Monikulttuurisuus haastaa johtamisen

Itellassa työskentelee yli 70 kansallisuuden edustajia. Siinä on haastetta johtamiselle ja esimiestyölle. Konserni on Suomen edelläkävijä viestinvälityksen ja logistiikan lisäksi myös monikulttuurisuudessa.


Itellan kotimaan toimipaikoissa on noin tuhat maahanmuuttajataustaista työntekijää yli 70 kansallisuudesta. Suurin osa heistä työskentelee posti- ja logistiikkakeskuksissa sekä varhaisjakelussa.

”Kaikki lähtee siitä oivalluksesta, että monikulttuurista työyhteisöä on johdettava eri tavalla kuin kokonaan suomalaista”, Itellan henkilöstöjohtaja Tuike Karppinen tiivistää.

Milloin on rukoilutauko?

Monikulttuurisen työpaikan esimiehillä pitää olla tilannejohtamisen taitoa. ”Työntekijälle ei voi sanoa, että työehtosopimuksessa ei ole rukoilutaukoa, vaan on keksittävä tilanteeseen sopiva ratkaisu”, Karppinen toteaa.

”Me suomalaiset uskomme liian herkästi, että kun asiat hoidetaan kerralla, niin niihin ei enää tarvitse palata. Monikulttuurisuusasioissa tämä lähestymistapa ei toimi.”


Itellan monikuluttuurisuusasioista vastaava kehityspäällikkö Wilberforce Essandor muistuttaa, että erilaisuus hyväksytään, mutta pelisäännöt ovat yhteiset.


”Esimerkiksi aikakäsitys voi vaihdella eri kulttuureissa. Työpaikalla pidetään kuitenkin kiinni siitä, että töihin tullaan ajallaan eikä kymmenen minuutin tauko veny 20 minuutin mittaiseksi.”


Tehoa työhyvinvointiin

Itellassa ennustetaan, että monikulttuurisuusasiat ovat vastedes yhä enemmän esillä suomalaisilla työpaikoilla. Ylipäätään työhyvinvointiin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Tapiola, tai nyttemmin LähiTapiola ja Itellan työhyvinvointisäätiö toteuttivat yhdessä Tänään Tapaturmaton Päivä -hankkeen vuonna 2008. Sen tavoitteena oli lisätä tietoa turvallisen työnteon merkityksestä, vastuukysymyksistä ja työpaikkojen riskeistä. Hankkeesta saatiin uusia, tehokkaita työkaluja riskien arviointiin.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Mikko Hannula

Artikkeli on julkaistu asiakaslehdessämme. Tilaa Omatalous-lehti.
Jaa