Diskussionerna i grupperna är sällan negativa och jag fick känslan att karavanare är trevliga människor.

Innan resan försäkrade sig Sabina också om att familjens reseförsäkring är i skick. Försäkringen gäller under resor i hemlandet när destinationsorten är över 50 kilometer från hemmet.

- Grundregeln när vi packar är att jag packar 70 procent och Henri resten. Kylskåpet i husbilen har jag fyllt med morgonmål och mellanmål. Henry tillredde en currysås som färdkost. Jag är noggrann med att inte ta med för mycket kläder. Vi kanske tvättar kläder för hand på vägen och hos svärmor i Uleåborg får vi sedan använda tvättmaskinen.

Utöver de vanliga besticken och kärlen tar familjen även med sig en Trangia så att de kan tillreda mat på skogsutfärder. Till barnen tar Sabina med spel och böcker, och som optimist packar hon även med en bok till sig själv!

- Medan jag packat har jag kastat blickar på vår tavla i vardagsrummet som föreställer ett landskap i Koli. Henri fick tavlan av sina morföräldrar som han reste med mycket i Finland när de ännu levde. Han har till exempel varit till Koli tio gånger.

- Landskapet i tavlan fick mig att stanna upp och jag började fundera på att kanske det är just naturen och landskapen som gör att man borde bekanta sig med Finland så mångsidigt som möjligt. Jag kan redan se mig själv koppla av i Koli. Nå, vi får se hur resan går. I verkligheten kan ju situationen i en barnfamilj vara allt annat än lugn.

Resor i Finland påminner om barndomen

- Jag har alltid varit miljömedveten och på sista tiden har jag funderat mycket på hur mycket jag egentligen vill resa med flyg. Jag lär knappast skippa flygresorna helt men jag kommer i alla fall att överväga mina val noggrannare. Den största orsaken till vår kommande resa är dock att jag gärna vill återuppleva känslan jag hade som barn.

Henri är en erfaren husbilschaufför. Han har till och med åkt runt i Australien. När familjen planerade rutten utgick de ifrån att försöka undvika alltför långa sträckor på en gång och istället pausa mycket och njuta av många platser.

- Vår planerade rutt är Lahtis, St. Michel, Nyslott, Koli, Rokua, Uleåborg, Karleby, Östermyra, Tammerfors, Raumo, Åbo, Pargas och tillbaka hem till Esbo. Många tänker säkert att vi har en ganska tight tidtabell. Jag är inte alls orolig eftersom vi är spontana människor och ändrar våra planer vid behov, säger Sabina med ett leende.

Familjens färdmedel är en sju meter lång Caradon-husbil som är byggd på Fiats chassi. Bilen får de till låns av Rinta-Jouppis bilaffär i Esbo. Kvaliteten på husbilarna kan variera stort men denna resa görs i en fin bil. Den är registrerad för fem personer och har sovplatser för sex personer.

- Det var en stor fördel att försäljaren Ossi Liukka vid Rinta-Jouppi kunde ge oss också annan information än endast information om bilen. Han är en erfaren familjekaravanare och gav oss goda råd samt svarade tålmodigt på alla våra frågor. Jag undrade till exempel hur länge vattnet och gasen räcker. Cykelställningen, luftkonditioneringen och automatväxeln var positiva överraskningar. Inte heller gasspisen oroade mig eftersom jag har använt en sådan tidigare, berättar Sabina.

- Visst kommer resan säkert att vara en liten prövning för vår styvfamilj. Men man måste ju prova och leva livet! Du är hjärtligt välkommen att följa med hur vår resa går.

Reseförsäkring med på varje resa

Med en reseförsäkring i fickan är det bekymmerslöst att resa och njuta av semestern. I en nödsituation får du hjälp och råd på svenska från vår Larmtjänst 24/7.