Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Ledande bröllopsexperter avslöjar: här är sommarens hetaste bröllopstrender!

27.6.2019 - Talous

Gästerna underhålls inte bara av en orkester utan även av en trollkarl eller ståuppkomiker och utöver cocktailtilltugg dignar borden av närproducerade läckerheter. I hörnet av festsalen finns en drinkbar och brudbuketten präglas av 1980-talets överflöd. Vi sammanställde de ledande bröllopsexperternas trendigaste bröllopstips.

Nu bryter man gamla mönster

Bröllopsparet sätter sin egen prägel på festen och formar den enligt sin personlighet. Nu vill man inte behaga andra utan brudparet planerar ett sådant bröllop de själv vill ha. Gästlistan begränsas ordentligt och allt oftare bjuder man vänner i stället för släktningar. Personligheten syns även i klädseln, maten och festprogrammet: på menyn finns läckerheter för veganer och gästerna får själv blanda en alkoholhaltig eller alkoholfri drink i baren. Ofta finns det även en vinbar som är öppen under hela festen.

Nu vill man ha skogen nära

Ett populärt tema i sommar är romantik och natur. Rustik bröllop som länge varit trendigt har minskat i popularitet och nu satsar man på naturlighet. Festplatsen och brudbuketten innehåller mycket gröna färger och naturliga material.

-De modigaste paren dekorerar festplatsen med naturliga element såsom levande eld, stenar, träd och trädrötter samt olika lampor. Texturerade ytor, till exempel ytor av sand, lockar gästerna att känna på dem och förundras, säger bröllopsplanerare Janne-Caro Pykälä.

Nu är det närproducerat som gäller

Festbordet är nu fyllt av närproducerad ekologisk mat. På många bröllop i sommar serveras kött, fisk och grönsaker som producerats på närliggande gårdar. Många brudar låter lokala sömmerskor och sömmare göra de ändringar som behövs i brudklänningen och stöder därmed småföretagare. Det är till och med relativt vanligt att man låter ett finskt företag skräddarsy klänningen.

Nu vill man ha upplevelser

Utöver de traditionella bröllopslekarna så innehåller programmet nu ofta en ny typ av underhållning. En orkester är inget nytt och därmed kryddar man festen med till exempel en trollkarl eller en ståuppkomiker.

-Även bröllop med destinationstema är populära: i stället för ett bröllop i hemlandet flyger alla några dagar ner till södern”, säger Paula Kirvesmäki som är huvudproducent för tidningen och bröllopsmässan Mennään naimisiin.

Nu vill alla återanvända

Det finns otaliga grupper i sociala medier för återanvändning av dekorationer och bröllopsmaterial. Människorna vill minska koldioxidavtrycket och spara pengar. Många köper en begagnad bröllopsklänning som de sedan ändrar lite så att den ska passa.

Nu är det vanligt med vigsel på festplatsen

Många säger fortfarande ”ja” i kyrkan men allt fler vill vigas på festplatsen, till exempel under en båge som ställts upp på en lämplig plats. Vissa vill ha festen vid en sjö, andra i storstadsvimlet. Festplatser som andas industri och fabrik är i modet och de piffas upp och dekoreras enligt egen smak. Många gifter sig först på magistraten med den närmaste kretsen som gäster och den stora festen ordnas senare.

- Även öar, särskilt utanför Helsingfors, är populära bröllopsplatser. Allt fler väljer även att ordna festen hemma och i den egna trädgården, säger Nonna Sjöberg som är produktionsdirektör för bröllopsevenemanget Love me do.

LähiTapiola LokalTapiola

Nu vill man tillbaka till 1980-talet

Många bröllop ordnas nu enligt stilen på 1980-talet. Visst är det fortfarande många som föredrar prinsessbröllop men ryschet har ersatts av kreationer med tydliga linjer. Brudbuketterna följer samma still som på 80-talet: ju större och rikligare bukett, desto bättre.

Nu leker man med färger

Olika nyanser tävlar nu med det rena vita. I dukningen ser man mycket silver, rosa och klarrött.

-Blått är trendigt och blir allt populärare i framtiden: blått kombineras till exempel med orange eller gult men inte med vitt, säger Janne-Caro Pykälä.

Nu kastar även männen loss

Brudarna föredrar nu lätta tvådelade dräkter.
-Under de senaste åren har brudgummarnas klädsel exploderat i olika färger. I stället för en vit skjorta väljer många en grön eller blå skjorta. Kavajen eller kostymen är ännu enfärgad men västen kan vara mycket brokig, säger frisör och makeup-artist Tiina-Maria Valanti.

Nu svallar håret fritt

Ögonmakeupen har nu eleganta toner. Den slutförs ofta med en mjuk kattaktig konturlinje och lösfransar.

Även svart kajal längs vattenlinjen är åter trendigt. Basmakeupen är skir och skuggningar är i modet.

-Det klassiska sättet att sätta upp håret i en knut är inte längre så populärt. Sommarens brudar föredrar avslappnade och slarviga knutar,säger frisör och makeup-artist Tiina-Maria Valanti.

-Halvuppsatt hår med flätor och lockar i kombination med naturblommor är mycket populära.

Nu tackar man gästerna

Många ger gästerna en liten gåva som tack när de lämnar festen. Populära gåvor är till exempel ett kaffepaket med brudparets bild eller handgjord konfekt.

Experterna i artikeln är bröllopsplanerare Janne-Caro Pykälä, huvudproducent för tidningen och bröllopsmässan Mennään naimisiin Paula Kirvesmäki, produktionsdirektör för bröllopsevenemanget Love me do Nonna Sjöberg samt frisör och makeup-artist Tiina-Maria Valanti.LähiTapiola LokalTapiola