Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Människor faller och bränner sig i solen på sommaren – läkare varnar speciellt för olyckor på studsmattor

4.7.2018 - Hälsa

Studsmattorna är populära bland barnen och de har blivit allt allmännare på gårdsplanerna. Läkare hos LokalTapiolas HälsoHjälpen påminner om nödvändig skyddsutrustning. Och vilka andra olyckor och skador råkar finländarna ut för på somrarna?

Man bränner sig i solen, halkar på stugterrassen, får insektsbett och drabbas av olycksfall. På sommaren händer och sker både ett och annat när man lämnar hus och hem för att njuta av friluftslivet och livet på stugan.

Pia Luukkonen som är läkare hos LokalTapiolas HälsoHjälpen uppmanar alla att under semestern bereda sig med tillräckligt solskydd, första hjälpen förpackning och med nödvändig skyddsutrustning för hobbyer och aktiviteter.

- Nu under sommaren kontaktas vi oftast om allergier. I år har björkallergikerna haft det speciellt svårt och HälsoHjälpen har även annars kontaktas mycket om olika allergier. Tack vare våra duktiga läkare har vi effektivt kunnat vårda dem som lider av olika allergier, berättar Luukkonen.

Det är viktigt att skydda huden

Även olika eksem och bland annat insektsbett har sysselsatt läkarna hos HälsoHjälpen under sommaren.

- Nu i mitten och mot slutet av sommaren gäller det ofta insektsbett, olika eksem, diarré och även febersjukdomar dvs. över hela linjen.

- Människor får också ofta brännskador både i solen och till exempel när de eldar bastun eller grillar. Här gäller det att förebygga dvs. att försöka skydda huden så att man inte bränner sig i solen eller får soleksem. Om detta ändå händer, lönar det sig att med låg tröskel kontakta oss så kan vi bedöma hur allvarlig sak det är fråga om och om skadan kan skötas hemma eller om du måste besöka en läkare. Ganska många saker kan skötas per distans.

En åt gången på studsmattan

Utöver sjukdomar och skador är också olycksfall vanliga under sommartiden. Enligt Luukkonen faller och halkar människorna ofta på sommaren. Hon tar även upp studsmattorna som under de senare åren har blivit mycket allmänna på de finländska gårdsplanerna och där man inte alltid beaktar skyddsanvisningarna.

- Vuxna tycker om att röra sig på somrarna och barnen tycker om att leka med olika redskap. Det inträffar många olika sorters skador på studsmattorna. När man hoppar på en studsmatta är det viktigt att komma ihåg säkerheten dvs. det ska högst vara en person som hoppar åt gången och det ska finnas ett skyddsnät runt studsmattan.

LokalTapiolas HälsoHjälpen är avsedd för alla som har en personförsäkring i LokalTapiola. Du kan avgiftsfritt ringa till tjänsten på nummer 0206 1000 och den är öppen varje dag kl. 7-23.

- HälsoHjälpen har tagits väl emot och vi kontaktas mycket även under sommaren. Det finns ännu mycket mera vi kan göra så det lönar sig att ringa oss eller skicka meddelanden i chatten, uppmanar Luukkanen.

Vad säger läkaren Pia Luukkonen om olyckor och skador som händer under sommaren? Kolla läkarens tips i videon på finska: