Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous12.9.2024

Julia peri miljoonaomaisuuden yllättäen jo nuorena – ”Ensimmäinen ajatus oli, mitä hyvää voimme tällä rahalla tehdä”

Kun Julia peri isänsä suuren omaisuuden, hän ja puolisonsa kokivat varainhoidon ammattilaisen avun tärkeäksi. Varainhoitajan avulla pari löysi tavat, joilla he voivat käyttää varallisuuttaan itsellensä tärkeisiin asioihin: vastuulliseen sijoittamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.Lue lisää palvelustamme

Nuori nainen istuu kalliolla.

Kaikki oli Julialle vierasta. Hänen isänsä oli kuollut ja jättänyt hänelle perinnöksi miljoonaomaisuuden, joka oli sidottu erilaisiin sijoitusinstrumentteihin: osakkeisiin, sijoitusrahastoihin, pääomarahastoihin ja joukkovelkakirjoihin. Mitä niille pitäisi tehdä? Entä miten hänen pitäisi toimia isän yrityksen kanssa, jonka toimialaan hänellä ei ollut osaamista?

Surun lisäksi hänen piti miettiä, mitä oikeastaan tarkoittaa, että rahaa on yhtäkkiä koko loppuelämäksi.

Vastuullisuus edellä

Julia oli toki tiennyt, että hänen isänsä oli vaurastunut yritystoiminnalla, ja jonain päivänä hän perisi tämän. Se, että tilanne tuli eteen äkillisesti Julian ollessa vain kolmekymppinen, oli kuitenkin yllätys. Onneksi tukena oli oma puoliso Tomi. Pari päätti, että Tomi ottaisi vetovastuun käytännön asioiden selvitystyöstä.

Nopeasti kävi selväksi, että omaisuudenhoitoon olisi tarpeen saada ammattiapua. He kävivät läpi eri varainhoitopalveluja tarjoavia tahoja. Hyödylliseksi osoittautui LähiTapiolan sijoitusilta, josta löytyi itselle sopiva varainhoitaja. Yhdessä hänen kanssaan Julia ja Tomi onnistuivat luomaan pitkäjänteisen suunnitelman tuleville vuosille.

Tomi muistelee kahden vuoden takaista tilannetta ja sanoo sopivan yhteistyökumppanin löytymisen olleen iso helpotus. Moniin asioihin on mahdollista perehtyä itse, mutta esimerkiksi hajauttamisesta asiantuntijan näkemys on hänestä ollut paikallaan: minkä verran sijoittaa vaikkapa osakepuolelle tai minkälaista maantieteellistä sijoittamista suosia. Hän kiittelee omaa asiantuntijaansa myös kärsivällisyydestä, sillä sijoituspäätösten tekeminen ei ole aina käynyt nopeasti.

Ennen kaikkea tuntui, että oli löytynyt ihminen, joka kuunteli, mikä juuri heille oli tärkeää. Käydessään läpi mahdollisia yhteistyökumppaneita varallisuudenhoitoon Tomi oli huomannut, ettei kaikkien kohdalla näin välttämättä ollut.

Julialle ja Tomille oli selvää, että he haluavat edistää varallisuudella asioita, jotka he kokevat merkitykselliseksi. Heille sellainen on etenkin eläinten hyvinvointi.

– Ensimmäinen ajatus oli, mitä hyvää voimme tällä rahalla tehdä. Kun ensimmäiset rahat tulivat tilille, lahjoitin heti tuntemaani eläinsuojelupaikkaan vähän isomman summan rahaa, Julia kertoo.

– Kun omaisuus on iso, on erilainen vapaus valita. Ymmärrän, että jos sijoittaa pieniä summia, tekee sitä tuotto edellä. Me voimme laittaa vastuullisuuden etusijalle, Tomi sanoo.

Parin sijoitussuunnitelman kohdalla vastuullisuus ei ole tarkoittanut vain vastuullisia periaatteita noudattaviin yrityksiin sijoittamista. Sijoituskohteita läpikäydessä rajautui pois yrityksiä, joiden toiminta arvelutti esimerkiksi niiden harjoittaman liiketoiminnan tai toimialan vuoksi.

Perinnöksi tulleen yrityksen he säilyttivät sijoitusyrityksenä. Sen kautta lahjoittaminen, jota pariskunta haluaa jatkossa tehdä säännöllisesti, on kustannustehokkaampaa. Suunnitelmissa on ollut esimerkiksi lahjoittaminen eläinten terveyteen liittyvään lääketieteelliseen tutkimukseen. Myös enkelisijoittajana toimiminen pienyrityksille kiinnostaa heitä keinona edistää yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita.

Samaan aikaan kun Julia ja Tomi perehtyivät varallisuudenhoitoon, heidän piti setviä perinnönjakoon liittyviä asioita ja Julian isän yritykseen liittyviä asioita. Pari sanoo, että esimerkiksi verottajan kanssa asioiden selvittäminen on tuntunut työläältä.

– Kun valitsee varainhoitajaa, sen ei enää kuulu olla raskasta. Silloin kaipaa ihmisen, joka kysyy, mitä te haluatte, ja antaa siihen ratkaisut, Tomi sanoo.

Suuri perintö muutti arjen

Omaisuudenhoidon haltuunoton lisäksi pari on käynyt paljon keskusteluja siitä, minkälaista elämää he haluavat nyt elää, kun rahasta ei enää koskaan ole puute, eikä edes palkkatyö ole enää välttämättömyys.

Alkuun heitä vaivasi olo, että he eivät ole ansainneet taloudellista vapautta. Toisaalta he eivät myöskään voineet itse vaikuttaa siihen.

Pari teki listoja asioista, joita uusi taloudellinen tilanne mahdollisti. Esiin nousivat uuden vähäpäästöisen auton hankinta ja kodin remontointi. Mieleen tuli myös hankkia tatuointi ja pieni ulkonäköä korjaava kosmeettinen leikkaus, jota oli harkinnut. Pari haluaa kuitenkin välttää ylilyöntejä rahan kanssa.

Kaksikko päätti yhdessä, että Julia ei enää käy töissä. Tomi työskentelee osa-aikaisesti. Vapautunutta aikaa he voivat nyt käyttää molemmille tärkeään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tomi sanoo, että nyt tuntuu käsittämättömältä, että vielä pari vuotta sitten töihin meni aina kahdeksaksi ja koko päivä vierähti töissä.

– Isoin muutos on se, että pakko tehdä jotain vaihtui siihen, että saa tehdä mitä haluaa, jotta saa aikaan mitä haluaa, Tomi sanoo.

Julian ja Tomin nimet on muutettu yksityisyyden säilyttämiseksi.

Tutustu LähiTapiolan Private Banking -palveluihin.