Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

LokalTapiola lanserar en tolkningstjänst för olika finska dialekter

1.4.2019 - Turvallisuus

Från 1.4.2019 erbjuder LokalTapiola en tolkningstjänst som gör att kunderna kan kontakta både en tolk och kundtjänsten per telefon. Tjänsten omfattar alla ärenden som gäller försäkringar samt sparande och placerande. I pilotskedet inkluderar tjänsten tre olika dialekter och utbudet kommer att öka senare i år.

Från 1.4.2019 erbjuder LokalTapiola en tolkningstjänst som gör att kunderna via en mobilapplikation kan kontakta både LokalTapiolas kundtjänst och en tolk. I pilotskedet omfattar tjänsten tre olika dialekter: savolax-, närpes- och björneborgsdialekt. Med hjälp av tjänsten blir kundbetjäningen smidigare runtom i Finland.


- Enligt Institutet för de inhemska språken finns det två huvudgrupper av finska dialekter: västfinska och östfinska. De östfinska dialekterna är savolaxiska dialekter och sydöstfinska dialekter. De västfinska dialekterna är sydvästfinska dialekter, sydvästfinska övergångsdialekter, tavastländska dialekter, sydösterbottninska dialekter, mellan- och nordösterbottniska dialekter och nordbottniska dialekter. Vi vill erbjuda tjänster likvärdigt till alla och försäkra oss om att även kunder med olika dialekter kan nå oss när det passar bäst för dem samt få betjäning på sin egen dialekt, säger utvecklingschef Jutta Joffell vid LokalTapiola.

Senare i år utvidgas tjänsten att utöver dialekter omfatta upp till 70 olika språk. Det här betyder att även de som inte har savolax-, närpes- eller björneborgsdialekt som modersmål får smidig kundbetjäning.

PS. Denna nyhet är ett aprilskämt.