Yrittäjä tarvitsee monta turvatyynyä

”Jos yrittäjä tuudittautuu siihen, että pärjää lakisääteisellä eläkkeellä, hän on heikoilla kantimilla”, sanoo helsinkiläisen sosiaalisen median toimiston Grapevine Median toimitusjohtaja Marika Siniaalto.

Kohta kaksi vuotta yrittäjänä toiminut Siniaalto ei ole joutunut testaamaan omaa turvaansa kovassa paikassa. Yllättävä viiden viikon sairasloma antoi kuitenkin esimakua siitä, miten yrittäjän kannattaa omaa sosiaaliturvaansa rakentaa.

Riittävän kokoinen yrittäjäeläke tuo tärkeän perusosan sairasajan korvauksesta.
”Ilman sairaskulu- ja työkyvyttömyysvakuutusta olisi korvaussumma jäänyt selvästi pienemmäksi.”

Yrittäjillä palkansaajia alhaisemmat eläkkeet

Siniaalto kuuluu monipuolisen turvan hankkineiden yrittäjien vähemmistöön. Joukko kyllä kasvaa, mutta varsin hitaasti. Yrittäjien eläketurva on selvästi alhaisempi kuin vastaavat tulot ansaitsevalla palkansaajalla. Keskimäärin yrittäjien itselleen järjestämä eläke on kolmanneksen pienempi kuin tulot antaisivat olettaa.

”Moni yrittää selvitä pienellä yrittäjäeläkkeellä miettimättä, miten asiat hoituvat, jos joutuu olemaan sairaslomalla vuoden päivä”, sanoo edustaja Tuomas Mustonen LähiTapiolan Tikkurilan toimistolta. Henkilökohtainen eläkesäästäminen ei korvaa laiminlyötyä yrittäjäeläkettä, mutta lisäeläke täydentää lakisääteistä eläkettä.

Mustonen listaa perusasiat yrittäjän kattavaksi sosiaaliturvaksi: ”Järkevästi mitoitettu YEL, yrittäjän tapaturmavakuutus sekä Tapiolan Omaturva, jolla hoituu henkivakuuttaminen, ohimenevän tai pysyvän työkyvyttömyyden aiheuttamat ansionmenetykset sekä sairauden hoitokulut. Näiden lisäksi aika monilla on vapaaehtoinen eläkevakuutus.”

LähiTapiolan laajan henkilökeskeytysvakuutuksen avulla yrittäjä voi sairastuessaan palkata sijaisen. Myös Omaturvaan sisältyvät korvaukset antavat tähän mahdollisuuden, jolloin yrittäjän ei tarvitse huolehtia asiakasprojektien etenemistä.

Yrittäjän on syytä tuntea oma tarpeet myös siksi, että ei vakuuta tarpeettomia asioita. ”On eri asia vakuuttaa vaatekauppaa ja tehdasta. Maksaisimme varmaan vieläkin tehdashallista, ellei Tuomas Mustonen olisi käynyt läpi, mitä oikeasti tarvitsemme”, Marika Siniaalto kiittää.

Pohdi näitä!

  • Riittääkö eläke?
  • Riittääkö oma ja perheen toimeentulo sairauden yllättäessä?
  • Miten hoidetaan asuntolaina?
  • Millaisen eläkkeen perhe saa kuolemantapauksessa?
  • Mistä saat apua liiketoiminnan kulujen kattamiseen?
  • Miten hoidat sijaisen palkkakulut sairastuessasi?

Teksti Risto Pennanen
Kuva Susanna Kekkonen

Artikkeli on julkaistu asiakaslehdessämme. Tilaa Omatalous-lehti.Jaa