Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Stugägarens minneslista – tips för ett tryggare stugliv i sommar

13.5.2019 - Turvallisuus

Maj månad har redan erbjudit en hel del sommarvärme, så för många finländare är stugsäsongen redan i full gång. LokalTapiola samlade fem tips för sommarens stugliv utan att glömma säkerheten.

1. Skydda dig mot tjuvar - ha låsen i skick

Under de senaste åren har inbrotten i sommarbostäderna ökat och blivit mera professionella. Enligt LokalTapiolas ersättningsstatistik är inbrottstjuvarna mest intresserade av elektronik, verktyg, båtmotorer, båtar och fyrhjulingar samt vapen, fiskeredskap och alkohol.

En grundregel är att man inte ska förvara värdeföremål i sommarstugan. Säkerställ dig om att låsen är i skick och fundera på att skaffa inbrottslarm. Även en bra belysning minskar inbrottstjuvarnas intresse. Belysningen kan effektiveras med rörelsedetektorer som tänder utebelysningen när någon rör sig på tomten.

Försök att ordna så att stugan ser bebodd ut även om du inte själv är på plats. Det är också skäl att låsa och skydda byggnadsmaterial och verktyg så bra som möjligt. Till och med fritidsbostäder under byggnad har monterats ner vilket berättar om tjuvarnas fräckhet.

2. Kom ihåg brandsäkerheten

När du eldar i öppen spis eller bastu ska du alltid komma ihåg brandsäkerheten. Kom ihåg att öppna spjällen och luckorna och att askan ska tömmas i ett plåtkärl med lock samt placeras på ett obrännbart underlag så att varken barn eller djur kan stjälpa kärlet.

Kom också ihåg att senast under försommaren kontrollera om eldstäderna behöver sotas. Eldstäder och skorstenar i fritidsbostäder och bastur ska sotas med tre års mellanrum. Sotningen får utföras av en person som avlagt yrkesexamen för sotare. Om du misstänker att eldstaden eller skorstenen inte är i skick ska du genast tillkalla en sotare.

Skaffa en släckningsfilt och en brandsläckare till stugan och säkerställ dig om att du kan använda dem. Kontrollera även att brandvarnarna fungerar och byt batterier vid behov. Endast en fungerande brandvarnare räddar.

3. Säkerheten med arbeten på gården

På stugan jobbar många med sådant som man i allmänhet inte jobbar med hemma eller som man kanske gör för första gången i livet. Det kan till exempel gälla rengöring av takrännorna, kontroll av takets skick, reparation av bryggan, slyröjning eller vedhuggning.

På stugan glömmer man lätt att använda skyddsutrustning då man inte tar snickrandet så allvarligt. Kom ändå ihåg att arbetet blir säkrare med försiktighet och skyddsutrustning och de är för ditt bästa!

Alkohol och arbetsredskap är en dålig kombination. Kom därför ihåg arbetet först, sedan nöjena. För säkerhets skull ska du ladda ner Nödcentralsverkets applikation 112 eller kolla de exakta koordinaterna till stugan på Nödcentralsverkets sidor så att hjälpen hittar fram.

4. Anordningarna på stugan ska vara i skick

Det är vanligt att man återanvänder hemmets gamla hushållsmaskiner på stugan såsom kylskåpet eller tv:n. Gamla anordningar drar mycket mera ström och är inte så praktiska att använda.

Äldre elektriska anordningar kan dessutom utgöra en brandsäkerhetsrisk eftersom temperaturen och fuktigheten varierar i stugförhållandena. Dra alltid ur stöpslarna när du åker hem från stugan!

5. Kom även ihåg: Såhär försäkrar du en fritidsbostad

Med en hemförsäkring kan du också försäkra sommarstugan inklusive lösegendomen. Försäkringen omfattar även gårdsplan och mindre gårdsbyggnader. Försäkringen gäller även under byggande och grundrenovering. Kontrollera att dina försäkringar är tidsenliga även vad gäller sommarbostaden.

Läs mera om vår hemförsäkring

Med en hemförsäkring behöver du inte ensam stå för skadan efter en brand, stöld eller vattenskada.
Läs mera om vår hemförsäkring!