Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Inför julen tänds många ljus – kom ihåg att kontrollera brandvarnaren

1.12.2018 - Säkerhet

I hemmen finns många brandvarnare, där batterierna har gått ut eller livslängden på brandvarnaren har gått ut. Livslängden på en brandvarnare är cirka 10 år. Säkerställ dig om en trygg jul genom att kontrollera att bostaden har en fungerande brandvarnare och byt batterierna till nya. Speciellt för äldre kan det vara svårt att byta batterier. Gör en säkerhetsgärning och testa också en närståendes eller grannens brandvarnare

Det är obligatoriskt att i varje hem ha en brandvarnare för varje begynnande 60 kvadratmeter och på varje bostadsvåning i hemmet. Ändå framgår det ur statistiken över dödsbränder, att det vid bränder som lett till dödsfall inte har funnits brandvarnare i hemmet.

– Brandvarnaren är livsviktig. En fungerande brandvarnare ger tid att agera och rädda och därför sparar den människoliv. Speciellt nu under jultiden är det skäl att minnas att man inte får lämna ljus att brinna utan övervakning. Det är viktigt att säkerställa att inget lättantändligt finns i närheten av öppen eld, betonar LokalTapiolas riskhanteringschef Sami Sallinen.

LokalTapiola och Räddningsbranschens Centralförbund i Finland, SPEK, rekommenderar att man ska placera en brandvarnare i alla övernattningsutrymmen. Förutom i hemmet även i varje sovrum i stugan, i boden, i husvagnen, i båten och så vidare. Då det finns tillräckligt med brandvarnare upptäcks röken snabbt och då hinner man släcka elden.

- Lägenheten fylls av rök på bara 2-3 minuter. Inom den tiden är det ändå möjligt att hinna vidta viktiga räddningsåtgärder då man vet vad man ska göra. Lika viktigt som att ha en brandvarnare är att man skaffar en pulver- eller vattensläckare och en brandfilt. Det rekommenderas att man skaffar en släckare på minst 6 kg till hemmet, säger Sallinen.

Enligt Räddningsbranschens Centralförbund i Finland SPEK brann det i 2 921 finländska hem förra året. Av dessa var 58 dödsbränder.

Förutom människoliv förloras även sällskapsdjur och egendom i bränderna

Orsakerna och skälen till bränderna är samma från år till år. Största delen av bränderna beror på människans handling och på felaktiga maskiner. I nästan hälften av bostadsbränderna har det inte funnits brandvarnare eller så har den inte fungerat.

Förra året omkom 58 personer i eldsvådor i Finland. År 2016 omkom 82 personer i eldsvådor. Även om brandsäkerheten de senaste åren blivit klart bättre, antänds speciellt under decembermånad relativt många bostadsbränder.

I eldsvådorna dör årligen även många sällskapsdjur. Enligt myndigheternas uppskattningar dör minst lika många sällskapsdjur som människor i bränderna. I många fall räddas människorna medan sällskapsdjuren blir kvar i lågorna.

Kontrollera äldre släktingars brandvarnare

Brandvarnare håller inte för evigt och i allmänhet är det skäl att byta brandvarnaren med tio års mellanrum. Man ska varje månad kontrollera att brandvarnaren fungerar och det lönar sig att byta batterierna varje år t.ex. på brandvarnardagen.

– Äldre människor borde inte behöva klättra på stegar för att kontrollera brandvarnarna. Därför ska yngre personer hjälpa dem med detta. Det lönar sig att ta emot denna utmaning. Förvisso finns det idag brandvarnare, där batterierna kan fästas på väggen inom räckhåll. En sådan kan man köpa till julklapp åt en äldre släkting, tipsar Sallinen.

En fungerande brandvarnare, handbrandsläckningsutrustning såsom en brandfilt eller en handbrandsläckare är utmärkta julklappar. I enkäterna berättar majoriteten av finländarna att de äger en brandvarnare och ganska många också någon slags handbrandsläckningsutrustning, men släckningsutrustningen finns nödvändigtvis inte framme i hemmet eller lättillgänglig i en nödsituation. Det lönar sig att öva hur man ska agera vid ett brandtillbud och hur man använder handbrandsläckningsutrustningen. I en nödsituation finns det inte längre tid att öva.

Läs mera om vår hemförsäkring

Med en hemförsäkring behöver du inte ensam stå för skadan efter en brand, stöld eller vattenskada.
Läs mera om vår hemförsäkring!