Kyykäärmeen purema

Ainoa myrkyllinen käärme Suomessa on kyy. Monet koiranomistajat luulevat virheellisesti, että kyynpurema on vaaraton koiralle. Lievimmissä tapauksissa koira saakin vain turvotusta pureman ympärille. Keskivaikeissa tapauksissa koira saattaa saada vaurioita keskivartalon elimiin, kuten maksa- ja munuaisvaurioita, ja kärsii usein verenhukasta. Nämä oireet paranevat levolla sekä sopivalla lääkityksellä.

Vaikeimmissa tapauksissa koira kärsii rajuista maksa- ja munuaisvaurioista. Verisolut tuhoutuvat, ja tästä seuraa vakava anemia. Veren valkosolut ”karkaavat”, mistä seuraa huomattavaa turvotusta vatsan ja rinnan alle sekä jalkoihin. Tällöin tarvitaan tehohoitoa, mutta siitäkään huolimatta kaikki koirat eivät selviä puremasta.

Kaikki koirat voivat sairastua 

Pureman sijainnilla on suuri merkitys. Tavallisinta on, että purema osuu kuonoon tai huuliin. Välillä puremia voi esiintyä yhdessä tai useammassa tassussa. Käärme iskee hampaansa uhriinsa ja ruiskuttaa myrkyn haavaan. Myrkyn määrä vaihtelee puremittain. Koska etukäteen ei voi tietää, miten koira reagoi puremaan, on syytä varautua niihin.

Pureman aiheuttamat oireet

Käärmeen myrkky on sekoitus useita eri myrkkyjä ja entsyymejä. Myrkyt aiheuttavat veressä verisolujen tuhoutumista ja veritulppien syntymistä. Eräs entsyymeistä hajottaa kudoksia ja elimistön omia aineksia ja toimii myrkyn lailla.

Purema ei välittömästi aiheuta näkyviä oireita, mutta jonkin ajan kuluttua koira voi vaikuttaa väsyneeltä ja haluaa mieluiten maata. Muutaman tunnin kuluttua puremakohta turpoaa. Jos purema on osunut kuonoon tai huuliin, turpoaa koiran pää voimakkaasti ja turvotus on pahimmillaan yhden tai kahden päivän jälkeen.

Purema tassuun vaarallisin

Huulet voivat turvota muutaman senttimetrin paksuisiksi ja turvotus voi levitä myös kaulan alueelle. Jos purema osuu tassuun, se turpoaa ja turvotus leviää jalkaa pitkin ylöspäin. Useimmat luulevat, että huuliin tai kuonoon osunut purema olisi vaarallisin, koska turvotus voisi tukkia hengitystiet. Näin ei onneksi ole. Vaikka useimmat koirat saavat pureman kuonoonsa, vaarallisimpia ovat puremat tassuun, jotka saattavat johtaa jopa koiran kuolemaan.

Pidä koira paikallaan

Sydän pitää huolta koiran verenkierrosta. On olemassa myös toisenlainen kierto, lymfakierto. Lihasten supistelu ylläpitää lymfakiertoa. Tassuun joutunut käärmemyrkky hajottaa kudoksia, niin että myrkky imeytyy helpommin. Lymfakierto levittää tämän jälkeen myrkyn ympäri kehoa. Jos koira sen lisäksi kävelee ja sitä kautta taivuttelee tassuaan, leviää myrkky vieläkin tehokkaammin.

Jos kyy puree koiraa – toimi näin:
• Yritä löytää puremakohta.  
• Pidä koira aloillaan, varsinkin jos purema on tassussa.
• Ota yhteyttä eläinlääkäriin ja käytä koira aina eläinlääkärillä.

 Jaa