Yrittäjien kokemuksia

Lue franchising-yrittäjien kokemuksia työstään ja Tapiolasta! 

Ulla Laine
Jaakko Kulmala

Kari Okkola
Markus Pajunen

Ulla Laine: "Parasta ovat asiakkaat" 

"Ennen Tapiolaa työskentelin Postissa asiakaspalvelussa sekä esimiehenä, ja oli minulla jonkin aikaa antiikkiliikekin. Sitten näin ilmoituksen, jossa Tapiola haki vakuutusedustajia, ja kiinnostuin heti. Ehdin työskennellä edustajana viitisen vuotta, ja franchising-yrittäjänä tulee pian kolme vuotta täyteen. Omistan yrityksen yhdessä Jaakko Kulmalan kanssa 50-50-periaatteella", Ulla Laine kertoo.

"Työni on enimmäkseen asiakaspalvelua toimistolla klo 11–18. Joka päivä oppii jotain uutta, ja juuri se tekee tästä työstä niin mielekästä. Parasta ovat asiakkaat, ihania ihmisiä! Työ on totta kai haasteellista, mutta Tapiolasta saa koulutuksen ja aina tukea. Tapiolaa on myös helppo myydä: yrityksellä on hyvä imago ja se on asiakasystävällinen", Ulla sanoo. Hänen mielestään frankkariyrittäjyys sopii ulospäin suuntautuvalle ja myönteisesti elämään suhtautuvalle ihmiselle.

"Kannattaa lähteä yrittämään. Tässä pääsee samaan ansiotasoon kuin monessa palkkatyössäkin, mutta on oman itsensä herra. Kaikki on itsestä kiinni", Ulla suosittelee. Omia akkujaan hän lataa muun muassa lapsenlapsen seurassa ja pitkillä kävelylenkeillä koiran kanssa metsässä.

Ulla Laine
Tampereen paikallispalvelu
Puh. (03) 389 9990Jaakko
Kulmala: "Jos kiinnostaa, niin rohkeasti liikkeelle"

"Olen aina halunnut työn, joka ei ole jatkuvasti yhtä ja samaa, vaan jossa voi kehittää itseään ja mennä eteenpäin", sanoo Jaakko Kulmala. "Yrittäjän vapaus kiehtoo – saa määritellä tekemisensä ja työpäivänsä itse. Mutta kääntöpuolella olevaa vastuuta ei tietenkään saa unohtaa. Pitää olla asennetta. Itse nautin siitä, että on haasteita. Ettei tiedä kaikkea, vaan voi ottaa selvää ja etsiä ratkaisuja. Se kuuluu homman luonteeseen.

Pitkäjänteisyys on tärkeä ominaisuus. On ymmärrettävä, että on erilaisia päiviä, viikkoja ja kuukausia, ja on siedettävä vaihtelua. Heti ei saa antaa periksi. Ahkeruus ja työhön panostaminen näkyvät tietyllä aikavälillä tilipussissa, mikä motivoi tekemään", Jaakko toteaa.

Pilvilinnoja ei hänen mielestään pidä pystytellä – mutta jos kiinnostaa, niin rohkeasti liikkeelle! "Franchising-yrittäjän työssä vaaditaan samanlaisia ominaisuuksia kuin työelämässä menestymisessä ylipäätään. Tapiola tarjoaa hyvän tuen, eikä jätä pulaan, jos yrittäjä hoitaa oman osuutensa diilistä. Jotenkin inhimillinen ote tuntuu olevan", hän luonnehtii.

Kulmala tekee keskimäärin 8-tuntista työpäivää, ja lomaa on yleensä 4–6 viikkoa vuodessa, vähintään. Isän harrastuksista huolehtivat perheen kolme poikaa, joista kaksi pelaa jalkapalloa. Kesällä viihdytään merellä ja narrataan miehissä kuhaa.

Jaakko Kulmala
Tampereen paikallispalvelu
Puh. (03) 899 990Kari
Okkola: "Kertaakaan en ole katunut"

"Vaihteleva työ, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, onnistuminen palkitsee", Kari Okkola luettelee asioita, jotka pitävät hänet käynnissä. Koulutukseltaan hän on koneautomaatioteknikko, ja työkokemusta hänelle on kertynyt mm. automyyjänä. Hän oli vuoden Tapiolan edustajana ennen franchising-yrittäjäksi ryhtymistä.

"Yhteensattumien summaa, että tulin aloittaneeksi. Homma alkoi vetää hyvin, ja tässä ollaan. Katumapäälle en ole tullut kertaakaan.

Työssä panostan asiakassuhteisiin. On osattava kuunnella asiakkaan tarpeita ja ehdottaa niihin sopivia ratkaisuja. Joskus asiakasta täytyy myös hiukan herätellä. Kun hoitaa työnsä hyvin, sitoutunut asiakaskunta tuo jatkuvasti lisää businesta", Kari vinkkaa. "Menestyäkseen yrittäjän on lisäksi oltava omatoiminen ja itsenäinen sekä sopivasti kilpailuhenkinen. On osattava johtaa itseään – siitä lähtee muidenkin johtaminen. Tärkeää on löytää ympärilleen oikea porukka.

Tapiolan lipun alla on helppo toimia. Espoon suunnalta saa asiantuntijoilta tukea aina tarvitessaan. Olenkin ottanut heidät oikein ystävikseni", Kari veistelee. Hän haluaa myös muistuttaa – luultavasti vähän itseäänkin – lomien tärkeydestä intensiivisen työn vastapainona.

Kari Okkola
Leppävirran paikallispalvelu
Puh. (017) 554 3770Markus
Pajunen: "Onnistumiset palkitsevat ja ruokkivat menestystä"

"Frankkariyrittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat pitkäjänteisyys, asiakaslähtöinen ajattelutapa yhdistettynä yrittäjähenkisyyteen ja positiivinen ajattelu. Paikalleen ei vakuutusalalla saa jämähtää, itsensä ja ammattitaitojensa kehittäminen on tärkeää. Oman työn arviointi ja itsekriittisyys ovat avaimia menestykseen", Markus Pajunen arvioi.

"Iso kiitos kuuluu loistaville työntekijöilleni. Pienessä yrityksessä hyvä työilmapiiri ja lahjakkaat, sitoutuneet ihmiset ovat ehdottoman tärkeitä".

Markus tuli Tapiolaan vakuutusedustajaksi vuonna 2002, ja franchising-yrittäjänä hän on ollut reilut pari vuotta.

"Ajauduin aivan sattumalta alalle. Vakuutuksista en tiennyt käytännössä mitään ennen Tapiolan koulutusta. Olen valmistunut ravintola-alalle ammattikoululukiosta. Ravintolahommia tein muutaman vuoden, kunnes päätin vaihtaa alaa. Ruoanlaitto on mukavaa ja kiinnostaa edelleen, mutta se on todella huonosti palkitsevaa ja rankkaa työtä.

Frankkariyrittäjän työ on antoisaa – ja haastavaa. Pitää olla aikamoinen moniosaaja, jotta tasapainoilu esimiestyön, myyntityön ja yrityksen johtamisen välillä onnistuu. Työpäivät pitää suunnitella hyvin ja käyttää työaikaansa järkevästi. Näin päivät eivät veny ympäripyöreiksi, vaan jää aikaa perheelle ja harrastuksille.

Yrittäjänäkin on maltettava levätä ja unohtaa työasiat. Itse teen yleensä nelipäiväistä työviikkoa, perjantait vietän pienen poikani kanssa. Työtunteja kertyy viikkoon 35–40.

Onnistumiset palkitsevat ja ruokkivat menestystä. Hyvät kaupat ja asiakkailta saatu myönteinen palaute nostavat mielen edelleen pilviin. Tapiola on erinomainen yhteistyökumppani, joka tarjoaa hyvät tuotteet ja reilun tuen arkiseen aherrukseen. Ja mahdollisuudet kannattavaan liiketoimintaan, kunhan yrittäjä suuntaa energiansa oikeisiin asioihin. Suosittelen!"

Markus Pajunen
Valkeakosken paikallispalvelu
Puh. (03) 585 1110