Den kommande allergisäsongen förväntas bli värre än förra året – HälsoHjälpens läkare: "Det lönar sig att påbörja medicineringen nu”

29.3.2019 - Hälsa

Trots de växlande väderförhållandena har vårens allergisäsong redan börjat. Hittills har de allergiska reaktionerna orsakats av pollen från södra Europa, men det utlovas även rikligt med inhemskt pollen. Enligt HälsoHjälpens läkare kan symptomen på pollenallergi lindras med medicinering, så det lönar sig att börja använda medicin redan före de värsta symptomen uppkommer.

Enligt Meteorologiska Institutet transporteras pollen nu till Finland genom långväga spridning från det varmare västra Europa men förra årets torra och heta sommar syns också som riklig inhemsk pollen under våren.

Mer än en miljon finländare lider årligen av allergisymptom som orsakas av pollen. Allergisäsongen har redan börjat i södra och mellersta Finland i år och pollensituationen följs på följande webbplats www.norkko.fi, enligt vilken en liten mängd pollen redan syns ända upp i Rovaniemi.

- Främst i södra och mellersta Finland finns redan nu alpollen. Enligt Meteorologiska Institutets prognos kommer blomningen att bli rikligare än förra sommaren och den kommer att orsaka mer symptom än normalt för vissa allergipatienter, säger Essi Kainonen läkare hos distansläkartjänsten i LokalTapiolas HälsoHjälpen.

Det är vanligt med allergiska symptom som orsakas av pollen. Enligt Kainonen är symptomen typiskt snuva, nysningar och att det kliar i halsen, öronen och ögonen. De vanligaste orsakerna till symptomen är björk, gråbo och gräs.

- Förutom pollen på våren kan liknande symptom orsakas och de redan befintliga symtomen förvärras av gatudamm. Denna kombination kan till exempel leda till att sjukdomen för en del astmatiker förvärras.

Påbörja medicineringen redan före symptomen

Det lönar sig att påbörja allergimedicineringen redan före de första symptomen, om man tidigare har haft svåra symptom. Enligt Kainonen är det även många som gör det.

- Det är klokt om man vill undvika de värsta allergisymptomen. För att konstatera allergi räcker det vanligtvis med att man har typiska symptom under pollensäsongen, inga särskilda undersökningar behövs. Det är tillrådligt att besöka läkaren om symptomen inte hålls under kontroll med normala allergimediciner. Ibland kan allergier orsaka samma typ av symtom som en förkylning, såsom snuva och röda ögon. Till allergisymptomen hör inte feber, vilket till exempel är en vanlig markör vid virusinfektion, förklarar Kainonen.

Orala antihistaminer fungerar effektivt vid nässymptom (rinnsnuva, kliande, nysningar, nästäppa) och ögonsymptom, för samma besvär fungerar även nässpray som doseras i näsan. Ögondroppar som är avsedda för allergisymptom är effektiva mot ögonbesvär såsom kliande och röda ögon. Vissa allergimediciner kan man få utan recept.

Även HälsoHjälpen kontaktas redan

Allergisäsongen syns redan också i LokalTapiolas HälsoHjälpen. LokalTapiolas virtuella sjukhus fungerar även via tjänsten HälsoHjälpen. Via HälsoHjälpen nås en sjukskötare och vid behov även en läkare per distans.

- Allergisäsongen kommer säkert att ses som en ökning i patientantalet och några patientkontakter om detta har redan funnits. Vissa patienter känner till sina allergisymptom och då räcker det vanligtvis med att förnya recepten, konstaterar Kainonen.

- Vissa patienter vet nödvändigtvis inte att deras symptom beror på en eventuell allergi. I dessa situationer räcker det vanligtvis med en tillräckligt noggrann beskrivning av symtomen och allergimedicineringen påbörjas vid behov.

LokalTapiolas HälsoHjälpen är avsedd för alla som har en personförsäkring i LokalTapiola. Tjänsten kan enkelt kontaktas via applikationen HälsoHjälpen och den är öppen varje dag kl. 7–23.

Bekanta dig med HälsoHjälpen här.

HälsoHjälpen hjälper dig varje dag