Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

När vädret blir mildare, går rören sönder

13.3.2018 - Turvallisuus

Milt väder efter en lång och sträng köldperiod orsakar upp till flera hundra vattenskador på grund av att rören går sönder. Frusna bruksvattenrör tar stryk när isen sväller och skadar rören.

LokalTapiolas riskchef råder alla att senast nu kontrollera att vattenrören i sommarstugor och andra fritidsfastigheter är i skick och fungerar.

- I försäkringsbolagen märks vattenskador orsakade av frusna rör oftast med en fördröjning. Risken är stor särskilt i de fastigheter där bruksvattenrören kan frysa och smälta lite när som helst. Till exempel på en sommarstuga där man inte stängt vattnet över vintern kan ett läckage i värsta fall pågå länge före stugsäsongen inleds och orsaka skador på tiotusentals euro, säger Juhani Savolainen som är riskchef vid LokalTapiola.

Enligt Savolainen kan långa och stränga köldperioder under vissa år orsaka tusentals frys- och vattenskador för fastighetsägarna.

- Om man misstänker att det finns vatten i rören i en byggnad som stått ouppvärmd, är det senast nu, när temperaturen stiger, dags att kontrollera att rören är i skick och att vattnet rinner som det ska. Man kan också kontrollera att vattenmätaren inte snurrar onormalt, vilket kan vara ett tecken på att vatten läcker in i konstruktionerna, säger Savolainen.

Savolainen rekommenderar att man i fastigheter som inte övervakas dagligen stänger av vattnet med avstängningsventilen på gårdsplanen eller att man slår av matningsströmmen i vattenpumpen för det egna vattensystemet. Om frusna rör måste tinas ska man anlita en expert.

Utgångspunkten är att hemförsäkringen täcker läckageskador. För att förebygga skador är det dock viktigt att särskilt under vinterperioden iaktta de skyldigheter som en omsorgsfull fastighetsägare har enligt säkerhetskrifterna, till exempel en tillräcklig övervakning och tillräcklig inomhustemperatur för att förhindra frysning av bruksvattenrören.