Stressinhallinta
Mitä stressille voi tehdä?
1. Huolien jakaminen. Puhu mieltä painavasta asiasta läheisten, ystävien ja/tai työtovereiden kanssa. Huolien jakaminen keventää aina taakkoja.
2. Vatvomisen vähentäminen. Tutkimusten mukaan huolien murehtiminen ja vatvominen voi olla haitallista, mutta tietyissä tilanteissa se voi myös auttaa irrottautumaan esimerkiksi todella huonoista projekteista. Tällöin vatvomisen kautta löytyy perusteluja sille, miksi kannattaa päästää irti ja vetäytyä sellaisesta projektista. Vatvomisen sijaan olisi kuitenkin pyrittävä ensisijaisesti ratkomaan edessä olevat ongelmat.
3. Akkujen lataaminen. Rankoissa elämäntilanteissa unohdamme usein tehdä juuri niitä asioita, jotka tekevät meille hyvää. Siksi sinun kannattaa laatia itsellesi lista asioita, jotka lataavat akkujasi ja joiden olet käytännössä havainnut tekevän hyvää juuri sinulle. Stressitilanteessa voit sitten ottaa niitä käyttöön tarvittaessa.
4. Liikunta. Säännöllinen liikunta lievittää masentuneisuutta, ahdistusta ja auttaa sietämään stressiä. Samalla itsetunto ja elämänhallinnan tunne vahvistuvat. Muista siis jatkaa liikuntaharrastustasi myös stressaavissa tilanteissa tai aloita sellainen.
5. Alkoholi. Tarkista myös alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksiasi. Moni koettaa hoitaa stressioireitaan alkoholilla, mutta siitä saattaa seurata uupumisen kierre.
6. Hoida ihmissuhteitasi. Pyri hoitamaan ja vahvistamaan ihmissuhteitasi - se on tärkeää stressinsietokyvyn kannalta.
7. Hyvät teot. Hyvien tekojen tekeminen vahvistaa henkistä hyvinvointiasi ja tuo elämään mielekkyyttä. Se vahvistaa positiivista minäkuvaasi ja auttaa näin myös stressitilanteissa.
8. Työoloihin puuttuminen. Työhön liittyvälle stressille voi myös tehdä yhtä ja toista. Tärkeää on ensisijassa pyrkiä neuvottelemaan tilanteesta työnantajan, luottamusmiehen tai esimiehen kanssa. Uskalla pyytää apua. Aseta työasiat tärkeysjärjestykseen.
9. Huumori. Huumori on tärkeä keino vähentää stressiä. Se vähentää jännitteitä ihmisten välillä. Muista kuitenkin nauraa yhdessä toisten kanssa eikä toisille!
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto. Koko artikkelin voit lukea tästä.
Blogi: tunnista stressi
Lue Saijiksen blogista, miten stressi vaikuttaa häneen ja mitkä ovat hänen keinonsa hallita stressiä.
T4U-BLOGI: Rentoutusharjoitukset stressinhallinnan apukeinona
Lue Trainer4Youn kouluttajan kirjoitus siitä, miten rentoutusharjoitukset voivat toimia hyvinä stressinhallinnan keinoina. Blogin voit lukea tästä.
Älyhenkivakuutus auttaa
Älyhenkivakuutuskokonaisuuteen kuuluu apuvälineitä myös stressin hallintaan.
Mobiilisovelluksessa voit asettaa itsellesi mittarit oman fiiliksen ja stressitason seuraamiseksi. Jos fiilis on hyvä mutta tilanne hetkellisesti stressaava, ei välttämättä ole vielä syytä huoleen. Mutta jos fiilis on kulkenut pohjalukemissa ja stressitaso on ollut korkealla pitkän aikaa - on ehkä jo aika tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi.
Duodecimin tarjoamissa itsevalmennuksissa on valittavissa myös stressin hallinnan harjoitusohjelma. Ohjelman avulla voimme kehittää taitojamme, miten suhtaudumme stressiin ja oppia keinoja palautua rasittavista tilanteista.