Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

LokalTapiolas undersökning: Enligt finländarna använder vi för mycket pengar till julklappar

13.12.2017 - Ekonomi

Mer än hälften av finländarna är av den åsikten att även en mindre summa pengar skulle räcka till julgåvor. Folk är trötta på tvångsköpandet, anser LokalTapiolas ekonom.

Det är ännu en dryg vecka till julaftonen och julklappshandeln är i full gång. Under de senaste tio åren har detaljhandeln varit 26 procent större i december än under de andra månaderna i genomsnitt. De extra utgifterna under julen är i genomsnitt drygt 150 euro per medborgare.

Enligt LokalTapiolas undersökning tycker 55 procent dvs. 2,2 miljoner finländare att det används för mycket pengar till julklappar. Bara en procent av finländarna är av den åsikten att de skulle kunna använda mera pengar till julklappar. Åsikten fördelas jämnt över Finland. Av dem med mycket bra inkomster säger 48 procent att summan som används för julklappar är passlig.

LokalTapiolas ekonom för privathushållen Hannu Nummiaro tror sig veta, varför finländarna är frustrerade över julklapparna.

- Julen upplevs som onödigt kommersiell och den har blivit en störande stor köpkoncentration. Den viktigaste orsaken är säkert att det brådskande tvångsköpandet leder till onödiga anskaffningar. Det är ju så att tomteverkstaden inte alltid tillverkar det som står i önskelistan eller så kommer tomten med fem barbiedockor till en och samma mottagare. Under jultiden vänds blickarna inte heller t.ex. mot vårens cykelbehov eller höstens läroböcker, säger Nummiaro.

”Pengar är en praktisk gåva”

Mer än hälften av finländarna tycker att pengar är en passlig julgåva. Det var särskilt de unga som ansåg att pengar är en bra gåva – 76 procent av personer under 25 år har denna åsikt. Enligt var femte passar aktier och fonder som julgåva.

- Pengar upplevs ofta som en tråkig, enkel och opersonlig julgåva, men en penninggåva är också praktisk, alltid nödvändig och kan användas till exakta behov. En fondplacering är ett utmärkt sätt att bekanta sig med sparandets hemligheter. Sparande och att förvalta sin egen ekonomi är nödvändiga medborgarfärdigheter för var och en och det är en bra idé att i samband med julen överföra detta till nästa generation, föreslår Nummiaho.

35 procent av finländarna anser att en penningdonation till välgörenhet passar bra som julgåva. Det är fler kvinnor (44 %) än män (27 %) som anser att en donation till välgörenhet är en bra gåva.

Resultaten framgår av undersökningen Vardagsekonomin som LokalTapiola beställt. Undersökningen gjordes av Kantar TNS och 1 026 finländare i åldrarna 15–74 deltog i enkäten.