Lumon otti poissaolot hallintaan


Parvekelaseja, -kaiteita ja lasiterasseja valmistava Lumon löysi LähiTapiolan asiantuntijoitten avulla tukun keinoja sairauspoissaolojen vähentämiseen.

Yksi sairauspoissaolopäivä maksaa Suomessa yritykselle keskimäärin 300 euroa. 50 hengen yritykselle sairauspoissaoloista koituu noin 220 000 euron kulut vuodessa.

”Meidän tavoitteemme on sairauspoissaolojen vähentäminen, vaikka niitä on meillä jo nyt alle teollisuuden keskiarvon”, Lumon-yhtiöiden henkilöstö- ja turvallisuusasioista vastaava Veikko Nissilä kertoo.

Sairauspoissaolojen hallintaa yhtiö on tehostanut yhdessä LähiTapiolan asiantuntijoiden kanssa. Ensin tehtiin kysely esimiehille.

”Siinä nousi voimakkaasti esille, miten otetaan puheeksi vaikeat asiat työntekijöiden kanssa, ja miten saadaan aikaan rakentavaa keskustelua”, Nissilä kertoo.

Kyselyn jälkeen esimiehille suunniteltiin päivän koulutus, jossa puheeksi ottamista harjoiteltiin esimerkkien ja käytännön tehtävien avulla.

Lähtökohta on keskusteleva ja avoin ilmapiiri, joka auttaa ymmärtämään, että poissaolojen vähentäminen on yhteinen etu.


Työkiertoa ja kuntobonuksia

Työkierto on osoittautunut hyväksi keinoksi sairauspoissaolojen hallintaan. Lumonissa moni työtehtävä kuormittaa etenkin selkää, hartioita, niskaa ja käsiä.

Työkierto vähentää vain tiettyihin ruumiinosiin kohdistuvaa kuormitusta. Samalla työntekijöiden ammattitaito monipuolistuu, mikä lisää työmotivaatiota. Raskaita työvaiheita keventävät apuvälineet voivat nekin vähentää sairauspoissaoloja.

”Olemme tehneet paljon investointeja, joiden avulla tehtaan työtä on automatisoitu ja työn rasittavuutta vähennetty. Nyt koneet esimerkiksi nostavat painavia laseja paikasta toiseen, kun aikaisemmin se usein tehtiin käsivoimin”, Nissilä kertoo.

”Parhaiten omaan työhyvinvointiin voi vaikuttaa pitämällä huolta kunnostaan. Meillä porkkanana on se, että jos sairauspoissaoloja saadaan vähennettyä tietty prosentti, tämä näkyy palkassa bonuksena.”Teksti: Hasse Härkönen
Kuvat: Susanna Kekkonen ja Marleena LiikkanenArtikkeli on julkaistu asiakaslehdessämme. Tilaa Omatalous-lehti.Jaa